Bazalkovo-mátové pesto uchvátilo úplně všechny v redakci – mátu rozhodně nevynechte!
Suroviny
Postup
Přísady na pesto kromě oleje a citronové šťávy rozmixujte. Osolte a za chodu přilévejte olivový olej, až vznikne pasta. Dejte do misky a promíchejte s citronovou šťávou. Odložte.
Troubu předehřejte na 190°C. Jehněčí kýtu nařezejte šikmo do mřížky – mělké zářezy veďte asi 3cm od sebe. Kýtu dejte do pekáče, osolte ji a vmasírujte do ní polovinu připraveného pesta. Zbytek pesta zakryjte potravinovou fólií a dejte do chladničky.
Pečte kýtu zhruba 1 hodinu a 45 minut, nejprve zakrytou, na posledních 30 minut odkryjte. Dávejte pozor, aby se maso nevysušovalo – pokud se šťáva na dně pekáče vypeče, potřete kýtu ještě trochou pesta, případně podlijte troškou vody.
Vyjměte z trouby, maso vyndejte z pekáče a zabalte do alobalu. Nechte 30–40 minut odpočívat, potom ho nakrájejte na plátky a podávejte ozdobené klínky citronu a oblíbenými bylinkami, přelité zbylým pestem a posypané piniemi.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zelené velikonoční menu(7 receptů )
- Jarní jehněčí podle Apetitu aneb 20 nejlepších receptů na velikonoční pečínku(20 receptů )