Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Řezy s ořechy, fíky a modrým sýrem

Řezy s ořechy, fíky a modrým sýrem

3.9/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6215 kcal
Bílkoviny 182 g
Sacharidy 345 g
Tuky 447 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O poslední porci bude bitka! Pokud nemáte čerstvé fíky, použijte přepůlené hrušky.

Suroviny

+ na podsypání
máslo 175 g
150g z toho nasekané
vejce 3 ks
na plátky
tymián 1 PL
čerstvý + na ozdobení
viz Tipy & triky
např Danish Blue
fíky 4 ks
čerstvé, přepůlené

Postup

1

Do robotu dejte obě mouky, 1/2 lžičky soli a kostičky másla. Několika pulzy vytvořte drobenku, pak přidejte ořechy. Promíchejte žloutky s 3 lžícemi studené vody a přilévejte do těsta, zatímco několika pulzy znovu mixujte, aby se těsto začalo spojovat a ořechy se nasekaly. Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zlehka spojte. Těstem vyložte obdélníkovou formu 15 x 40 cm nebo kruhovou o průměru 20–23 cm a vychlaďte.

2

Na náplň na zbývajícím másle velmi pomalu doměkka a dozlatova opečte šalotky, trvá to 10–15 minut. Vmíchejte tymián. Rozšlehejte 3 vejce s crème fraîche a smetanou. Do toho rozdrobte sýr a opepřete.

3

Troubu předehřejte na 200 °C. Korpus pečte naslepo (vyložený papírem a zatížený fazolemi) 20 minut. Sejměte papír a fazole a dopečte 15–20 minut dozlatova. Ztlumte troubu na 180 °C. Do smetanové směsi vmíchejte zchladlou šalotku a naplňte do korpusu.

4

Na náplň rozložte půlky fíků řeznou stranou nahoru a střídavě špičkami proti sobě. Posypte tymiánem a pečte další hodinu, až bude povrch zlatavě hnědý a střed pevný na dotek. Vyjměte a nechte zchladnout 15–20 minut, než koláč nakrájíte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...