
Když už jsou vedra neúnosná, přichází na řadu studená kuchyně. Nemusíte skončit jen u pomazánek a sendvičů. Skvělým obědem, večeří i svačinou jsou studené polévky. V našem výběru pod článkem jich najdete hned několik!
Studené polévky mají svou tradici v Polsku, Litvě, Španělsku, Portugalsku či Rusku. Se stoupajícími teplotami je po receptech na ně čím dál větší sháňka. Kromě osvěžující schopnosti mají ještě jednu velkou výhodu – všechna zelenina je v nich syrová, to znamená, že obsahuje víc vitaminů a minerálů než je tomu u vařených polévek.
- Potřebovat budete tyčový ponorný mixér, dobře to jde v tom běžném stolním.
Nejslavnější studené polévky
Chlodnik
Chlodnik je studená polévka z Polska, kde se zpravidla připravuje z čerstvě uvařené červené řepy. Verze ze sterilované řepy šetří čas a řeší i ochucení. Lák polévce dodá chuť a je sladkokyselá právě tak akorát.
- Čím je chlodnik studenější, tím lepší – klidně jej připravte předem, v lednici vděčně počká do doby podávání.

Okroška
Okroška je klasická ruská studená polévka, která se skládá z nakrájené zeleniny, vařeného masa a brambor v základu z kvasu (kvašený pšeničný nápoj) nebo kefíru. Region od regionu se recepty na okrošku trochu liší, někde se v něm objevuje vepřový jazyk, jinde klobása, šunka, uzená ryba, třešně či jablka.
- Téměř všechny verze polévky obsahují okurky, šalvěj, kopr, ředkvičky a vejce uvařená natvrdo.
- Říká se, že poměr zeleniny a masa by měl být vždy 1:1.

Gazpacho
Osvěžující, chladivá a kyselá chuť – tak lze popsat španělské gazpacho. Jde o studenou polévku z drcených rajčat, nadrobno nakrájených okurek, cibule, papriky, krutonů, octa a olivového oleje.
- Tento pokrm údajně vznikl jako lehký oběd, který Španělky nosily svým mužům na pole, aby je ochladily před horkým sluncem.
- Později se začala polévka podávat na závěr hlavních jídel a dnes je oblíbeným letním předkrmem.

Ajo blanco
Ajo blanco je andaluská studená mandlová polévka a je předchůdkyní gazpacha. Vznikla prý ve středověku, kdy Portugalsku vládli Maurové. Údajně však její původ lze vystopovat až do starověkého Říma.
- Ajo blanco se připravuje z bílého chleba nasáklého octovou vodou, česneku a mandlí.
- Moderní recepty obsahují mléko či zelené hrozny.

Zdroje informací: Eating Well, časopis Apetit, BBC Good Food
Recepty
















