0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

40x povidla a co s nimi!

40x povidla a co s nimi!
ZDROJ: Apetit

Dobrá povidla jsou k nezaplacení! Připravte se na zimu a uvařte poctivá domácí povidla ze švestek, hrušek nebo jablek a po zbytek roku si vychutnejte jejich lahodnou chuť. Plňte jimi buchty, knedlíky, šátečky, pečte koláče, vařte povidlovou omáčku a radujte se, že jste na podzim nezaspali!

Vaření povidel je jeden z nejstarších způsobů konzervování ovoce. Na rozdíl od dnešních receptů se ty tehdejší nedoslazovaly. Jednak proto, že cukr byl příliš drahý a navíc se plody sbíraly ve své plné zralosti (ideálně až po prvních mrazech), kdy měly přírodního cukru nejvíc.

  • Hotová zavařenina se přelila do většího kameninového hrnce, zakryla pergamenovým papírem, uvázala provázkem a uchovávala v chladné temné spíži.
  • Jednotlivé porce se postupně odebíraly, a protože povidla byla často velmi hustá, musela se před použitím naředit vodou a opět mírně provařit.

Povidla švestková, hrušková, jablečná

Nejznámější jsou povidla ze švestek, ale můžete je vyrobit i z hrušek, jablek nebo slív. Princip je u všech podobný:

  • Rozmačkané, nakrájené nebo rozmixované ovoce zasypte cukrem a nechtejte ideálně přes noc odležet, aby pustilo šťávu.
  • Druhý den přendejte do hrnce. Nebo pokud chcete připravovat povidla v troubě, zvolte dostatečně hluboký pekáč.
  • Přidejte koření (skořici, hřebíček, badyán, vanilku).
  • Nechte vařit, nebo péct dostatečně dlouho, aby se vypařila přebytečná voda a povidla získala požadovanou hustotu.
  • Nakonec vyndejte koření a zavařeninu rozdělte do čistých uzavíratelných sklenic.
  • Otočte je dnem vzhůru, aby se víčka zatáhla (případně skleničky sterilujte).

Náplň do buchet, koláčků a šátečků

Povidla jsou jednou z oblíbených náplní do kynutých buchet, koláčů, šátečků, rohlíčků a dalších nejrůznějších pletenců. Nebojte se je použít také místo čerstvého ovoce do sladkých knedlíků.

  • Oproti klasické ovocné zavařenině mají tu výhodu, že jsou hustější, a proto během pečení z těsta nevytékají.
  • Pokud jsou povidla hustá až příliš, dejte je do kastrůlku, přidejte trošku vody (případně tuzemáku) a za stálého míchání je zvolna zahřívejte až do požadované konzistence.

Švestková, jablečná i hrušková povidla se tradičně mažou na vdolky, kde je doplňuje tvaroh a šlehačka, nebo zakysaná smetana.

Povidla naslano

Přestože máme ovocné zavařeniny spojené spíše se sladkými dezerty, staročeská kuchyně nabízí několik masových receptů, ve kterých se švestková povidla objevují.

Zdroj: Apetit

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč