0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty z cizrny

Ačkoliv se cizrna neboli římský hrách v našich podmínkách příliš nepěstuje, má hodně příznivců. Ne náhodou se přitom jedná o jednu nejoblíbenějších luštěnin na světě. Její výhodou je, že ji lze uplatnit v mnoha různých pokrmech, má příznivé nutriční hodnoty a jde o levnou surovinu. Nenechte si ujít přípravu vlastnoručního domácího hummusu, falafelu, marocké polévky harrira, za ochutnání stojí i pečená cizrna, cizrnová masala nebo salát s cizrnou.

...

 

Cizrna patří mezi staré plodiny, počátky jejího pěstování se datují přibližně osm tisíc let zpátky. Oblíbili si ji hlavně v Indii, na Blízkém východě, v severní Africe nebo v Portugalsku. Zde se cizrna spolu s dalšími ingrediencemi dostala do pokrmů národních kuchyní, jakými jsou například falafelhummus nebo cizrnové karí

Oblíbená surovina veganů a vegetariánů 

Cizrna je podobně jako ostatní luštěniny bohatá na bílkoviny. Po uvaření ji můžeme jíst v celku jako přílohu i hlavní chod nebo jako součást salátů, lze ji rozmixovat a vytvořit z ní pomazánku, placky nebo kuličky.

Jak správně uvařit cizrnu? 

Stejně jako většinu luštěnin je potřeba cizrnu nejprve namočit. Ideální doba je přes noc, ale nic se nestane, ponecháte-li ji namočenou i déle. Pokud máte čas, namočte cizrnu večer, ráno ji propláchněte studenou vodou, znovu namočte a až další večer ji uvařte. 

  • Cizrna po namočení zvětší svůj objem, proto volte velký hrnec a vodou na vaření nešetřete.
  • Délka varu závisí na tom, jak dlouho cizrnu namáčíte a jak máte cizrnu nejraději, zda na skus nebo úplně doměkka. Trvá to přibližně 30 – 60 minut. 
  • Cizrna na přípravu falafelu se nevaří vůbec, mele se namočená.
  • Chcete-li se vyhnout nadýmání, které je obvyklým jevem po konzumaci luštěnin, přidejte do hrnce s cizrnou kus mořské řasy nebo pár lístků šalvěje či jiné bylinky (bobkový list, libeček).
  • Nepoužitou uvařenou cizrnu můžete zamrazit a nechat na další příležitost.  

Proč nechat cizrnu naklíčit? 

Naklíčená cizrna obsahuje spoustu vitamínů např. skupiny A, B, C a E a minerálů jako např. železo, vápník, draslík a hořčík. Při klíčení dochází ke štěpení složitých cukrů na jednoduché, proto jsou naklíčené luštěniny lépe stravitelné a nenadýmají. Klíčky můžete konzumovat jen tak nebo používat na ozdobu jídel, do salátů, dipů nebo je dokonce opražit. Jak na to? 

  • Suchou cizrnu, nejlépe v bio kvalitě, propláchněte a nechte přes noc namočenou ve vodě (může být i lehce vlažná).
  • Ráno ji opět propláchněte a dejte klíčit na klíčící misku. Pokud misku nemáte, postačí třeba větší sítko (na noc ho můžete zakrýt igelitovým sáčkem, aby se cizrna lehce zapařila, ale není to nutné). 
  • Kuličky nesmějí být ponořené ve vodě, ale měly by být neustále trochu vlhké. Kdykoliv si tedy vzpomenete, propláchtěte je čistou vodou. Ideálně alespoň pětkrát denně. Po dvou až třech dnech už uvidíte první bílé klíčky.  
  • Čtvrtý až pátý den by měla být naklíčená cizrna nejlépe vhodná k přímé konzumaci. Klíčky znovu propláchněte a uložte v nádobě s víčkem do lednice. Takto uchované vydrží až týden. 

Celý popis

Obchod Apetit