Do hodiny
Velmi snadné
Kdybychom měli vybrat 10 jídel, které nás zaručeně potěší a vyvolají doma pocit pohody, kuličky z mletého masa by mezi nimi rozhodně nesměly chybět. Receptů na masové koule pro vás máme dlouhou řadu, pojďte vybírat a vařit s námi!
Mají spoustu výhod a přinášejí okamžité uspokojení hladu i chuti na něco dobrého, malého, slaného.
Použít můžete jakékoli maso – hovězí, vepřové, krůtí, jehněčí – a dokonce najdete recepty i na masové koule ze zvěřiny – ostatně ve Skandinávii, s níž si masové kuličky spojujeme nejčastěji, jsou tradičním pokrmem kuličky z losího masa.
Variabilní je i styl, v jakém můžete kuličky připravit a podávat. Jedí se totiž po celém světě. Při jejich přípravě můžete sáhnout po receptu inspirovaným marockou kuchyní, stejně jako po oblíbené švédské variantě se smetanovou omáčkou a brusinkami. Máme pro vás i recepty s asijským nádechem nebo italskou verzi s těstovinami.
Stačí několik drobných úprav a z kalorické bomby se rázem stane (téměř) dietní pokrm. Jak na to?
Pokud máte ve zvyku maso solit (nebo se naopak chcete nadměrnému množství soli vyhnout), mějte na paměti, že kupované mleté maso je už velmi často osolené. Hotové kuličky je možné podávat s rajčatovou omáčkou.
Tahle receptura rozzáří obědové talíře pestrými barvami a zaručeně potěší malé i velké labužníky.
Ideální jako chuťovka na večerní party. Masové kuličky můžete nechat péct v troubě a sami se věnovat přípravám na nadcházející večírek. Pokud se chcete před svými hosty blýsknout, můžete je dochutit chilli pastou, která pokrmu dodá říz.
Masové kuličky v italském stylu jsou sázka na jistotu. Tradiční přílohy vyměňte za vaječné těstoviny. Vyzkoušejte třeba dlouhé tagliatelle. Strouhaný parmazán a kapka dobrého vína promění všední kuličky v netradiční chuťový požitek, o který se můžete podělit i se svou drahou polovičkou při romantické večeři.
Náš výčet by nebyl úplný bez klasické receptury, kterou v našich končinách proslavil také nábytkářský gigant Ikea. Kdo by odmítl masové kuličky s bramborovou kaší? Pokud zrovna nepočítáte kalorie, určitě neodoláte ani pořádné porci brusinkové omáčky. Ke švédským kuličkám můžete přidat také kopr. Tak s chutí do toho.
V roce 2018 přišli Švédové s neočekávaným doznáním. Masové kuličky, které jsou považovány za tamější pochutinu, pochází z Malé Asie.
Zdroj: Apetit