Recepty z cizrny

Ačkoliv se cizrna neboli římský hrách v našich podnebných podmínkách příliš často nepěstuje, získala si hodně příznivců. Ne náhodou se přitom jedná o jednu nejoblíbenějších luštěnin na světě. Ať už je tomu díky širokému použití, skvělým nutričním vlastnostem či cenové dostupnosti, je jasné, že cizrna by neměla kolem vás projít jen tak bez povšimnutí. Nenechte si ujít přípravu vlastnoručního domácího hummusu, falafelu, marocké polévky harrira s cizrnou, za ochutnání stojí i pečená cizrna nebo salát.

...

 

Cizrna patří mezi velmi staré plodiny, počátky jejího pěstování se datují přibližně osmi tisíc let zpátky. Rozšířila po Indii, Severní Africe a do dalších oblastí. Zde pak cizrna spolu s dalšími ingrediencemi vytvořila základ národních kuchyní, z nichž vžešly nám dobře známé pokrmy jako  falafelhummus nebo cizrnové karí

Oblíbená surovina veganů a vegetariánů 

Cizrna je podobně jako ostatní luštěniny bohatá na bílkoviny. Je možné ji jednoduše ochutit na mnoho rozličných způsobů, je také poddajná a variabilní co do úpravy. Po uvaření ji můžeme jíst v celku jako přílohu i hlavní chodsoučást salátů nebo ji rozmixovat a vytvořit z ní pomazánku, placky nebo kuličky. Už jste vyzkoušeli náš recept na tradiční marockou cizrnovou polévku? Jak připravit cizrnu na sladko, se dozvíte v receptu na kakaovou cizrnovou buchtu!  

Jak správně uvařit cizrnu? 

  • Stejně jako většinu luštěnin je potřeba cizrnu nejprve namočit. Ideální doba je přes noc, ale nic se nestane, ponecháte-li ji namočenou i déle.
  • Pokud máte čas, namočte cizrnu večer, ráno ji propláchněte studenou vodou, znovu namočte a až další večer ji uvařte. 
  • Cizrna po namočení zvětší svůj objem, proto volte velký hrnec a zalijte ji velkým množstvím studené vody.
  • Délka varu závisí na tom, jak dlouho cizrnu namáčíte a jak máte cizrnu nejraději, zda na skus nebo úplně doměkka. Trvá to přibližně 30-60 minut. 
  • Cizrna na přípravu falafelu se nevaří vůbec, mele se pouze namočená.
  • Chcete-li se vyhnout nadýmání, které je obvyklým jevem po konzumaci luštěnin, zkuste do hrnce s vařící se cizrnou přihodit kus mořské řasy nebo pár lístků šalvěje či jiné bylinky.
  • Nepoužitou uvařenou cizrnu můžete zamrazit a nechat na další příležitost.  

Proč nechat cizrnu naklíčit? 

Naklíčená cizrna obsahuje spoustu vitamínů např. skupiny A, B, C a E a minerálů jako např. železo, vápník, draslík a hořčík. Při klíčení dochází ke štěpení složitých cukrů na jednoduché, proto jsou naklíčené luštěniny lépe stravitelné a nenadýmavé. Klíčky můžete konzumovat jen tak nebo používat na ozdobu jídel, do salátů, dipů nebo je dokonce opražit. Jak na to? 

  • Suchou cizrnu, nejlépe v bio kvalitě, propláchněte a opět nechte přes noc namočenou ve vodě (může být i lehce vlažná).
  • Ráno ji opět propláchněte a dejte klíčit na klíčící misku. Pokud misku nemáte, postačí třeba větší sítko (na noc ho můžete zakrýt igelitovým sáčkem, aby se cizrna lehce zapařila, ale není to nutné). 
  • Kuličky nesmějí být ponořené ve vodě, ale měly by být neustále trochu vlhké. Kdykoliv si tedy vzpomenete, propláchtěte je čistou vodou. Ideálně alespoň pětkrát denně. Po dvou až třech dnech už uvidíte první bílé klíčky.  
  • Čtvrtý až pátý den by měla být naklíčená cizrna nejlépe vhodná k přímé konzumaci. Klíčky znovu propláchněte a uložte v nádobě s víčkem do lednice. Takto uchované vydrží až týden. 

Celý popis

Obchod Apetit