Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuře naplacato od Zdeňka Pohlreicha. Mám v sobě hospodskou lakotu, říká

Kuře naplacato
ZDROJ: Se souhlasem Zdeňka Pohlreicha, Apetit
sdílet:

Stačí malý fígl, a z obyčejného kuřete se stane hvězda grilovací party. Zlepšovák jsme získali od šéfa Zdeňka Pohlreicha a spolu s ním vám nabízíme kuře z grilu v jedné z nejchutnějších podob.

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich pracuje jako blesk. Sotva vystoupí z auta, hned se ptá, v čem ho chceme fotit, a než mu stačíme odpovědět, už je převlečený a porcuje kuře. „Kuře naplacato je geniální věc,“ pochvaluje si recept a přitom hází úsměvy do foťáku i na všechny kolem. „Mám v sobě hospodskou lakotu, a tak se mi líbí, že z jednoho kuřete udělám dvě jídla,“ mne si šéf ruce.

Při této úpravě totiž kuře vykostí, maso ogriluje a kosti a odřezky použije na vývar. „Z kostí jsem nechal jen křídla a stehna, ale pokud chcete, můžete si vykostit i stehýnka,“ přidává tip pro konzumaci ‚bez překážek‘. Zároveň připouští, že maso od kosti chutná nejlíp. „Hergot, to to voní,“ pomlaskává si, z upečeného kuřete odlamuje křidýlka a spokojeným výrazem oceňuje výsledek.

TRIKY OD MISTRA

Co budete potřebovat:

  • Ostrý menší nůž s tenkou čepelí a ostrou špičkou. Díky němu snáz oddělíte maso od kostí. Páteř z kuřete také snadno odstraníte pomocí nůžek na drůbež.
  • Gril s poklopem Maso, které se opéká delší dobu, je lepší grilovat na grilu s víkem (např. gril Weber Master-Touch). Horký vzduch se tak dostane i nad maso a to se pak stejnoměrně propeče.
  • Těžkou litinovou pánev na zatížení kuřete (s ohnivzdornými uchy). Pokud nic podobného nemáte, zabalte do alobalu dvě cihly a vložte jedo alobalového tácku – efekt bude stejný.
  • Kleště jsou nutnou výbavou. Na kuře by měly být co nejširší, abyste ho do nich pohodlně uchopili a nepoškodili.
  • Teploměr na maso není sice nezbytný, ale hodí se. Vnitřní teplota správně propečeného kuřete jev nejsilnějším místě na stehně 75°C. Teploměr by se přitom neměl dotýkat kosti.

Rozehřívací kolo:

NEPŘÍMÝ ŽÁR Maso, které si žádá delší grilování, opékejte pod poklopem na tzv. nepřímém žáru, jinak hrozí, že bude zvenku spálené a uvnitř syrové. Rozpálené brikety rozhrňte do stran a maso na rošt položte tak, aby nebylo přímo nad horkým uhlím. Když přiklopíte víko, teplo bude stoupat nahoru a maso se bude ohřívat rovnoměrně ze všech stran jako v horkovzdušné troubě.

PŘÍMÝ ŽÁR Suroviny hotové do 20 minut můžete péct přímo nad uhlíky.

Zdroj: Vyšlo v časopise Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Stanislava Moravcová ml.

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...