0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuřecí vývar s bylinkovým svítkem

Kuřecí vývar s bylinkovým svítkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuřecí vývar s bylinkovým svítkem

4.6 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3277 kcal
Bílkoviny 274 g
Sacharidy 254 g
Tuky 119 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spoutejte všechnu sílu bylinek do malého svazečku s poetickým názvem bouquet garni, který dodá polévkám, zelenině, rybě i masu úžasné aroma a báječnou chuť. 

Suroviny

kuře 1 kg
skelety, křídla a kuřecí stehna či půlka kuřete
sůl
mrkev 2 ks
petržel 1 ks
celer
kousek
cibule 1 ks
pepř celý 8 kuliček
bouquet garni
pažitka
nasekaná, k podávání
Na svitek
máslo 50 g
změklé + na plech
muškátový květ 1 špetka
vejce 3 ks
žloutky a bílky zvlášť
mouka pšeničná polohrubá 70 g
petrželka 1 hrst
kudrnka, nasekaná
Bylinky do vývaru
petrželka 1 svazek
hladkolistá
řapíkatý celer 3 ks
nebo nať bulvového celeru
libeček 2 snítky
jarní cibulka 1 ks
bobkový list 2 ks

1 Troubu předehřejte na 200°C. Na plech rozložte kuřecí křídla, skelety nebo maso. Pečte 15–20 minut dozlatova. Přendejte do hrnce, zalijte studenou vodou (asi 2 litry), aby bylo vše ponořené, a osolte. Přidejte očištěnou a nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninu a rozpůlenou cibuli i se slupkou. Přiveďte k varu, pak ztlumte plamen na minimum a seberte případnou pěnu. Přihoďte pepř, bouquet garni a nechte pomalu táhnout 2–3 hodiny. Pak přeceďte.

Na svítek utřete máslo s trochou soli a muškátovým květem. Zašlehejte žloutky a šlehejte do světlé nadýchané pěny. Metličky pořádně umyjte, aby nebyly mastné. Zvlášť ušlehejte v čisté suché míse sníh z bílků a špetky soli. Obě směsi zlehka spojte i s prosátou moukou a nakonec vmíchejte nasekanou kudrnku.

3 Těsto rozetřete na menší plech vymazaný máslem a vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 10 minut dorůžova. Záleží na výšce svítku. Po zchladnutí nakrájejte na úhledné tvary – kostičky, obdélníčky, širší nudličky...

4 Svítek vkládejte do horkého vývaru (do kterého můžete nakrájet uvařenou zeleninu) až při podávání a polévku ozdobte jemně nasekanou pažitkou. 

BOUQUET GARNI

  • CO TO JE Bouquet garni znamená v překladu z francouzštiny ‚kytice/kytička ke zdobení‘. Obvykle jde o svazek bylinek svázaných provázkem. Používá se při přípravě polévek, vývarů a různých dušených masitých i zeleninových pokrmů. Vaří se společně s ostatními přísadami, a do jídla tak přejde chuť i vůně použitých bylinek. Před podáváním se bylinky odstraňují, což jde vzhledem ke svázání do kytice snadno (zvlášť pokud jeden konec provázku přivážete k uchu hrnce).
     
  • Někdy se do bouquet garni do vývarů přidává i zelenina, například mrkev, celer (řapíkatý nebo nať bulvového), zelená část pórku, jarní cibulky, pažitka apod.
     
  • JAK JE SVÁZAT Bylinky nemusejí být svázané jenom do pugétku – lze je také dát do kusu jemné gázy či vložit do koupených pytlíků podobných čajovým sáčkům nebo do uzavíratelného nerezového sítka na čaj.
     
  • ČÍM SE ŘÍDIT Jediný správný návod na bouquet garni neexistuje. Bylinky se vybírají podle konkrétního receptu. Většinou obsahuje petrželku, tymián a bobkový list, ale použít můžete i rozmarýn, šalvěj, saturejku, levanduli, bazalku, kerblík, jalovec... 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
K čemu pít růžové víno
  • Tipy a triky

K čemu pít růžové víno

Růžové víno neboli rosé je lehký svěží nápoj, který se dokonale snoubí s lehkými pokrmy jídly. Vyrábí se z odrůd modrých hroznů a zejména v letě je zkrátka neodolatelné. ...

Obchod Apetit