Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Studené polévky, které vás v horku osvěží a posílí vaši imunitu

Studené polévky, které vás v horku osvěží a posílí vaši imunitu
ZDROJ: Apetit

Když už jsou vedra neúnosná, přichází na řadu studená kuchyně. Nemusíte skončit jen u pomazánek a sendvičů. Skvělým obědem, večeří i svačinou jsou studené polévky. V našem výběru pod článkem jich najdete hned několik! 

Studené polévky mají svou tradici v Polsku, Litvě, Španělsku, Portugalsku či Rusku. Se stoupajícími teplotami je po receptech na ně čím dál větší sháňka. Kromě osvěžující schopnosti mají ještě jednu velkou výhodu –⁠ všechna zelenina je v nich syrová, to znamená, že obsahuje víc vitaminů a minerálů než je tomu u vařených polévek.

  • Potřebovat budete tyčový ponorný mixér, dobře to jde v tom běžném stolním.

Nejslavnější studené polévky

Chlodnik

Chlodnik je studená polévka z Polska, kde se zpravidla připravuje z čerstvě uvařené červené řepy. Verze ze sterilované řepy šetří čas a řeší i ochucení. Lák polévce dodá chuť a je sladkokyselá právě tak akorát.

  • Čím je chlodnik studenější, tím lepší – klidně jej připravte předem, v lednici vděčně počká do doby podávání.

Okroška

Okroška je klasická ruská studená polévka, která se skládá z nakrájené zeleniny, vařeného masa a brambor v základu z kvasu (kvašený pšeničný nápoj) nebo kefíru. Region od regionu se recepty na okrošku trochu liší, někde se v něm objevuje vepřový jazyk, jinde klobása, šunka, uzená ryba, třešně či jablka.

  • Téměř všechny verze polévky obsahují okurky, šalvěj, kopr, ředkvičky a vejce uvařená natvrdo.
  • Říká se, že poměr zeleniny a masa by měl být vždy 1:1.

Gazpacho

Osvěžující, chladivá a kyselá chuť – tak lze popsat španělské gazpacho. Jde o studenou polévku z drcených rajčat, nadrobno nakrájených okurek, cibule, papriky, krutonů, octa a olivového oleje.

  • Tento pokrm údajně vznikl jako lehký oběd, který Španělky nosily svým mužům na pole, aby je ochladily před horkým sluncem.
  • Později se začala polévka podávat na závěr hlavních jídel a dnes je oblíbeným letním předkrmem.

Ajo blanco

Ajo blanco je andaluská studená mandlová polévka a je předchůdkyní gazpacha. Vznikla prý ve středověku, kdy Portugalsku vládli Maurové. Údajně však její původ lze vystopovat až do starověkého Říma.

  • Ajo blanco se připravuje z bílého chleba nasáklého octovou vodou, česneku a mandlí.
  • Moderní recepty obsahují mléko či zelené hrozny.

Zdroje informací: Eating Well, časopis Apetit, BBC Good Food

Skryt pre seznam