Recepty na zeleninové polévky
Zeleninové polévky poskytují ideální příležitost, jak si pochutnat, zahnat hlad a ještě dostat do těla potřebné živiny spolu s tekutinami. Polévky výhradně ze zeleniny vezmou na milost i děti, vegetariáni a vegani. Jsou také ideální jako doplněk jinak masitého oběda, poslouží také ale jako svačina či brunch.
...
Jak na zeleninový základ?
Do dobré zeleninové polévky je důležité dostat maximum chuti, proto věnujte pozornost dobrému zeleninovém základu.
- Cibulku a další zeleninu se nebojte restovat dlouho a dozlatova.
- Pokud chcete výraznější karamelovou chuť, zkuste přidat lžičku hnědého třtinového cukru. Ale pozor, zelenina má pak větší tendenci se připalovat.
- Vyzkoušejte si postup na naší květákové polévce, která chutná přesně jako ta, co ji znáte z dětství.
Zelenina podle sezóny
Zeleninové polévky je nejlepší připravovat ze sezónních přebytků. Jednak je polévka příležitostí ke zpracování zeleniny, která už se nehodí ke konzumaci zasyrova. Pro tělo je navíc přínosné konzumovat to, co právě roste. Výjimkou jsou luštěniny, které můžeme do zeleninových polévek přidávat kdykoliv a v jakémkoli množství. Luštěniny jsou významným zdrojem bílkovin a obvykle polévku i zahustí, což se může hodit. Co třeba taková čočková polévka se zimní zeleninou a rajčaty?
- Výborným příkladem sezónní zeleninové polévky je italská polévka minestrone. Existuje nespočet verzí této zeleninové polévky v závislosti na tom, co zrovna v Itálii tou dobou roste.
- V podzimní minestrone uplatníte dýni, čočku nebo fazole.
- Jarní minestrone sází na zelené barvy třeba medvědí česnek, hrášek a bylinky všeho druhu.
- Zimní verze minestrone bude hustá, plná kořenové zeleniny a luštěninová, aby zahřála a zasytila.
Dochucení zeleninové polévky
Zeleninovou polévku se neostýchejte řádně dochutit. Pokud totiž chcete vaše strávníky alespoň občas obrátit k nemasité stravě, musí jim chutnat.
- Chuť zeleninové polévky doladíte například smetanou, sójovou omáčkou, sušenou zeleninou, zeleninovým bujónem, citronem nebo některým z chuťově zajímavých octů.
- Ke zdobení zeleninové polévky dobře poslouží jarní cibulka, petrželka nebo pažitka, ale třeba i opražená semínka.
- Krutonky z opečeného bílého rohlíku, housky či toustového chleba rozhodně žádnou polévku nezkazíte. Stejně celestýnskými nudlemi nebo svitkem.
- Pokud máte čas, připravte si tzv. gomasio – opražená a nadrcená semínka (sezamová, slunečnicová, dýňová apod.) se solí. Svá oblíbená semínka opražte nasucho na pánvi, vložte do mixéru se solí a všechno společně rozmixujte nahrubo. V uzavřené nádobě v lednici gomasio vydrží několik měsíců. Dochucovat s ním pak můžete nejen krémové a zeleninové polévky, ale i saláty a pomazánky.
Celý popis