Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dalamánky s datlemi a fíky
Dalamánky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dalamánky s datlemi a fíky

4.8/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4869 kcal
Bílkoviny 164 g
Sacharidy 715 g
Tuky 136 g
Vláknina 108 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na tohle pečivo si připravte kvásek z droždí předem a nechte ho přes noc v lednici. Krásně se rozvine aroma, a dalamánky tak budou obzvlášť delikátní.

Související recepty

Suroviny

Na kvásek z droždí
mouka celozrnná 400 g
droždí sušené 7 g
sušené droždí
Na těsto
mouka celozrnná 180 g
sůl 2 ČL
droždí sušené 7 g
máslo 140 g
změklé
melasa 1 PL
nebo tmavý med
fíky 200 g
sušené, nahrubo
datle 100 g
sušené, nahrubo

Postup

1

Přísady na kvásek smíchejte s 300 ml vody a deset minut hněťte. Pak kvásek vložte do lehce vymaštěné mísy a nechte přes noc v lednici.

2

Ráno připravte těsto: ve velké míse smíchejte oba druhy mouky, sůl a droždí. Uprostřed vytvořte důlek a postupně do něj přidejte máslo smíchané s melasou, všechny zbylé suché přísady a přibližně 200 ml vody. Pokud vznikne příliš hutná hmota, přilijte trochu vody.

3

Vyklopte těsto na pomoučněný vál, zapracujte kvásek a důkladně hněťte asi deset minut. Pak těsto vložte do lehce vymaštěné mísy a nechte hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem.

4

Na pomoučněném válu vytvarujte obdélník o výšce asi 2,5 centimetru. Vzniklý bochník posyp­te kousky fíků a datlí a poté zarolujte a důkladně prohněťte, aby se ovoce rovnoměrně rozprostřelo. Těsto nakrájejte na dvacet dílků a vyválejte z nich bochánky. Nechte je ještě hodinu kynout, aby nabraly na objemu.

5

Rozpalte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Pečte osmnáct až dvacet minut. Hotové bochánky nechte vychladnout na mřížce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/1

Komentáře

04.09.2007 16:29
Recept se nachází v č.1/06, str.28