
Kuřecí polévka s krupicovými nočky
Poctivý vývar
Ingredience
- 1 celé kuře nebo 4–5 skeletů
- 2 mrkve
- 1/4 celeru
- 1 petržel
- 1 cibule i se slupkou
- 1 stroužek česneku
- 2 bobkové listy
- 8 kuliček černého pepře
- 6 kuliček nového koření
- sůl a čerstvě mletý pepř
- hrst nasekané petrželky
- 1 lžíce mléka
- 30g másla + trocha navíc
- 2 vejce
- hrst nahrubo nasekané petrželky
- 6 lžic krupice
NA NOČKY
Příprava jídla
1 Kuře rozdělte na čtvrtky (použijete-li kuřecí skelety, nasekejte je na menší kusy), vložte do hrnce, přidejte očištěnou zeleninu v celku, oloupaný česnek a rozpůlenou cibuli i se slupkou (dá polévce barvu). Zalijte 2 litry studené vody a přiveďte k varu. Vařte 5 minut a seberte pěnu. Přidejte koření, mírně osolte a ztlumte plamen. Těsně pod bodem varu "vařte" tak dlouho, až zelenina změkne. Pak ji vyjměte, nechte vychladnout a potom nakrájejte na kostičky. Vývar vařte ještě 1,5–2 hodiny. Přeceďte, maso oberte a pokrájejte na kousky.
2 Na nočky do vlažného mléka s rozpuštěným máslem zašlehejte vejce a petrželku, osolte a přisypte krupici. Umíchejte hladké těsto a nechte ho 15 minut odpočinout.
3 Z pevného těsta tvarujte lžící noky, které vařte cca 7 minut ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou. Vyberte je děrovanou sběračkou a omastěte máslem, aby se neslepily. Hotový vývar dochuťte solí a pepřem, vsypte zeleninu, maso, nočky a nasekanou čerstvou petrželku.
Přidat komentář