Řezy s ořechy, fíky a modrým sýrem

Řezy s ořechy, fíky a modrým sýrem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6215 kcal
Bílkoviny 182 g
Cukr 345 g
Tuky 447 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O poslední porci bude bitka! Pokud nemáte čerstvé fíky, použijte přepůlené hrušky.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
a na vál
mouka pšeničná hladká 100 g
celozrnná
máslo 175 g
150g z toho nasekané
vlašské ořechy 100 g
vejce 3 ks
šalotka 400 g
na plátky
tymián 1 PL
čerstvý + na ozdobení
zakysaná smetana 200 ml
viz Tipy & triky
smetana ke šlehání 200 ml
sýr s modrou plísní 140 g
např Danish Blue
fíky 4 ks
čerstvý, přepůlené, či malé hrušky
žloutek 2 ks

1 Do robotu dejte obě mouky, 1/2 lžičky soli a kostičky másla. Několika pulzy vytvořte drobenku, pak přidejte ořechy. Promíchejte žloutky s 3 lžícemi studené vody a přilévejte do těsta, zatímco několika pulzy znovu mixujte, aby se těsto začalo spojovat a ořechy se nasekaly. Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zlehka spojte. Těstem vyložte obdélníkovou formu 15 x 40 cm nebo kruhovou o průměru 20–23 cm a vychlaďte.

2 Na náplň na zbývajícím másle velmi pomalu doměkka a dozlatova opečte šalotky, trvá to 10–15 minut. Vmíchejte tymián. Rozšlehejte 3 vejce s crème fraîche a smetanou. Do toho rozdrobte sýr a opepřete.

3 Troubu předehřejte na 200 °C. Korpus pečte naslepo (vyložený papírem a zatížený fazolemi) 20 minut. Sejměte papír a fazole a dopečte 15–20 minut dozlatova. Ztlumte troubu na 180 °C. Do smetanové směsi vmíchejte zchladlou šalotku a naplňte do korpusu.

4 Na náplň rozložte půlky fíků řeznou stranou nahoru a střídavě špičkami proti sobě. Posypte tymiánem a pečte další hodinu, až bude povrch zlatavě hnědý a střed pevný na dotek. Vyjměte a nechte zchladnout 15–20 minut, než koláč nakrájíte.

 

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit