Tropické ovoce: ananas

Tropické ovoce: ananas
sdílet:
Ananasovník chocholatý je bylina, která roste z přízemní růžice. Mezi největší producenty ananasu patří Thajsko, Filipíny a Brazílie a báječně sladké plody rostou také na Havaji. Pojďme poctít toto exotické ovoce skvělými kuchyňskými úpravami.

Než se pustíte do vaření s ananasem, je dobré vědět, že se nehodí například do pečených cheesecaků, protože v tepelně upravovaných smetanových výrobcích hořkne. Čerstvý ananas nepoužívejte ani v kombinaci se želatinou. Obsahuje totiž enzym, který zabraňuje tuhnutí. Ale pokud ananas podusíte nebo koupíte konzervovaný, můžete ho k želírování bez problémů použít.

Exotika v kuchyni


Spěcháte-li, ale honí vás mlsná, horký ananas je pro vás tím nejlepším tipem na rychlý dezert. Milovníci italské pizzy si mohou sami zkusit její havajskou úpravu s ananasem. Pokud nedáte dopustit na suši, především díky jeho hravému vzhledu, máme pro vás vtipný způsob, jak tvar sushi napodobit a zpracovat marinovaný ananas spolu s banánem. Malinké řízečky s ananasem, mozarellou a šunkou jsou příjemným oživením obyčejných řízků. Sněhová pěna s ananasem nijak nenabourá vaši dietu a dort s ananasem a karotkou má v sobě celozrnnou mouku a ořechy. Oživte obyčejné vepřové maso jablečnou směsí s mangoldem a ananasem v burgerových houstičkách, super na svačinu. Kokosové mléko báječně zjemní ostré kari. Přidejte si ananas a krevety do této žluté, dálkami vonící polévky. Ananas a kokos tvoří základ karibského svatebního dortu, jednoduchého a ozdobeného jedlými kvítky. Je dovoleno si tento dort upéct, i když se zrovna nechystáte uzavřít sňatek.

Připravila Lucie Perlíková
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit