Nová registrace Zapomenuté heslo

Kynuté koláče a buchty jako z pohádky: Tradiční poklady české kuchyně

16. 9. 2019
Kynuté buchty
Apetit

Koláče a buchty mají v české kuchyni nezastupitelné místo. Máloco se vyrovná úžasné vůni, která se line z trouby při pečení. Tradiční recepty, které si pamatujeme od našich babiček, jsou prostě nejlepší – poctivé, s nadýchaným těstem a lahodnými náplněmi. Stačí si jen vybrat a s chutí se pustit do pečení!

Kynuté koláče: Nadýchané a vláčné, jako od babičky

Kynuté koláče jsou symbolem domácí pohody a zároveň osvědčeným receptem na rodinné oslavy nebo tradiční české svátky. Posvícení, poutě, svatby, ale i jiné významné události se bez tradičních koláčků zkrátka neobejdou. Vynikají především svým lahodným těstem, které je vláčné a přitom dostatečně pevné, aby udrželo náplň.

Tajemství těch nejlepších kynutých koláčů

Základem každého dobrého koláče je bezpochyby vláčné kynuté těsto. Avšak aby byl výsledek skutečně dokonalý, je důležité zvolit správný poměr surovin, těsto dostatečně promísit a nechat dobře vykynout. Nejlépe v míse zakryté čistou utěrkou a po celou dobu ho udržovat v teple a klidu, aby zdvojnásobilo svůj objem. Pro ještě lepší výsledek můžete do těsta přidat lžičku rumu nebo jemně nastrouhanou citronovou kůru, což koláčům dodá další aroma.

Náplně do koláčů: Klasika i moderní variace

Babiččiny koláče byly vždy bohatě plněné, ať už tradičním tvarohem, švestkovými, jablečnými či hruškovými povidly, mákem, ovocem nebo ořechovou náplní. Každá má své specifické kouzlo – tvarohové koláče jsou jemné a krémové, zatímco makové mají plnou, zemitou chuť. Povidla dodají pikantní šmrnc s příchutí ovoce. 

Moravské koláče jsou známé také jako dvojctihodné a vyznačují se dvojí náplní. Jedna, povětšinou tvarohová, se ukrývá uprostřed těsta a druhá je tradičně navrchu. Nejčastěji se jedná o švestková povidla, bohatě zasypané drobenkou, která jim přidá jemně křupavý povrch.

Aby si zachovaly měkké okraje ještě dlouhé hodiny po upečení, ihned po vytažení z trouby je potřete směsí rozehřátého másla s troškou tuzemského rumu. Tento rychlý tip funguje stejně dobře i na ostatní koláče.

Rychlé koláče na plech

Pro ty, kteří nemají čas, nebo se jim nechce tvarovat každý koláček zvlášť, doporučujeme jednoduché řešení v podobě kynutého koláče na plech. Vykynuté těsto stačí přesunout na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, roztáhnout ho až do krajů a stejně jako u zmenšené verze bohatě pokrýt náplní nebo ovocem. Povrch můžete ještě zasypat žmolenkou a dát péct. Pak už stačí jen hotový koláč nakrájet na jednotlivé porce. Kromě rychlejší přípravy má tato zjednodušená verze také výhodu – většina kousků je bez okrajů.

Kynuté buchty: Nezaměnitelná chuť dětství

Kynuté buchty jsou druhým pilířem české pečicí tradice. Každý si jistě vybaví vzpomínky na babiččiny buchty, které byly plné náplní a dokonale vláčné. Jejich příprava sice vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledek, který mnohé z nás vrátí opět do dětství, za to stojí.

Tajemství nejlepších buchet

Nejlepší buchty mají vláčné těsto, které se doslova rozplývá na jazyku. Tajemství opět spočívá v kynutém těstě – čím déle a pomaleji těsto kyne, tím lepší výsledek. Důležité je také těsto správně zpracovat: hnětením získá správnou elasticitu a pružnost.

  • Aby buchty byly extra vláčné, můžete těsto obohatit o trochu tuzemského rumu nebo do něj přidat máslo či sádlo, což jim dodá nejen jemnější chuť, ale i lepší strukturu.

Mezi nejoblíbenější rozhodně patří Honzovy buchty, které jsou plněné povidly nebo tvarohem. Pečou se vedle sebe, těsně naskládané na plechu, což zaručuje, že zůstanou krásně měkké a neoschnou. Kynuté buchty často doprovází i vůně másla, kterým jsou buchty potírány po upečení, aby zůstaly dlouho vláčné.

  • Použijte kvalitní droždí a nechte těsto kynout v teple a bez průvanu.
  • Pro zvýraznění chuti přidejte do těsta špetku soli.
  • Lžička rumu nebo vanilka dodají jemnější aroma.

