0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Menu české kuchyně, polévky, knedlíky, maso, zabijačkové hody, moučníky

Menu české kuchyně, polévky, knedlíky, maso, zabijačkové hody, moučníky
ZDROJ: faglork/pixabay.com

Česká kuchyně má za sebou staletý vývoj. Inspirovala se okolními zeměmi, ale zároveň si zanechala své osobité kouzlo. Součástí tradičního menu je většinou polévka následovaná pečeným masem s knedlíky a lahodnou omáčkou a na závěr sladká tečka v podobě moučníku. 

Polévka zahřeje a zasytí 

V české kuchyni existuje opravdu nepřeberné množství polévek. Od masových či zeleninových vývarů přes zelňačku, bramboračku, cibulačku, hrachovku po gulášovou, dršťkovou, fazolovou nebo krémovou polévku. Už naše prababičky věděly, že v polévce se skrývá síla a podle nich v poledne nesměly chybět na žádném jídelním stole.

Omáčky a knedlíky, fenomény české kuchyně 

Svíčková, rajská, koprová, houbová, křenová… Naše kuchyně nabízí tolik druhů omáček, že si jistě každý najde svoji oblíbenou. Na seznamu omáček nesmí chybět ani znojemská hovězí pečeně, kuře na paprice nebo segedínský guláš.

Ten má sice kořeny v maďarské kuchyni, ale u nás zdomácněl. A nesmíme zapomenout zmínit, že se téměř každá česká tradiční omáčka podává s knedlíky, bez nich by to prostě nešlo.

Bramboráky aneb okouzlení bramborami 

Brambory, na první pohled obyčejná surovina, ze které se dá vykouzlit spousta dobrot. Na přípravu bramboráků si vystačíte se základními surovinami jako jsou nastrouhané syrové brambory, vejce, mouka, česnek, sůl a majoránka.

Maso z české kuchyně 

Je libo sekanou, vepřo knedlo zelo, dušenou roštěnou nebo pečené koleno? Ano, to všechno jsou recepty, které nabízí česká kuchyně. Jelikož byly české země dlouho součástí rakouského impéria, zdomácněl u nás i řízek nebo guláš.

Zabijačka aneb tradice nesmí chybět

Už naši předci si uměli skvěle poradit se zpracováním masa, aby nezůstaly žádné zbytky. Víte, co všechno můžete ochutnat na tradičním zabijačkovém stole? Na každé správné zabijačce nesmí chybět černá zabijačková polévka, ovar, škvarky, jitrnice, tlačenka, zabijačkový guláš nebo pagáče se škvarkovou pomazánkou.

Sladká česká kuchyně

Každá babička chce svá vnoučata rozmazlovat těmi nejlepšími lahůdkami. Možná i vy vzpomínáte na prázdniny u babičky a její vdolky, buchtičky se šodó, škubánky s mákem, tvarohovou žemlovku, kynuté knedlíky s ovocem nebo lívanečky se skořicí. Tyto dobroty slouží jako takové eso v rukávu, na které babičky už po staletí lákají vnoučata domů.

Moučníky, sladká tečka na závěr 

Na české moučníky můžeme být opravdu hrdí! Když vidíme plech kynutých buchet s povidly, vláčnou bábovku, tvarohové koláče, závin z listového těsta s jablky nebo tvarohem, koblihy nebo bublaninu s ovocem, okamžitě se nám začnou sbíhat sliny.

Související články

Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu
  • Zajímavosti

Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu

Říkal někdo, že svíčkovou lze podávat pouze ve formě omáčky? A že skvělé řízky musí být smažené? Česká kuchyně prochází transformací a pokrmy, které vařily naše babičky dostávají moderní nádech a odlehčenou formu. Nebojte se tedy...
Knedlíky z tvarohového těsta
Do hodiny
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné
Knedlíky z bramborového těsta
Do hodiny
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Velmi snadné
Pravý vídeňský řízek
Do hodiny
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné
Drůbeží vývar
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné
Nejlepší kuřecí vývar
Do hodiny
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné
Hrachovka
Do 30 minut
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Velmi snadné
Kuře na paprice
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné
Svíčková s pečenými knedlíky
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné
Rajská omáčka
Do 20 minut
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Velmi snadné
Vepřo knedlo zelo
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Velmi snadné
Bramboráky s uzeným masem
Do hodiny
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné
Žemlovka s meruňkami
Do hodiny
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Velmi snadné
Kynuté vdolky
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné
Bramborové škubánky
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Velmi snadné
Tvarohový koláč s ostružinami
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Velmi snadné
Kynuté knedlíky s borůvkami
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné
Skořicové lívance s medem
Do 20 minut
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Velmi snadné
Segedínský guláš
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné
Guláš
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné
Vaškův guláš z trouby
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné
Křenová omáčka z Lokálu
Do 20 minut
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Velmi snadné
Hovězí s koprovou omáčkou
Do hodiny
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné
Játrová omáčka
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné
Kanec se šípkovou omáčkou
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Pro zkušené
Pomalu pečená kachna
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Velmi snadné

Obchod Apetit