O poslední porci bude bitka! Pokud nemáte čerstvé fíky, použijte přepůlené hrušky.
Suroviny
Postup
Do robotu dejte obě mouky, 1/2 lžičky soli a kostičky másla. Několika pulzy vytvořte drobenku, pak přidejte ořechy. Promíchejte žloutky s 3 lžícemi studené vody a přilévejte do těsta, zatímco několika pulzy znovu mixujte, aby se těsto začalo spojovat a ořechy se nasekaly. Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zlehka spojte. Těstem vyložte obdélníkovou formu 15 x 40 cm nebo kruhovou o průměru 20–23 cm a vychlaďte.
Na náplň na zbývajícím másle velmi pomalu doměkka a dozlatova opečte šalotky, trvá to 10–15 minut. Vmíchejte tymián. Rozšlehejte 3 vejce s crème fraîche a smetanou. Do toho rozdrobte sýr a opepřete.
Troubu předehřejte na 200 °C. Korpus pečte naslepo (vyložený papírem a zatížený fazolemi) 20 minut. Sejměte papír a fazole a dopečte 15–20 minut dozlatova. Ztlumte troubu na 180 °C. Do smetanové směsi vmíchejte zchladlou šalotku a naplňte do korpusu.
Na náplň rozložte půlky fíků řeznou stranou nahoru a střídavě špičkami proti sobě. Posypte tymiánem a pečte další hodinu, až bude povrch zlatavě hnědý a střed pevný na dotek. Vyjměte a nechte zchladnout 15–20 minut, než koláč nakrájíte.