0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Řezy s ořechy, fíky a modrým sýrem

Řezy s ořechy, fíky a modrým sýrem

4.3/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6215 kcal
Bílkoviny 182 g
Sacharidy 345 g
Tuky 447 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O poslední porci bude bitka! Pokud nemáte čerstvé fíky, použijte přepůlené hrušky.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
+ na podsypání
mouka pšeničná hladká 100 g
celozrnná
máslo 175 g
150g z toho nasekané
vlašské ořechy 100 g
vejce 3 ks
šalotka 400 g
na plátky
tymián 1 PL
čerstvý + na ozdobení
viz Tipy & triky
např Danish Blue
fíky 4 ks
čerstvé, přepůlené
žloutek 2 ks

1 Do robotu dejte obě mouky, 1/2 lžičky soli a kostičky másla. Několika pulzy vytvořte drobenku, pak přidejte ořechy. Promíchejte žloutky s 3 lžícemi studené vody a přilévejte do těsta, zatímco několika pulzy znovu mixujte, aby se těsto začalo spojovat a ořechy se nasekaly. Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zlehka spojte. Těstem vyložte obdélníkovou formu 15 x 40 cm nebo kruhovou o průměru 20–23 cm a vychlaďte.

2 Na náplň na zbývajícím másle velmi pomalu doměkka a dozlatova opečte šalotky, trvá to 10–15 minut. Vmíchejte tymián. Rozšlehejte 3 vejce s crème fraîche a smetanou. Do toho rozdrobte sýr a opepřete.

3 Troubu předehřejte na 200 °C. Korpus pečte naslepo (vyložený papírem a zatížený fazolemi) 20 minut. Sejměte papír a fazole a dopečte 15–20 minut dozlatova. Ztlumte troubu na 180 °C. Do smetanové směsi vmíchejte zchladlou šalotku a naplňte do korpusu.

4 Na náplň rozložte půlky fíků řeznou stranou nahoru a střídavě špičkami proti sobě. Posypte tymiánem a pečte další hodinu, až bude povrch zlatavě hnědý a střed pevný na dotek. Vyjměte a nechte zchladnout 15–20 minut, než koláč nakrájíte.

 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč