Teplá pocukrovaná buchta a k tomu sklenice mléka – to je jako z pohádky o Honzovi!
Suroviny
mouka pšeničná hladká
400
g
droždí čerstvé
1
kostka
krupicový cukr
50
g
mléko
200
ml
vanilkový cukr
1
ks
sůl
1
špetka
žloutek
2
ks
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
máslo
100
g
rozpuštěné
sádlo
domácí, nesolené (nebo máslo) – do pekáče
Na náplň
švestková povidla
300
g
rum
50
ml
tmavý
perník
4
PL
strouhaný
Postup
1
Ze lžíce mouky, droždí, krupicového cukru a teplého mléka připravte kvásek.
2
Až vzejde, spojte ho s ostatními přísadami a uhněťte měkké soudržné těsto.
3
Nechte ho na teplém místě asi hodinu kynout na dvojnásobný objem.
4
Potom z těsta na pomoučněném válu vyválejte placku silnou 1 cm a nakrájejte čtverečky 6 x 6 cm.
5
Povidla rozmíchejte s rumem a perníkem.
6
V pekáči rozpusťte tuk. Náplň klaďte na připravené čtverce těsta a zabalte je.
7
Buchty pak vyválejte v rozpuštěném tuku a klaďte je do pekáčku spojem dolů.
8
Nechte je ještě asi půl hodiny znovu kynout a potom pečte při 180 ºC asi 30 minut dozlatova.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Moravské menu našich babiček(4 recepty)
- 10 dokonalých receptů z kynutého těsta(10 receptů)
- Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky(45 receptů)
- Jako od maminky: 36 ověřených tradičních receptů(36 receptů)
- 32 ověřených receptů na nejlepší kynuté koláče a buchty(32 receptů)
- 40x povidla a co s nimi!(40 receptů)