Nová registrace Zapomenuté heslo
8. 9. 2016
Bramborové krokety
Apetit

Dobrá povidla jsou k nezaplacení! Připravte se na zimu a uvařte poctivá domácí povidla ze švestek, hrušek nebo jablek a po zbytek roku si vychutnejte jejich lahodnou chuť. Plňte jimi buchty, knedlíky, šátečky, pečte koláče, vařte povidlovou omáčku a radujte se, že jste na podzim nezaspali!

Vaření povidel je jeden z nejstarších způsobů konzervování ovoce. Na rozdíl od dnešních receptů se ty tehdejší nedoslazovaly. Jednak proto, že cukr byl příliš drahý a navíc se plody sbíraly ve své plné zralosti (ideálně až po prvních mrazech), kdy měly přírodního cukru nejvíc.

  • Hotová zavařenina se přelila do většího kameninového hrnce, zakryla pergamenovým papírem, uvázala provázkem a uchovávala v chladné temné spíži.
  • Jednotlivé porce se postupně odebíraly, a protože povidla byla často velmi hustá, musela se před použitím naředit vodou a opět mírně provařit.

Povidla švestková, hrušková, jablečná

Nejznámější jsou povidla ze švestek, ale můžete je vyrobit i z hrušek, jablek nebo slív. Princip je u všech podobný:

  • Rozmačkané, nakrájené nebo rozmixované ovoce zasypte cukrem a nechtejte ideálně přes noc odležet, aby pustilo šťávu.
  • Druhý den přendejte do hrnce. Nebo pokud chcete připravovat povidla v troubě, zvolte dostatečně hluboký pekáč.
  • Přidejte koření (skořici, hřebíček, badyán, vanilku).
  • Nechte vařit, nebo péct dostatečně dlouho, aby se vypařila přebytečná voda a povidla získala požadovanou hustotu.
  • Nakonec vyndejte koření a zavařeninu rozdělte do čistých uzavíratelných sklenic.
  • Otočte je dnem vzhůru, aby se víčka zatáhla (případně skleničky sterilujte).

Náplň do buchet, koláčků a šátečků

Povidla jsou jednou z oblíbených náplní do kynutých buchet, koláčů, šátečků, rohlíčků a dalších nejrůznějších pletenců. Nebojte se je použít také místo čerstvého ovoce do sladkých knedlíků.

  • Oproti klasické ovocné zavařenině mají tu výhodu, že jsou hustější, a proto během pečení z těsta nevytékají.
  • Pokud jsou povidla hustá až příliš, dejte je do kastrůlku, přidejte trošku vody (případně tuzemáku) a za stálého míchání je zvolna zahřívejte až do požadované konzistence.

Švestková, jablečná i hrušková povidla se tradičně mažou na vdolky, kde je doplňuje tvaroh a šlehačka, nebo zakysaná smetana.

Povidla naslano

Přestože máme ovocné zavařeniny spojené spíše se sladkými dezerty, staročeská kuchyně nabízí několik masových receptů, ve kterých se švestková povidla objevují.

Zdroj: Apetit

Recepty

Nejlepší švestková povidla
Nejlepší švestková povidla
> 60 min
Povidla bez míchání
Povidla bez míchání
> 120 min
Povidlové taštičky
Povidlové taštičky
< 45 min
Povidlové tašky z bramborového těsta
Povidlové tašky z bramborového těsta
< 45 min
Povidloň
Povidloň
< 90 min
Povidlová omáčka
Povidlová omáčka
< 30 min
Vázané koláče s tvarohem a povidly
Vázané koláče s tvarohem a povidly
> 120 min
Slezské bramborové placky s povidly
Slezské bramborové placky s povidly
< 30 min
Nekynuté rohlíčky s povidlovou náplní
Nekynuté rohlíčky s povidlovou náplní
< 75 min
Bramborové krokety
Bramborové krokety plněné povidly
< 30 min
Taštičky s povidly a strouhankou
Taštičky s povidly a strouhankou
< 75 min
Šišky s mákem (2 v 1) a švestkovými povidly
Šišky s mákem (2 v 1) a švestkovými povidly
< 75 min
Maminčiny buchty s povidly
Maminčiny buchty s povidly
< 50 min
Germknödel (Pařený kynutý knedlík s povidly)
Germknödel (Pařený kynutý knedlík s povidly)
< 90 min
Tvarohová zmrzlina s povidly či švestkami
Tvarohová zmrzlina s povidly či švestkami
< 20 min
Perníková buchta s jablky a povidlovou omáčkou
Perníková buchta s jablky a povidlovou omáčkou
< 60 min
Voňavá jablečná povidla
Voňavá jablečná povidla
> 60 min
Povidlové čatní s tmavým chlebem
< 30 min
Voňavá hrušková povidla
Voňavá hrušková povidla
> 60 min
buchticky
Buchtičky s povidly a vanilkovým krémem
> 60 min
Honzovy buchty s hruškovými povidly
Honzovy buchty s hruškovými povidly
> 60 min
Vdolky s hruškovými povidly
> 60 min
Povidlové buchty
Povidlové buchty
> 60 min
Povidlové taštičky sypané perníkem & tvarohový krém
Povidlové taštičky sypané perníkem & tvarohový krém
< 60 min
Povidlová omáčka k uzenému
Povidlová omáčka k uzenému
< 30 min
Pečené uzené koleno s povidlovým glazé
Pečené uzené koleno s povidlovým glazé
< 60 min
Nejlepší vdolky
Nejlepší vdolky
> 60 min
České vdolečky
České vdolečky
> 60 min
Uzený jazyk s křenovým dipem a jablečnými povidly
Uzený jazyk s křenovým dipem a jablečnými povidly
> 60 min
Zmrzlina se švestkovou omáčkou a perníčky
Zmrzlina se švestkovou omáčkou a perníčky
> 60 min
Pletený mazanec
Pletený mazanec
> 120 min
Uzené nasladko s bramborovými šiškami
Uzené nasladko s bramborovými šiškami
< 60 min
Plněný perník
Plněný perník
< 60 min
Perníkové stromečky
< 60 min
Jablkový jahelník
Jablkový jahelník
< 60 min
Zajíc načerno
Zajíc načerno
> 120 min
Kapr načerno
Kapr načerno
< 60 min
Bavorské vdolečky
Bavorské vdolečky
> 60 min
Sezónní ovoce Z ovoce Dezerty Sladká jídla

Podobné kolekce receptů