Hodnocení receptu
Průměr: 4 (34)
Více než hodinu Snadné 12 buchet

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5192 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 826 g
Tuky 135 g
Vláknina 89 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Buchty nemusí být jen s tvarohem či mákem, zkuste použít ovoce, kterého je na podzim spousty – jablka, hrušky nebo právě švestky!

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
mléko 250 ml
droždí 25 g
krupicový cukr 75 g
máslo 75 g
rozehřáté plus na vymazání
žloutek 2 ks
citronová kůra
sůl 1 ČL
švestky 36 ks
vypeckované, rozpůlené
cukr
na posypání
moučkový cukr
na poprášení
skořice
k posypání

1 Zadělejte těsto: do prosáté mouky udělejte důlek, do něho dejte trochu vlažného mléka, droždí a lžíci cukru a 15 minut nechte vzejít kvásek. Poté přidejte zbytek cukru a mléka, máslo, žloutky, citronovou kůru i sůl a zadělejte těsto. Nechte kynout do dvojnásobného objemu.

2 Vykynuté těsto rozválejte na tloušťku 1,5 cm a nadělejte z něj čtverce o straně 7 cm. Na každý dejte tři půlky švestek (řeznou stranou nahoru), posypte cukrem a skořicí a přiklopte třemi půlkami švestek. Spojte protilehlé konce těsta, důkladně slepte a tvarujte buchty. Ze všech stran je potírejte rozpuštěným máslem a jednu vedle druhé dejte do vymazaného pekáčku. Pečte při 180 °C dozlatova.

NĚCO NAVÍC:

Když buchty ihned po vyndání potřete roztokem z 50 ml rumu, 50 ml vody a 2 lžic cukru, neztvrdnou vám na povrchu!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/9

Komentáře

Anonym

Bože můj, opravte někdo ten úvod!!! To přímo BIJE do očí...jinak recept vypadá sympaticky, a už se na něj chystám;)

Anonym

Tak opět jeden recept z Apetitu, který už asi nezopakuji. Buchty mám právě v troubě a pečou se v bublající švestkové šťávě. Tohle tedy dát hostům nemohu!

Zuzana Svobodová

Za mě super, jen místo 3 švestek jsem dala dvě a tak nic nevyteklo. Těsto výborné, vláčné, dnes zkusím s hruškovými povidly.

Apetit magazín

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit