Kvalitní vývar je kouzelnou ingrediencí, která polévku povýší na mocnou zbraň. Pokud nemusíte dodržovat židovské tradice, nahraďte mleté macesy strouhankou z dietních sucharů.
Suroviny
Postup
Kuřecí stehna zalijte ve velkém hrnci asi půldruhým litrem studené vody, přidejte mrkev, cibuli, sůl a uveďte do varu. Pak plamen stáhněte, aby se budoucí vývar jen mírně provářel (můžete ho připravit i den předem, stejně jako knedlíčky). Průběžně odstraňujte bílou pěnu z povrchu.
Po čtyřiceti minutách vyjměte kuřecí stehna, odstraňte kůži a maso naloupejte na vlákna; dobře to jde pomocí vidličky. Kosti vraťte do hrnce a pomalu vařte ještě hodinu a půl. Na závěr polévku přeceďte a podle potřeby dosolte a opepřete.
Vejce, vodu a olej spolu promíchejte, přidejte strouhanku, osolte a propracujte. Zabalte do fólie a uložte zhruba na půl hodiny do chladu; směs pak půjde lépe tvarovat. Poprašte si ruce trochou strouhanky a vytvořte asi dvanáct knedlíčků. Zhruba pět minut je povařte.
Do horkého vývaru vložte maso, povařené knedlíčky a ještě krátce prohřejte. Ozdobte koprem a podávejte.
Komentáře