Nová registrace Zapomenuté heslo

Menu české kuchyně, polévky, knedlíky, maso, zabijačkové hody, moučníky

30. 9. 2021
pečené maso
faglork/pixabay.com

Česká kuchyně má za sebou staletý vývoj. Inspirovala se okolními zeměmi, ale zároveň si zanechala své osobité kouzlo. Součástí tradičního menu je většinou polévka následovaná pečeným masem s knedlíky a lahodnou omáčkou a na závěr sladká tečka v podobě moučníku. 

Polévka zahřeje a zasytí 

V české kuchyni existuje opravdu nepřeberné množství polévek. Od masových či zeleninových vývarů přes zelňačku, bramboračku, cibulačku, hrachovku po gulášovou, dršťkovou, fazolovou nebo krémovou polévku. Už naše prababičky věděly, že v polévce se skrývá síla a podle nich v poledne nesměly chybět na žádném jídelním stole.

Omáčky a knedlíky, fenomény české kuchyně 

Svíčková, rajská, koprová, houbová, křenová… Naše kuchyně nabízí tolik druhů omáček, že si jistě každý najde svoji oblíbenou. Na seznamu omáček nesmí chybět ani znojemská hovězí pečeně, kuře na paprice nebo segedínský guláš.

Ten má sice kořeny v maďarské kuchyni, ale u nás zdomácněl. A nesmíme zapomenout zmínit, že se téměř každá česká tradiční omáčka podává s knedlíky, bez nich by to prostě nešlo.

Bramboráky aneb okouzlení bramborami 

Brambory, na první pohled obyčejná surovina, ze které se dá vykouzlit spousta dobrot. Na přípravu bramboráků si vystačíte se základními surovinami jako jsou nastrouhané syrové brambory, vejce, mouka, česnek, sůl a majoránka.

Maso z české kuchyně 

Je libo sekanou, vepřo knedlo zelo, dušenou roštěnou nebo pečené koleno? Ano, to všechno jsou recepty, které nabízí česká kuchyně. Jelikož byly české země dlouho součástí rakouského impéria, zdomácněl u nás i řízek nebo guláš.

Zabijačka aneb tradice nesmí chybět

Už naši předci si uměli skvěle poradit se zpracováním masa, aby nezůstaly žádné zbytky. Víte, co všechno můžete ochutnat na tradičním zabijačkovém stole? Na každé správné zabijačce nesmí chybět černá zabijačková polévka, ovar, škvarky, jitrnice, tlačenka, zabijačkový guláš nebo pagáče se škvarkovou pomazánkou.

Sladká česká kuchyně

Každá babička chce svá vnoučata rozmazlovat těmi nejlepšími lahůdkami. Možná i vy vzpomínáte na prázdniny u babičky a její vdolky, buchtičky se šodó, škubánky s mákem, tvarohovou žemlovku, kynuté knedlíky s ovocem nebo lívanečky se skořicí. Tyto dobroty slouží jako takové eso v rukávu, na které babičky už po staletí lákají vnoučata domů.

Moučníky, sladká tečka na závěr 

Na české moučníky můžeme být opravdu hrdí! Když vidíme plech kynutých buchet s povidly, vláčnou bábovku, tvarohové koláče, závin z listového těsta s jablky nebo tvarohem, koblihy nebo bublaninu s ovocem, okamžitě se nám začnou sbíhat sliny.

Recepty

Česká kuchyně – polévky: 39 tradičních českých receptů
Ve světovém žebříčku nejlepších českých polévek je na prvním místě česnečka. Na přední příčce je i rajská
Česká kuchyně – maso a spol.
Česká kuchyně – maso a spol.
Jitrnice
Tradiční zabijačkové hody. Jak na jitrničky, prdelačku nebo uzené z komína
Kynuté buchty
Kynuté koláče a buchty jako z pohádky: Tradiční poklady české kuchyně
bramboraky
Česká kuchyně – bramboráky a jiné dobroty
Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!
Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!
Knedlíky z tvarohového těsta
Knedlíky z tvarohového těsta
< 45 min
Knedlíky z bramborového těsta
< 60 min
Pečený králík s kmínem, česnekem a bylinkami
Pečený králík s kmínem, česnekem a bylinkami
> 60 min
Pravý vídeňský řízek
Pravý vídeňský řízek
< 45 min
Drůbeží vývar
> 60 min
Nejlepší kuřecí vývar
Nejlepší kuřecí vývar
< 75 min
Hrachovka
Hrachovka
< 45 min
Kuře na paprice
Kuře na paprice
> 120 min
Svíčková s pečenými knedlíky
> 60 min
Koprová omáčka s hovězím masem a zastřeným vejcem
Koprová omáčka s hovězím masem a zastřeným vejcem
> 60 min
Rajská omáčka
Rajská omáčka
< 30 min
Klasické vepřo knedlo zelo
Klasické vepřo knedlo zelo
> 60 min
Bramboráky s uzeným masem
Bramboráky s uzeným masem
< 75 min
Honzovy buchty s hruškovými povidly
Honzovy buchty s hruškovými povidly
> 60 min
Žemlovka s meruňkami
< 60 min
Kynuté vdolky
Kynuté vdolky
> 60 min
Bramborové škubánky
Bramborové škubánky
< 60 min
Tvarohový koláč s ostružinami
Tvarohový koláč s ostružinami
< 60 min
Kynuté knedlíky s borůvkami a tvarohem
Kynuté knedlíky s borůvkami a tvarohem
> 60 min
Skořicové lívance s medem
Skořicové lívance s medem
< 45 min
Rýžový nákyp
Rýžový nákyp s hruškami, hroznem a jeřabinou
< 60 min
Hovězí guláš
Hovězí guláš podle Ondřeje Slaniny
> 60 min
Segedínský guláš se zakysanou smetanou
Segedínský guláš se zakysanou smetanou
> 120 min
Kančí guláš podle staročeského receptu
Kančí guláš podle staročeského receptu
> 60 min
Guláš
Guláš
> 120 min
Vaškův guláš z trouby
Vaškův guláš z trouby
< 120 min
Segedínský guláš podle Ondřeje Slaniny
Segedínský guláš podle Ondřeje Slaniny
< 75 min
Křenová omáčka z Lokálu
Křenová omáčka z Lokálu
> 120 min
Smažený květák & domácí tatarská omáčka
Smažený květák & domácí tatarská omáčka
< 45 min
Hovězí s koprovou omáčkou
Hovězí s koprovou omáčkou
< 120 min
Smažený sýr s tatarskou omáčkou
Smažený sýr s tatarskou omáčkou
< 45 min
Játrová omáčka
Játrová omáčka
< 90 min
Kanec se šípkovou omáčkou
Kanec se šípkovou omáčkou
> 60 min
Brambory na loupačku s domácí tatarkou
Brambory na loupačku s domácí tatarkou
< 30 min
Pomalu pečená kachna
Pomalu pečená kachna
> 120 min

Sdílet kolekci receptů

Česká kuchyně Slavnostní menu Rodinný oběd Česká klasika

Podobné kolekce receptů