Ananasovník chocholatý je bylina, která roste z přízemní růžice. Mezi největší producenty ananasu patří Thajsko, Filipíny a Brazílie a báječně sladké plody rostou také na Havaji. Pojďme poctít toto exotické ovoce skvělými kuchyňskými úpravami.
Než se pustíte do vaření s ananasem, je dobré vědět, že se nehodí například do pečených cheesecaků, protože v tepelně upravovaných smetanových výrobcích hořkne. Čerstvý ananas nepoužívejte ani v kombinaci se želatinou. Obsahuje totiž enzym, který zabraňuje tuhnutí. Ale pokud ananas podusíte nebo koupíte konzervovaný, můžete ho k želírování bez problémů použít.
Náš tip: Je dobré vědět - jak na ananas?
Exotika v kuchyni
Spěcháte-li, ale honí vás mlsná, horký ananas je pro vás tím nejlepším tipem na rychlý dezert. Milovníci italské pizzy si mohou sami zkusit její havajskou úpravu s ananasem. Pokud nedáte dopustit na suši, především díky jeho hravému vzhledu, máme pro vás vtipný způsob, jak tvar sushi napodobit a zpracovat marinovaný ananas spolu s banánem. Malinké řízečky s ananasem, mozarellou a šunkou jsou příjemným oživením obyčejných řízků.
Sněhová pěna s ananasem nijak nenabourá vaši dietu a dort s ananasem a karotkou má v sobě celozrnnou mouku a ořechy. Oživte obyčejné vepřové maso jablečnou směsí s mangoldem a ananasem v burgerových houstičkách, super na svačinu. Kokosové mléko báječně zjemní ostré kari. Přidejte si ananas a krevety do této žluté, dálkami vonící polévky. Ananas a kokos tvoří základ karibského svatebního dortu, jednoduchého a ozdobeného jedlými kvítky. Je dovoleno si tento dort upéct, i když se zrovna nechystáte uzavřít sňatek.