Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuřecí polévka s knedlíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1742 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 55 g
Tuky 125 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kvalitní vývar je kouzelnou ingrediencí, která polévku povýší na mocnou zbraň. Pokud nemusíte dodržovat židovské tradice, nahraďte mleté macesy strouhankou z dietních sucharů.

Suroviny

s kůží a kostmi
mrkev 1 ks
kopr hrst
čerstvý
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na knedlíčky
vejce 2 ks
rostlinný olej 2 PL
voda 2 PL
perlivá
strouhanka 50 g
nebo hrst drcených macesů
sůl ½ ČL

Postup

1

Kuřecí stehna zalijte ve velkém hrnci asi půldruhým litrem studené vody, přidejte mrkev, cibuli, sůl a uveďte do varu. Pak plamen stáhněte, aby se budoucí vývar jen mírně provářel (můžete ho připravit i den předem, stejně jako knedlíčky). Průběžně odstraňujte bílou pěnu z povrchu.

2

Po čtyřiceti minutách vyjměte kuřecí stehna, odstraňte kůži a maso naloupejte na vlákna; dobře to jde pomocí vidličky. Kosti vraťte do hrnce a pomalu vařte ještě hodinu a půl. Na závěr polévku přeceďte a podle potřeby dosolte a opepřete.

3

Vejce, vodu a olej spolu promíchejte, přidejte strouhanku, osolte a propracujte. Zabalte do fólie a uložte zhruba na půl hodiny do chladu; směs pak půjde lépe tvarovat. Poprašte si ruce trochou strouhanky a vytvořte asi dvanáct knedlíčků. Zhruba pět minut je povařte.

4

Do horkého vývaru vložte maso, povařené knedlíčky a ještě krátce prohřejte. Ozdobte koprem a podávejte. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/1

Komentáře

04.09.2007 15:42
Recept se nachází v č.1/06, str.71
18.09.2006 12:58
Jen bych se ráda zeptala, z jakého důvodu je vhodné ostraňovat během přípravy vývaru z jeho povrchu bílou pěnu? Jak vlastně vzniká a z čeho je? Děkuji předem za Vaše odpovědi *
12.01.2007 16:09
Bílá pěna je myslím sražená bílkovina z masa a pokud vím, odstraňovala se z estetických důvodů. Navíc se prý vývar čistil od částeček narušujících čirost vaječným bílkem. Nic z toho nedělám, a všichni si pochvalují.