0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Citronový koláč s mákem

Citronový koláč s mákem

4.3/5 Počet hodnocení: 27
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5359 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 604 g
Tuky 271 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč pro sváteční chvíle, který v klidu stihnete i ve všední den. Zkuste netradiční spojení chuti citronové polevy a máku.

Suroviny

máslo 250 g
změklé + na vymazání
krupicový cukr 200 g
vanilkový cukr 1 PL
vejce 4 ks
chemicky neošetřené, z jednoho šťáva, z obou nastrouhaná kůra
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vrchovatá
sůl ½ ČL
mouka pšeničná hladká 280 g
mák celý 2 PL
+ na ozdobení
Na polevu
citronová šťáva
z 1 citronu
moučkový cukr 200 g

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Boky dortové formy o průměru 16 cm vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem.

2 Máslo utřete s krupicovým i vanilkovým cukrem na světlý nadýchaný krém. Postupně do něj přidávejte vejce, poté i citronovou šťávu a kůru.

3 V jiné míse smíchejte všechny suché ingredience a pak je postupně přisypávejte k vaječné hmotě. Směs poté vlijte do formy a pečte zhruba pětatřicet minut nebo dokud těsto ulpívá na zabodnuté špejli.

4 Nechte úplně vychladnout. Potom udělejte polevu: utřete citronovou šťávu s cukrem na hustou, ale pořád ještě tekutou hmotu. Tou přelijte dort – nechte ji stékat po stranách. Posypte mákem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/4

Komentáře

Gisele Bohmova

Naprosta bomba! z tohoto testa delam kazdorocne beranka.

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč