0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Řezy s ořechy, fíky a modrým sýrem

Řezy s ořechy, fíky a modrým sýrem

4.3 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6215 kcal
Bílkoviny 182 g
Sacharidy 345 g
Tuky 447 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O poslední porci bude bitka! Pokud nemáte čerstvé fíky, použijte přepůlené hrušky.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
+ na podsypání
mouka pšeničná hladká 100 g
celozrnná
máslo 175 g
150g z toho nasekané
vlašské ořechy 100 g
vejce 3 ks
šalotka 400 g
na plátky
tymián 1 PL
čerstvý + na ozdobení
zakysaná smetana 200 ml
viz Tipy & triky
smetana ke šlehání 200 ml
sýr s modrou plísní 140 g
např Danish Blue
fíky 4 ks
čerstvé, přepůlené
žloutek 2 ks

1 Do robotu dejte obě mouky, 1/2 lžičky soli a kostičky másla. Několika pulzy vytvořte drobenku, pak přidejte ořechy. Promíchejte žloutky s 3 lžícemi studené vody a přilévejte do těsta, zatímco několika pulzy znovu mixujte, aby se těsto začalo spojovat a ořechy se nasekaly. Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zlehka spojte. Těstem vyložte obdélníkovou formu 15 x 40 cm nebo kruhovou o průměru 20–23 cm a vychlaďte.

2 Na náplň na zbývajícím másle velmi pomalu doměkka a dozlatova opečte šalotky, trvá to 10–15 minut. Vmíchejte tymián. Rozšlehejte 3 vejce s crème fraîche a smetanou. Do toho rozdrobte sýr a opepřete.

3 Troubu předehřejte na 200 °C. Korpus pečte naslepo (vyložený papírem a zatížený fazolemi) 20 minut. Sejměte papír a fazole a dopečte 15–20 minut dozlatova. Ztlumte troubu na 180 °C. Do smetanové směsi vmíchejte zchladlou šalotku a naplňte do korpusu.

4 Na náplň rozložte půlky fíků řeznou stranou nahoru a střídavě špičkami proti sobě. Posypte tymiánem a pečte další hodinu, až bude povrch zlatavě hnědý a střed pevný na dotek. Vyjměte a nechte zchladnout 15–20 minut, než koláč nakrájíte.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit