Kuřecí vývar s bylinkovým svítkem

Kuřecí vývar s bylinkovým svítkem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 20 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2849 kcal
Bílkoviny 263 g
Sacharidy 175 g
Tuky 113 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spoutejte všechnu sílu bylinek do malého svazečku s poetickým názvem bouquet garni, který dodá polévkám, zelenině, rybě i masu úžasné aroma a báječnou chuť. 

Související recepty

Suroviny

kuře 1 kg
(skelety, křídla a kuřecí stehna či půlka kuřete)
sůl
mrkev 2 ks
petržel 1 ks
petržel
cibule 1 ks
pepř mletý 8 kuliček
bouquet garni
Na svitek
máslo 50 g
změklé plus na plech
muškátový květ špetka
vejce 3 ks
žloutky a bílky zvlášť
mouka pšeničná polohrubá 70 g
petrželka hrst
nasekané kudrnky
Bylinky do vývaru
petrželka 1 svazek
řapíkatý celer 2 ks
libeček 1 snítka
jarní cibulka 1 ks
bobkový list 1 ks
někdy se do bouquet garni do vývarů přidává i zelenina, například mrkev, celer (řapíkatý nebo nať bulvového), zelená část pórku, jarní cibulky, pažitka apod. 

1 Troubu předehřejte na 200°C. Na plech rozložte kuřecí křídla, skelety nebo maso. Pečte 15–20 minut dozlatova. Přendejte do hrnce, zalijte studenou vodou (asi 2 litry), aby bylo vše ponořené, a osolte. Přidejte očištěnou a nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninu a rozpůlenou cibuli i se slupkou. Přiveďte k varu, pak ztlumte plamen na minimum a seberte případnou pěnu. Přihoďte pepř, bouquet garni a nechte pomalu táhnout 2–3 hodiny. Pak přeceďte.

Na svítek utřete máslo s trochou soli a muškátovým květem. Zašlehejte žloutky a šlehejte do světlé nadýchané pěny. Metličky pořádně umyjte, aby nebyly mastné. Zvlášť ušlehejte v čisté suché míse sníh z bílků a špetky soli. Obě směsi zlehka spojte i s prosátou moukou a nakonec vmíchejte nasekanou kudrnku.

3 Těsto rozetřete na menší plech vymazaný máslem a vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 10 minut dorůžova. Záleží na výšce svítku. Po zchladnutí nakrájejte na úhledné tvary – kostičky, obdélníčky, širší nudličky...

4 Svítek vkládejte do horkého vývaru (do kterého můžete nakrájet uvařenou zeleninu) až při podávání a polévku ozdobte jemně nasekanou pažitkou. 

BOUQUET GARNI

  • CO TO JE Bouquet garni znamená v překladu z francouzštiny ‚kytice/kytička ke zdobení‘. Obvykle jde o svazek bylinek svázaných provázkem. Používá se při přípravě polévek, vývarů a různých dušených masitých i zeleninových pokrmů. Vaří se společně s ostatními přísadami, a do jídla tak přejde chuť i vůně použitých bylinek. Před podáváním se bylinky odstraňují, což jde vzhledem ke svázání do kytice snadno (zvlášť pokud jeden konec provázku přivážete k uchu hrnce). 
  • JAK JE SVÁZAT Bylinky nemusejí být svázané jenom do pugétku – lze je také dát do kusu jemné gázy či vložit do koupených pytlíků podobných čajovým sáčkům nebo do uzavíratelného nerezového sítka na čaj.
  • ČÍM SE ŘÍDIT Jediný správný návod na bouquet garni neexistuje. Bylinky se vybírají podle konkrétního receptu. Většinou obsahuje petrželku, tymián a bobkový list, ale použít můžete i rozmarýn, šalvěj, saturejku, levanduli, bazalku, kerblík, jalovec... 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit