Recepty na vývary
Poctivý hovězí nebo slepičí vývar je skvělým zdrojem cenných látek a prospívá imunitnímu systému. V pomalu taženém vývaru získáte z masa, kostí a zeleniny pro tělo to nejlepší, dobře také poslouží jako surovina. Uplatníte ho do omáček, polévek nebo při přípravě italského risotta. Připravte si ten nejlepší hovězí, telecí, kuřecí, slepičí nebo zeleninový vývar! Ještě silnější verzi, tzv. dvojitému vývaru se říká consommé. K dokonalosti polévku dovede přivést zavářka, ať už v podobě nudlí, knedlíčků, kapání, svitku nebo krutonků.
...
Skvělé na vývaru je, že nezatíží vaši peněženku, přitom v něm získáte surovinu k nezaplacení. Jedním z nejlepších pomocníků pro vaření vývarů je tzv. pomalý hrnec, ve kterém můžete nechat táhnout suroviny třeba přes noc. Dobře poslouží i tlakový hrnec, vývar však můžete úspěšně pořídit i v obyčejném hrnci.
Vývary z masa, kostí, odřezků i slupek
Pro přípravu vydatných polévek se skvěle hodí vývary z masa a kostí.
- Mezi našimi recepty najdete spoustu inspirace na vývary drůbeží, hovězí či vývary z bílých kostí (vepřové, telecí, rybí).
- Drůbeží vývar připravíte jak z kuřecích skeletů, tak z masa, kostí a odřezků husy, krůty či kohouta.
- Až vás přepadne nachlazení, chřipka nebo bujará oslava, bude se vám hodit recept na slepičí vývar.
- Chuťově skvělý vývar s vitamíny připravíte ze zeleniny, která nemusí být úplně čerstvá. Naopak, pokud na vás z lednice vyhlížejí ovadlé a unavené kusy mrkve, celeru či kedluben, pak je pro ně vývar jako stvořený. Vyhazovat nemusíte ani slupky omyté zeleniny, jelikož i z nich vytvoříte vitaminy nabitý vývar. Právě ve slupce a těsně pod ní se totiž často skrývá nejvíce obsažených vitaminů.
- Luxusní a velmi silnou polévku, kterou vytvoříte vařením hovězího masa ve vývaru z kostí, připravíte podle našeho receptu na consommé s játrovými raviolami.
Vývaru sluší zavářky: knedlíčky, svitek, nudle či nočky
Vývarové polévky patří k oblíbeným pokrmům běžné i slavnostní kuchyně. Skvěle se do nich hodí nejrůznější zavářky, kterými vývar strávníky potěší a zasytí. Z čeho můžete vybírat?
- játrové knedlíčky či játrová rýže
- polévkové noky
- drožďové knedlíčky či morkové knedlíčky
- rychlé kapání či strouhání
- domácí polévkové nudle či celestýnské nudle
- vaječný svitek
- smažený hrášek či chlebové či houskové krutony
Vývar skvěle poslouží také jako základní surovina při přípravě omáček, rizot a dalších pokrmů.
- Bez vývaru se neobejdete, pokud si chcete opravdu vychutnat rajskou omáčku, hovězí pečínku nebo krémové rizoto.
- S vývarem vyčarujete i dokonalou univerzální hnědou omáčku UHO.
Poctivý vývar na podporu imunity
Už ve středověku se vývary podávaly ženám po porodu, aby rychle nabraly sílu. Vývar z masa a kostí obsahuje celou řadu vitaminů, minerálních látek také kolagen a aminokyseliny. Konzumace mnohahodinového vývaru pomůže tělu bojovat s viry a bacily, zároveň mu dodává sílu. Podívejte se, čím vším je vývar našemu tělu nápomocný:
- podporuje imunitní systém
- zahřeje organismus při nachlazení
- blahodárně působí na klouby a svaly
- pro střeva představuje balzám
- je ideálním jídlem při zažívacích obtížích
- podporuje psychické zdraví, funkce mozku a zdravý spánek
- doplňuje tekutiny a minerály
Celý popis