Voní i chutnají po pravém másle. Buchty s jablky jsou nejlepší ještě teplé, obalené v cukru a třeba s horkým čajem nebo kávou.
Suroviny
Postup
Do mísy prosijte obě mouky a do středu udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí a přidejte lžičku cukru. Zalijte asi polovinou vlažného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Přidejte zbylý cukr a většinu mléka, vejce, vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli a zlehka propracujte.
Pak přidejte polovinu másla a vypracujte hladké nelepivé těsto (případně dolijte mléko – množství závisí na savosti mouky). Půl hodiny ho nechte na teplém místě kynout.
Pak ho propracujte a nechte znovu kynout asi 15 minut. Mezitím smíchejte suroviny na náplň.
Vykynuté těsto rozdělte na 30 kousků. Každý rukou roztáhněte na placičku o trochu menší než dlaň a naplňte jablky. Dobře zabalte a těsto přimáčkněte k sobě.
Jednotlivé buchty ze všech stran potřete zbylým rozpuštěným máslem a postupně je skládejte spojem dolů na do pekáče. V něm buchty nechte ještě 15 minut kynout.
Buchty pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Podávejte poprášené moučkovým cukrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Svačina na zimní výlet: 4 recepty na cesty(4 recepty)
- 20 jídel, která děti milují(21 receptů)
- 10 dokonalých receptů z kynutého těsta(10 receptů)
- Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky(45 receptů)
- S mascarpone, ciderem i po francouzsku – 9x pečená jablka(9 receptů)
- 32 ověřených receptů na nejlepší kynuté koláče a buchty(32 receptů)