Jehněčí pečeně s bazalkovo-mátovým pestem

Jehněčí pečeně s bazalkovo-mátovým pestem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4571 kcal
Bílkoviny 395 g
Cukr 9 g
Tuky 315 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Bazalkovo-mátové pesto uchvátilo úplně všechny v redakci – mátu rozhodně nevynechte! 

Suroviny

jehněčí kýta 2 kg
s kostí
bylinky
k podávání (bobkový list, tymián, rozmarýn, oregano)
citron
klínky k podávání
bylinky
na ozdobu
Na pesto
česnek 1 stroužek
nahrubo
bazalka svazek
malý, otrhané lístky
piniové oříšky 25 g
+ na ozdobu
parmazán 25 g
strouhaný
olivový olej 125 ml
panenský
citron 0.5 ks
šťáva

1 Přísady na pesto kromě oleje a citronové šťávy rozmixujte. Osolte a za chodu přilévejte olivový olej, až vznikne pasta. Dejte do misky a promíchejte s citronovou šťávou. Odložte.

2 Troubu předehřejte na 190°C. Jehněčí kýtu nařezejte šikmo do mřížky – mělké zářezy veďte asi 3cm od sebe. Kýtu dejte do pekáče, osolte ji a vmasírujte do ní polovinu připraveného pesta. Zbytek pesta zakryjte potravinovou fólií a dejte do chladničky.

3 Pečte kýtu zhruba 1 hodinu a 45 minut, nejprve zakrytou, na posledních 30 minut odkryjte. Dávejte pozor, aby se maso nevysušovalo – pokud se šťáva na dně pekáče vypeče, potřete kýtu ještě trochou pesta, případně podlijte troškou vody.

4 Vyjměte z trouby, maso vyndejte z pekáče a zabalte do alobalu. Nechte 30–40 minut odpočívat, potom ho nakrájejte na plátky a podávejte ozdobené klínky citronu a oblíbenými bylinkami, přelité zbylým pestem a posypané piniemi. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit