Proslulá pařížská cibulačka se nezapře jako vzor této pikantní polévky, spojené s vinobraním ve Francii.
Suroviny
cibule
10
ks
na kolečka
máslo
5
PL
víno bílé
250
g
sladší
vývar kuřecí
1
l
bobkový list
2
ks
sůl
pepř
muškátový oříšek
chilli sušené
sýr s bílou plísní
1
ks
žloutek
4
ks
50 - 250 ml
chleba
plátky na másle
1Cibuli osmahněte na tuku dozlatova. Část si nechte stranou na ozdobu, zbytek zalijte vínem a deset minut povařte. Pak přidejte vroucí vývar. Okořeňte a vařte na mírném plameni asi dvacet minut.
2Přidejte sýr pokrájený na kostičky. Žloutky prošlehejte v portském a vlijte do polévky. Promíchejte, ale dál nevařte.
3Do talíře nebo misky dejte plátek chleba a zalijte ho polévkou. Podávejte horké.
Šumně
V kraji Champagne využívají světoznámého moku i ve variaci této polévky a vývar nahrazují – kvalitním šampaňským! Polévka pak není jen ovíněná, ale doslova explozivní.
Komentáře
Anonym
08.10.2008 12:04
Cibulajda
Kateřina Kočičková
15.01.2010 21:49
chilli?
Jan Strachota
14.08.2016 19:57
Dobry den,
Dobry den,
Jste si jisti mnoztvim portskeho? 250 ml mi prijde opravdu hodne a polevku to da se rict zkazilo.
Martina Zajícová
15.08.2016 13:29
Dobrý den,
Dobrý den,
množství portského se zdá být správné, ale je jasné, že ne každému musí tento poměr sedět. Pokud vám přijde chuť portského v polévce příliš výrazná, můžete ho nahradit dalším vývarem nebo můžete použít další bílé víno.
Ještě doplňuji názor kolegyně Stáni, které přijde 250 ml moc a do polévky by přidala maximálně 50 ml portského.
Jan Strachota
25.08.2016 18:59
Diky za odpoved. To bych se
Diky za odpoved. To bych se po vetsi porci asi trochu opil :D doporucuji tak panacka jenom :)