Buchty k výletům prostě patří, bral si je Honza do světa a balíme si je s sebou do přírody i my. Z trouby rovnou do krabičky, aby vydržely teplé! Zkuste obvyklá švestková povidla zaměnit za hrušková, bude to příjemná změna!
Suroviny
Postup
Do prosáté mouky udělejte důlek a vlijte trochu vlažného mléka, přidejte špetku cukru a rozdrobené droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek (trvá to asi 15 minut).
Poté přidejte zbylé ingredience kromě povidel a vypracujte hladké nelepivé těsto. Nechte jej asi hodinu zakryté čistou utěrkou kynout. V průběhu kynutí těsto dvakrát propracujte.
Troubu rozehřejte na 175°C.
Z těsta utvořte kuličky a vyskládejte je na pracovní plochu, pak každou roztáhněte na placičku o trochu menší než dlaň, naplňte lžičkou povidel a zabalte (těsto dobře přimáčkněte k sobě). Buchtičky skládejte do máslem vymazaného pekáčku vedle sebe spojem dolů a nechte ještě 10 minut kynout.
Pak je ze všech stran přetřete pomocí mašlovačky rozehřátým máslem a dejte péct na 20–25 minut.
Ihned po vytažení z trouby je potřete máslem a pocukrujte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- První jarní piknik(7 receptů)
- Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky(45 receptů)
- Menu české kuchyně, polévky, knedlíky, maso, zabijačkové hody, moučníky(41 receptů)
- Slaďoučké hrušky(21 receptů)
- 40x povidla a co s nimi!(40 receptů)
- 32 ověřených receptů na nejlepší kynuté koláče a buchty(32 receptů)