Kuřecí vývar s bylinkovým svítkem

Kuřecí vývar s bylinkovým svítkem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2849 kcal
Bílkoviny 263 g
Cukr 175 g
Tuky 113 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Spoutejte všechnu sílu bylinek do malého svazečku s poetickým názvem bouquet garni, který dodá polévkám, zelenině, rybě i masu úžasné aroma a báječnou chuť. 

Suroviny

kuře 1 kg
(skelety, křídla a kuřecí stehna či půlka kuřete)
sůl
mrkev 2 ks
petržel 1 ks
petržel
cibule 1 ks
pepř mletý 8 kuliček
bouquet garni  (kytička bylinek) nasekaná pažitka k podávání
Na svitek
máslo 50 g
změklé plus na plech
muškátový květ špetka
vejce 3 ks
žloutky a bílky zvlášť
mouka pšeničná polohrubá 70 g
petrželka hrst
nasekané kudrnky
Bylinky do vývaru
petrželka 1 svazek
řapíkatý celer 2 ks
libeček 1 snítka
jarní cibulka 1 ks
bobkový list 1 ks
někdy se do bouquet garni do vývarů přidává i zelenina, například mrkev, celer (řapíkatý nebo nať bulvového), zelená část pórku, jarní cibulky, pažitka apod. 

1 Troubu předehřejte na 200°C. Na plech rozložte kuřecí křídla, skelety nebo maso. Pečte 15–20 minut dozlatova. Přendejte do hrnce, zalijte studenou vodou (asi 2 litry), aby bylo vše ponořené, a osolte. Přidejte očištěnou a nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninu a rozpůlenou cibuli i se slupkou. Přiveďte k varu, pak ztlumte plamen na minimum a seberte případnou pěnu. Přihoďte pepř, bouquet garni a nechte pomalu táhnout 2–3 hodiny. Pak přeceďte.

Na svítek utřete máslo s trochou soli a muškátovým květem. Zašlehejte žloutky a šlehejte do světlé nadýchané pěny. Metličky pořádně umyjte, aby nebyly mastné. Zvlášť ušlehejte v čisté suché míse sníh z bílků a špetky soli. Obě směsi zlehka spojte i s prosátou moukou a nakonec vmíchejte nasekanou kudrnku.

3 Těsto rozetřete na menší plech vymazaný máslem a vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 10 minut dorůžova. Záleží na výšce svítku. Po zchladnutí nakrájejte na úhledné tvary – kostičky, obdélníčky, širší nudličky...

4 Svítek vkládejte do horkého vývaru (do kterého můžete nakrájet uvařenou zeleninu) až při podávání a polévku ozdobte jemně nasekanou pažitkou. 

BOUQUET GARNI

  • CO TO JE Bouquet garni znamená v překladu z francouzštiny ‚kytice/kytička ke zdobení‘. Obvykle jde o svazek bylinek svázaných provázkem. Používá se při přípravě polévek, vývarů a různých dušených masitých i zeleninových pokrmů. Vaří se společně s ostatními přísadami, a do jídla tak přejde chuť i vůně použitých bylinek. Před podáváním se bylinky odstraňují, což jde vzhledem ke svázání do kytice snadno (zvlášť pokud jeden konec provázku přivážete k uchu hrnce). 
  • JAK JE SVÁZAT Bylinky nemusejí být svázané jenom do pugétku – lze je také dát do kusu jemné gázy či vložit do koupených pytlíků podobných čajovým sáčkům nebo do uzavíratelného nerezového sítka na čaj.
  • ČÍM SE ŘÍDIT Jediný správný návod na bouquet garni neexistuje. Bylinky se vybírají podle konkrétního receptu. Většinou obsahuje petrželku, tymián a bobkový list, ale použít můžete i rozmarýn, šalvěj, saturejku, levanduli, bazalku, kerblík, jalovec... 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit