Buchty nemusí být jen s tvarohem či mákem, zkuste použít ovoce, kterého je na podzim spousty – jablka, hrušky nebo právě švestky! Buchty z kynutého těsta si se šťavnatým ovocem náramně rozumí.
Suroviny
Postup
Zadělejte těsto: do prosáté mouky udělejte důlek, do něho dejte trochu vlažného mléka, droždí a lžíci cukru a 15 minut nechte vzejít kvásek.
Poté přidejte zbytek cukru a mléka, máslo, žloutky, citronovou kůru i sůl a zadělejte těsto. Nechte kynout do dvojnásobného objemu.
Vykynuté těsto rozválejte na tloušťku 1,5 cm a nadělejte z něj čtverce o straně 7 cm.
Na každý dejte tři půlky švestek (řeznou stranou nahoru), posypte cukrem a skořicí a přiklopte třemi půlkami švestek. Spojte protilehlé konce těsta, důkladně slepte a tvarujte buchty.
Ze všech stran je potírejte rozpuštěným máslem a jednu vedle druhé dejte do vymazaného pekáčku. Pečte při 180 °C dozlatova.
NĚCO NAVÍC:
Když buchty ihned po vyndání potřete roztokem z 50 ml rumu, 50 ml vody a 2 lžic cukru, neztvrdnou vám na povrchu!
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Švestky nasladko: chuť babího léta, které neodoláte (42 receptů )
- Putování za švestkovou vůní(17 receptů )
- 32 ověřených receptů na nejlepší kynuté koláče a buchty(33 receptů )
- Kynuté koláče a buchty jako z pohádky: Tradiční poklady české kuchyně(47 receptů )
- 10 dokonalých receptů z kynutého těsta(10 receptů )
- Na švestkách: 15 ověřených receptů se švestkami(15 receptů )
- Švestky 20x jinak aneb nejlepší švestkové recepty(34 receptů )
Komentáře
Recept skvělý, buchty vyšly nádherné a velice dobré.
Za mě super, jen místo 3 švestek jsem dala dvě a tak nic nevyteklo. Těsto výborné, vláčné, dnes zkusím s hruškovými povidly.