Menu české kuchyně, polévky, knedlíky, maso, zabijačkové hody, moučníky
Česká kuchyně má za sebou staletý vývoj. Inspirovala se okolními zeměmi, ale zároveň si zanechala své osobité kouzlo. Součástí tradičního menu je většinou polévka následovaná pečeným masem s knedlíky a lahodnou omáčkou a na závěr sladká tečka v podobě moučníku.
Polévka zahřeje a zasytí
V české kuchyni existuje opravdu nepřeberné množství polévek. Od masových či zeleninových vývarů přes zelňačku, bramboračku, cibulačku, hrachovku po gulášovou, dršťkovou, fazolovou nebo krémovou polévku. Už naše prababičky věděly, že v polévce se skrývá síla a podle nich v poledne nesměly chybět na žádném jídelním stole.
Omáčky a knedlíky, fenomény české kuchyně
Svíčková, rajská, koprová, houbová, křenová… Naše kuchyně nabízí tolik druhů omáček, že si jistě každý najde svoji oblíbenou. Na seznamu omáček nesmí chybět ani znojemská hovězí pečeně, kuře na paprice nebo segedínský guláš.
Ten má sice kořeny v maďarské kuchyni, ale u nás zdomácněl. A nesmíme zapomenout zmínit, že se téměř každá česká tradiční omáčka podává s knedlíky, bez nich by to prostě nešlo.
Bramboráky aneb okouzlení bramborami
Brambory, na první pohled obyčejná surovina, ze které se dá vykouzlit spousta dobrot. Na přípravu bramboráků si vystačíte se základními surovinami jako jsou nastrouhané syrové brambory, vejce, mouka, česnek, sůl a majoránka.
Maso z české kuchyně
Je libo sekanou, vepřo knedlo zelo, dušenou roštěnou nebo pečené koleno? Ano, to všechno jsou recepty, které nabízí česká kuchyně. Jelikož byly české země dlouho součástí rakouského impéria, zdomácněl u nás i řízek nebo guláš.
Zabijačka aneb tradice nesmí chybět
Už naši předci si uměli skvěle poradit se zpracováním masa, aby nezůstaly žádné zbytky. Víte, co všechno můžete ochutnat na tradičním zabijačkovém stole? Na každé správné zabijačce nesmí chybět černá zabijačková polévka, ovar, škvarky, jitrnice, tlačenka, zabijačkový guláš nebo pagáče se škvarkovou pomazánkou.
Sladká česká kuchyně
Každá babička chce svá vnoučata rozmazlovat těmi nejlepšími lahůdkami. Možná i vy vzpomínáte na prázdniny u babičky a její vdolky, buchtičky se šodó, škubánky s mákem, tvarohovou žemlovku, kynuté knedlíky s ovocem nebo lívanečky se skořicí. Tyto dobroty slouží jako takové eso v rukávu, na které babičky už po staletí lákají vnoučata domů.
Moučníky, sladká tečka na závěr
Na české moučníky můžeme být opravdu hrdí! Když vidíme plech kynutých buchet s povidly, vláčnou bábovku, tvarohové koláče, závin z listového těsta s jablky nebo tvarohem, koblihy nebo bublaninu s ovocem, okamžitě se nám začnou sbíhat sliny.