
Koláče a buchty mají v české kuchyni nezastupitelné místo. Máloco se vyrovná úžasné vůni, která se line z trouby při pečení. Tradiční recepty, které si pamatujeme od našich babiček, jsou prostě nejlepší – poctivé, s nadýchaným těstem a lahodnými náplněmi. Stačí si jen vybrat a s chutí se pustit do pečení!
Kynuté koláče: Nadýchané a vláčné, jako od babičky
Kynuté koláče jsou symbolem domácí pohody a zároveň osvědčeným receptem na rodinné oslavy nebo tradiční české svátky. Posvícení, poutě, svatby, ale i jiné významné události se bez tradičních koláčků zkrátka neobejdou. Vynikají především svým lahodným těstem, které je vláčné a přitom dostatečně pevné, aby udrželo náplň.
Tajemství těch nejlepších kynutých koláčů
Základem každého dobrého koláče je bezpochyby vláčné kynuté těsto. Avšak aby byl výsledek skutečně dokonalý, je důležité zvolit správný poměr surovin, těsto dostatečně promísit a nechat dobře vykynout. Nejlépe v míse zakryté čistou utěrkou a po celou dobu ho udržovat v teple a klidu, aby zdvojnásobilo svůj objem. Pro ještě lepší výsledek můžete do těsta přidat lžičku rumu nebo jemně nastrouhanou citronovou kůru, což koláčům dodá další aroma.
Náplně do koláčů: Klasika i moderní variace
Babiččiny koláče byly vždy bohatě plněné, ať už tradičním tvarohem, švestkovými, jablečnými či hruškovými povidly, mákem, ovocem nebo ořechovou náplní. Každá má své specifické kouzlo – tvarohové koláče jsou jemné a krémové, zatímco makové mají plnou, zemitou chuť. Povidla dodají pikantní šmrnc s příchutí ovoce.
Moravské koláče jsou známé také jako dvojctihodné a vyznačují se dvojí náplní. Jedna, povětšinou tvarohová, se ukrývá uprostřed těsta a druhá je tradičně navrchu. Nejčastěji se jedná o švestková povidla, bohatě zasypané drobenkou, která jim přidá jemně křupavý povrch.
Aby si zachovaly měkké okraje ještě dlouhé hodiny po upečení, ihned po vytažení z trouby je potřete směsí rozehřátého másla s troškou tuzemského rumu. Tento rychlý tip funguje stejně dobře i na ostatní koláče.
Rychlé koláče na plech
Pro ty, kteří nemají čas, nebo se jim nechce tvarovat každý koláček zvlášť, doporučujeme jednoduché řešení v podobě kynutého koláče na plech. Vykynuté těsto stačí přesunout na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, roztáhnout ho až do krajů a stejně jako u zmenšené verze bohatě pokrýt náplní nebo ovocem. Povrch můžete ještě zasypat žmolenkou a dát péct. Pak už stačí jen hotový koláč nakrájet na jednotlivé porce. Kromě rychlejší přípravy má tato zjednodušená verze také výhodu – většina kousků je bez okrajů.
Kynuté buchty: Nezaměnitelná chuť dětství
Kynuté buchty jsou druhým pilířem české pečicí tradice. Každý si jistě vybaví vzpomínky na babiččiny buchty, které byly plné náplní a dokonale vláčné. Jejich příprava sice vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledek, který mnohé z nás vrátí opět do dětství, za to stojí.
Tajemství nejlepších buchet
Nejlepší buchty mají vláčné těsto, které se doslova rozplývá na jazyku. Tajemství opět spočívá v kynutém těstě – čím déle a pomaleji těsto kyne, tím lepší výsledek. Důležité je také těsto správně zpracovat: hnětením získá správnou elasticitu a pružnost.
- Aby buchty byly extra vláčné, můžete těsto obohatit o trochu tuzemského rumu nebo do něj přidat máslo či sádlo, což jim dodá nejen jemnější chuť, ale i lepší strukturu.
Mezi nejoblíbenější rozhodně patří Honzovy buchty, které jsou plněné povidly nebo tvarohem. Pečou se vedle sebe, těsně naskládané na plechu, což zaručuje, že zůstanou krásně měkké a neoschnou. Kynuté buchty často doprovází i vůně másla, kterým jsou buchty potírány po upečení, aby zůstaly dlouho vláčné.
- Použijte kvalitní droždí a nechte těsto kynout v teple a bez průvanu.
- Pro zvýraznění chuti přidejte do těsta špetku soli.
- Lžička rumu nebo vanilka dodají jemnější aroma.
Náplně do buchet
Kromě tradičních tvarohových nebo povidlových náplní můžete buchty plnit i mákem, jablky nebo dokonce kombinacemi ovoce a tvarohu či máku. K máku se skvěle hodí švetky, k tvarohu zase třeba meruňky nebo rozinky. Většina náplní je jednoduchá na přípravu, stačí jen základní suroviny a trocha fantazie. Pokud se nechcete pouštět do imrovizace, inspirujte se našimi recepty.
Zdroj: Apetit
Recepty













































