Maminčiny buchty s povidly vyžadují během přípravy trochu více péče, ale uvidíte, že se vám toto úsilí mnohonásobně vrátí v podobě lahodné chuti. Jsou nadýchané, voňavé, zkrátka fantastické. Teplá pocukrovaná buchta a k tomu sklenice mléka – to je jako z pohádky o Honzovi!
Suroviny
Postup
Do misky dáme lžíci mouky, lžíci cukru a lžíci mléka. Vmícháme rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.
Přidáme ostatní suroviny a důkladně prohněteme. Zhruba po 10 minutách získáme hladké pružné těsto.
Přikryjeme a necháme na teplém místě kynout zhruba hodinu než zdvojnásobí objem.
Vál nebo pracovní plochu lehce poprašte moukou. Z vykynutého těsta vyválejte placku silnou 1 cm. Nakrájejte čtverečky 6 x 6 cm.
Povidla rozmíchejte s rumem a perníkem. Náplň rozdělte na připravené čtverce těsta a zabalte je. Jednotlivé buchty obalujte v rozpuštěném sádle a skládejte do pekáčku spojem dolů.
Nechte ještě 30 minut kynout. Předehřejte troubu na 180 °C. Pečte asi 30 minut dozlatova. Nechte vychladnout a před servírováním poprašte cukrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Moravské menu našich babiček(4 recepty )
- Jako od maminky: 36 ověřených tradičních receptů(36 receptů )
- 32 ověřených receptů na nejlepší kynuté koláče a buchty(33 receptů )
- Kynuté koláče a buchty jako z pohádky: Tradiční poklady české kuchyně(47 receptů )
- 40x povidla a co s nimi!(40 receptů )
- 10 dokonalých receptů z kynutého těsta(10 receptů )