0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Citronový koláč s mákem

Citronový koláč s mákem

4.3 / 5. Počet hodnocení: 27
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5359 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 604 g
Tuky 271 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč pro sváteční chvíle, který v klidu stihnete i ve všední den. Zkuste netradiční spojení chuti citronové polevy a máku.

Suroviny

máslo 250 g
změklé + na vymazání
krupicový cukr 200 g
vanilkový cukr 1 PL
vejce 4 ks
citron 2 ks
chemicky neošetřené, z jednoho šťáva, z obou nastrouhaná kůra
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vrchovatá
sůl 0.5 ČL
mouka pšeničná hladká 280 g
mák celý 2 PL
+ na ozdobení
Na polevu
citronová štáva
z 1 citronu
moučkový cukr 200 g

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Boky dortové formy o průměru 16 cm vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem.

2 Máslo utřete s krupicovým i vanilkovým cukrem na světlý nadýchaný krém. Postupně do něj přidávejte vejce, poté i citronovou šťávu a kůru.

3 V jiné míse smíchejte všechny suché ingredience a pak je postupně přisypávejte k vaječné hmotě. Směs poté vlijte do formy a pečte zhruba pětatřicet minut nebo dokud těsto ulpívá na zabodnuté špejli.

4 Nechte úplně vychladnout. Potom udělejte polevu: utřete citronovou šťávu s cukrem na hustou, ale pořád ještě tekutou hmotu. Tou přelijte dort – nechte ji stékat po stranách. Posypte mákem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/4

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit