Poctivý vývar
Suroviny
Postup
Kuře rozdělte na čtvrtky (použijete-li kuřecí skelety, nasekejte je na menší kusy), vložte do hrnce, přidejte očištěnou zeleninu v celku, oloupaný česnek a rozpůlenou cibuli i se slupkou (dá polévce barvu).
Zalijte 2 litry studené vody a přiveďte k varu. Vařte 5 minut a seberte pěnu.
Přidejte koření, mírně osolte a ztlumte plamen. Těsně pod bodem varu "vařte" tak dlouho, až zelenina změkne.
Pak ji vyjměte, nechte vychladnout a potom nakrájejte na kostičky. Vývar vařte ještě 1,5–2 hodiny. Přeceďte, maso oberte a pokrájejte na kousky.
Na nočky do vlažného mléka s rozpuštěným máslem zašlehejte vejce a petrželku, osolte a přisypte krupici. Umíchejte hladké těsto a nechte ho 15 minut odpočinout.
Z pevného těsta tvarujte lžící noky, které vařte cca 7 minut ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou.
Vyberte je děrovanou sběračkou a omastěte máslem, aby se neslepily. Hotový vývar dochuťte solí a pepřem, vsypte zeleninu, maso, nočky a nasekanou čerstvou petrželku.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Noky: malé kousky těsta, které dokážou velké věci! Od zavářky do polévky až po hlavní chod(61 receptů )
- Ve světovém žebříčku nejlepších českých polévek je na prvním místě česnečka. Na přední příčce je i rajská(39 receptů )
- Kuřecí polévky pokaždé jinak: Vývar připravíte raz dva, zbytek sestavíte jako dětskou skládačku(18 receptů )