Náplně do buchet

Kromě tradičních tvarohových nebo povidlových náplní můžete buchty plnit i mákem, jablky nebo dokonce kombinacemi ovoce a tvarohu či máku. K máku se skvěle hodí švetky, k tvarohu zase třeba meruňky nebo rozinky. Většina náplní je jednoduchá na přípravu, stačí jen základní suroviny a trocha fantazie. Pokud se nechcete pouštět do imrovizace, inspirujte se našimi recepty

Zdroj: Apetit

Recepty

Chodské koláče (podle Hanče Sladké z Draženova)
Chodské koláče (podle Hanče Sladké z Draženova)
> 60 min
Chodské koláče babičky Petra Kotačky
Chodské koláče babičky Petra Kotačky
< 120 min
Slavnostní koláčky
Slavnostní koláčky
> 60 min
Dvojctihodný koláč s tvarohovou náplní
Dvojctihodný koláč s tvarohovou náplní
> 60 min
Vázané koláče s tvarohem a povidly
Vázané koláče s tvarohem a povidly
> 120 min
Svatební koláčky
Svatební koláčky
> 60 min
Tlačené koláče
Tlačené koláče
> 120 min
Litý kynutý koláč
Litý kynutý koláč
< 90 min
Valašské hrušťáky
Valašské hrušťáky
> 60 min
Dvojctihodné koláčky
Dvojctihodné koláčky
< 120 min
Maminčiny buchty s povidly
Maminčiny buchty s povidly
< 50 min
Švestkové buchty
Švestkové buchty
> 60 min
České buchty
České buchty
> 60 min
Buchty s jablky
Buchty s jablky
> 60 min
Nejlepší kynuté buchty
Nejlepší kynuté buchty
< 120 min
Honzovy buchty s hruškovými povidly
Honzovy buchty s hruškovými povidly
> 60 min
Kynutý borůvkový koláč
Kynutý borůvkový koláč
> 60 min
Kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou
Kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou
< 120 min
Kynuté koláče s tvarohem, červeným rybízem a drobenkou
Kynuté koláče s tvarohem, červeným rybízem a drobenkou
< 120 min
Kynuté jemné a vláčné buchty bez lepku
Kynuté jemné a vláčné buchty bez lepku
> 60 min
Buchty se šimlem sypané mákem
Buchty se šimlem sypané mákem
> 60 min
Řepánky
Řepánky
< 75 min
Povidlové buchty
Povidlové buchty
> 60 min
Žemlové buchty
Žemlové buchty
< 20 min
Vázané kynuté koláče podle Míši Landové
Vázané kynuté koláče podle Míši Landové
> 120 min
Bazalkové koláče s tvarohem a jahodami podle Jany Pokorné
Bazalkové koláče s tvarohem a jahodami podle Jany Pokorné
< 75 min
Koláčky s plněným okrajem
Koláčky s plněným okrajem
> 60 min
Kulatky
Kulatky
> 60 min
Koláč flekanec (Kleksenkuchen)
Koláč flekanec (Kleksenkuchen)
< 75 min
Švestkové koláče
Švestkové koláče
< 60 min
Kynuté koláčky s jahodami a makovou drobenkou
Kynuté koláčky s jahodami a makovou drobenkou
> 60 min
Borůvkové polské koláče
Borůvkové polské koláče
> 60 min
Budětické pouťové koláče
Budětické pouťové koláče
> 60 min
Švestkový koláč s makovou drobenkou
Švestkový koláč s makovou drobenkou
< 45 min
Borůvkové koláče
Borůvkové koláče
> 60 min
Kynuté ovocné koláče
Kynuté ovocné koláče
> 60 min
Makovky
> 60 min
 Olejové koláče
Olejové koláče
> 60 min
Kynutý koláč tety Dany
Kynutý koláč tety Dany
> 60 min
Kynutý koláč s drobným ovocem a drobenkou
Kynutý koláč s drobným ovocem a drobenkou
> 60 min
Hadí koláč
< 60 min
Prezidentské šátečky
Prezidentské šátečky
< 45 min
Františkánský švestkový koláč
Františkánský švestkový koláč
< 120 min
Kynutý rebarborový koláč s drobenkou
Kynutý rebarborový koláč s drobenkou
< 120 min
Meruňkový koláč s drobenkou
Meruňkový koláč s drobenkou
< 75 min
Valašské frgále
Valašské frgále
> 60 min

Sdílet kolekci receptů

Jednoduché buchty Kynuté těsto Recepty našich babiček Tradiční jídla Česká klasika Česká kuchyně Československá kuchyně Retro recepty Na neděli

Podobné kolekce receptů