0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

21 ověřených receptů na vývary, které vás zahřejí i uzdraví

21 ověřených receptů na vývary, které vás zahřejí i uzdraví
ZDROJ: bluebirdprovisions/pixabay.com

Polévka je základ! Jejím úkolem je doplnit denní příjem tekutin, prohřát žaludek před hlavním chodem a nastartovat vylučování žaludečních šťáv. 

Vývary můžeme rozdělit do několika kategorií podle různých kritérií.

  • Lišit se mohou způsobem jejich přípravy a použitými surovinami.
  • Hlavním a společným bodem přípravy je extrakce. Při extrakci dochází k vytažení co nejintenzivnější chuti a aroma z masa, ryb či zeleniny.

Podle toho, jakou techniku a postup použijeme, dělíme vývary do několika skupin. 

Vývary z kostí

Vývar z hovězích kostí a kořenové zeleniny 

V profesionální gastronomii se označuje jako "vývar A". Připravuje se tak, že se kosti nejdřív spaří a odstraní se sraženiny, které by vývar mohly zakalit. Tento vývar je světlý až mírně nažloutlý, nemastný. Má příjemnou vůni a skvělou chuť. Jak ho připravíte?

  1. Hovězí kosti s masem omyjte, rozsekejte, vložte do hrnce s vroucí vodou.
  2. Po zhruba 10 minutách kosti vyjměte, omyjte a dejte je do hrnce se studenou vodou. Přiveďte k varu.
  3. Osolte, přidejte cibuli, celý pepř a nechte na mírném ohni probublávat 2 – 4 hodiny.
  4. Během vaření ještě případnou pěnu sbírejte.
  5. Připravte si kořenovou zeleninu - očistěte a nakrájejte nahrubo.
  6. Půl hodiny před koncem vaření přidejte zeleninu.
  7. Přelijte vývar do hrnce přes cedník a v případě potřeby dosolte.

Tip: Po uvaření oberte maso z kostí  a připravte z něj masové knedlíčky. Maso můžete použít také do rizota či do salátu.

Vývar z ,,bílých kostí” neboli vývar z vepřového či telecího masa.

Označuje se jako "vývar B" a postup jeho přípravy je obdobný jako u vývaru A. Rozdíl je v tom, že se kosti vkládají do studené vody a přivedou se k varu, nepředvářejí se. Používá se k přípravě bílých polévek a omáček.

Vývar z bílých kostí – drůbeží nebo rybí

Známý pod označením "vývar C” nebo jako drůběží nebo slepičí vývar. Je čirý a může být mastný, používá se k přípravě polévek. Postup je stejný jako u předešlého vývaru.

Vývary z masa a kostí

Zvěřinový vývar

Často se setkáte s dančím, jelením nebo srnčím vývarem, které jsou chuťově velmi výrazné. Víte, jak ho připravit?

  1. Maso krátce povařte s kostmi.
  2. Poté vložte maso s kostí do hrnce se studenou vodou a vařte 2 hodiny.
  3. Při vaření opět nezapomeňte sbírat pěnu, která se tvoří na povrchu.
  4. Přidejte kořenovou zeleninu a vařte 40 minut.
  5. Poté sceďte a vařte jako klasickou hovězí polévku z kostí

Tip: Výborný vývar je také z bažanta, zvlášť když do něj přidáte víno.

Rybí vývar

Rybí vývar můžete připravit z různých druhů slakovodních i mořských ryb – z kapra, štiky, sumce, pstruha, tresky. Vývar z ryb nevyžaduje tolik času jako vývary z kostí.

  1. Do hrnce se studenou vodou vložte hlavy, maso i kosti.
  2. Přidejte kořenovou zeleninu a vařte asi hodinu.

Tip: Zkuste vývar zjemnit bílým vínem. Rybí vývar je výborný s osmaženými krutony z rohlíků nebo chleba.

Drůbeží vývar

Na drůbeží vývar se nejvíce hodí slepičí maso. Tento vývar má výbornou chuť a je velmi oblíbený u malých dětí. 

Tip: Říká se, že slepičí vývar  v sobě skrývá povzbudivou sílu. Tato polévka zahřeje, zasytí, je velmi výživná a umí léčit neduhy. 

Zeleninové vývary

  • Základními surovinami pro přípravu zeleninového vývaru jsou mrkev, celer a cibule.
  • Dále se do vývaru přidává petržel, česnek, rajčata, květák, paprika, kedlubna, bílá část pórku, žampiony
  • Z koření je nejoblíbenější pepř, nové koření, tymián a bobkový list. 

Tip: Zeleninový vývar dodá skvělou chuť polévkám, omáčkám, rizotu, dochutí kuskus, nebo quinou. 

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč