Na tohle pečivo si připravte kvásek z droždí předem a nechte ho přes noc v lednici. Krásně se rozvine aroma, a dalamánky tak budou obzvlášť delikátní.
Suroviny
Postup
Přísady na kvásek smíchejte s 300 ml vody a deset minut hněťte. Pak kvásek vložte do lehce vymaštěné mísy a nechte přes noc v lednici.
Ráno připravte těsto: ve velké míse smíchejte oba druhy mouky, sůl a droždí. Uprostřed vytvořte důlek a postupně do něj přidejte máslo smíchané s melasou, všechny zbylé suché přísady a přibližně 200 ml vody. Pokud vznikne příliš hutná hmota, přilijte trochu vody.
Vyklopte těsto na pomoučněný vál, zapracujte kvásek a důkladně hněťte asi deset minut. Pak těsto vložte do lehce vymaštěné mísy a nechte hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem.
Na pomoučněném válu vytvarujte obdélník o výšce asi 2,5 centimetru. Vzniklý bochník posypte kousky fíků a datlí a poté zarolujte a důkladně prohněťte, aby se ovoce rovnoměrně rozprostřelo. Těsto nakrájejte na dvacet dílků a vyválejte z nich bochánky. Nechte je ještě hodinu kynout, aby nabraly na objemu.
Rozpalte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Pečte osmnáct až dvacet minut. Hotové bochánky nechte vychladnout na mřížce.
Komentáře