Menu české kuchyně, ze kterého si vybere úplně každý

Menu české kuchyně, ze kterého si vybere úplně každý

Česká kuchyně má za sebou staletý vývoj. Inspirovala se okolními zeměmi, ale zároveň si zanechala své osobité kouzlo. Součástí tradičního menu je většinou polévka následovaná pečeným masem s knedlíky a lahodnou omáčkou a na závěr sladká tečka v podobě moučníku. 

Polévka zahřeje a zasytí 

V české kuchyni existuje opravdu nepřeberné množství polévek. Od masových či zeleninových vývarů přes zelňačku, bramboračku, cibulačku, hrachovku po gulášovou, dršťkovou, fazolovou nebo krémovou polévku. Už naše prababičky věděly, že v polévce se skrývá síla a podle nich v poledne nesměly chybět na žádném jídelním stole.

Česká kuchyně – polévky

Česká kuchyně – polévky

Více

Omáčky a knedlíky, fenomény české kuchyně 

Svíčková, rajská, koprová, houbová, křenová… Naše kuchyně nabízí tolik druhů omáček, že si jistě každý najde svoji oblíbenou. Na seznamu omáček nesmí chybět ani znojemská hovězí pečeně, kuře na paprice nebo segedínský guláš.

Ten má sice kořeny v maďarské kuchyni, ale u nás zdomácněl. A nesmíme zapomenout zmínit, že se téměř každá česká tradiční omáčka podává s knedlíky, bez nich by to prostě nešlo.

Česká kuchyně – omáčky a knedlíky

Česká kuchyně – omáčky a knedlíky

Více

Bramboráky aneb okouzlení bramborami 

Brambory, na první pohled obyčejná surovina, ze které se dá vykouzlit spousta dobrot. Na přípravu bramboráků si vystačíte se základními surovinami jako jsou nastrouhané syrové brambory, vejce, mouka, česnek, sůl a majoránka.

Česká kuchyně – bramboráky a jiné dobroty

Česká kuchyně – bramboráky a jiné dobroty

Více

Maso z české kuchyně 

Je libo sekanou, vepřo knedlo zelo, dušenou roštěnou nebo pečené koleno? Ano, to všechno jsou recepty, které nabízí česká kuchyně. Jelikož byly české země dlouho součástí rakouského impéria, zdomácněl u nás i řízek nebo guláš.

Česká kuchyně – maso a spol.

Česká kuchyně – maso a spol.

Více

Zabijačka aneb tradice nesmí chybět

Už naši předci si uměli skvěle poradit se zpracováním masa, aby nezůstaly žádné zbytky. Víte, co všechno můžete ochutnat na tradičním zabijačkovém stole? Na každé správné zabijačce nesmí chybět černá zabijačková polévka, ovar, škvarky, jitrnice, tlačenka, zabijačkový guláš nebo pagáče se škvarkovou pomazánkou.

Česká kuchyně – zabijačka a další hody

Česká kuchyně – zabijačka a další hody

Více

Sladká česká kuchyně

Každá babička chce svá vnoučata rozmazlovat těmi nejlepšími lahůdkami. Možná i vy vzpomínáte na prázdniny u babičky a její vdolky, buchtičky se šodó, škubánky s mákem, tvarohovou žemlovku, kynuté knedlíky s ovocem nebo lívanečky se skořicí. Tyto dobroty slouží jako takové eso v rukávu, na které babičky už po staletí lákají vnoučata domů.

Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!

Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!

Více

Moučníky, sladká tečka na závěr 

Na české moučníky můžeme být opravdu hrdí! Když vidíme plech kynutých buchet s povidly, vláčnou bábovku, tvarohové koláče, závin z listového těsta s jablky nebo tvarohem, koblihy nebo bublaninu s ovocem, okamžitě se nám začnou sbíhat sliny.

Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky

Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky

Více

Související články

Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu
  • Novinky a zajímavosti

Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu

Říkal někdo, že svíčkovou lze podávat pouze ve formě omáčky? A že skvělé řízky musí být smažené? Česká kuchyně prochází transformací a pokrmy, které vařily naše babičky dostávají moderní nádech a odlehčenou formu. Nebojte se tedy...
Menu české kuchyně, ze kterého si vybere úplně každý
Více než hodinu
Snadné

Obchod Apetit