Meruňkový koláč s cukrovou krustičkou à la crème brûlée

Meruňkový koláč s cukrovou krustičkou à la crème brûlée
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Meruňkový koláč s cukrovou krustičkou à la crème brûlée

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 ()
Více než hodinu Pro zkušené 10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5565 kcal
Bílkoviny 123 g
Sacharidy 570 g
Tuky 295 g
Vláknina 82 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehké těsto s mandlemi, jemná náplň se šťavnatými meruňkami a navrch korunka ze zkaramelizovaného cukru – variace na ‚zapečený krém‘ je skutečným dezertem snů!

Suroviny

máslo 140 g
krupicový cukr 100 g
přírodní
mouka pšeničná hladká 250 g
mandle 25 g
mleté
vejce 1 ks
lehce ušlehané
Na náplň
sušené meruňky 250 g
ve vakuovém balení jsou vláčnější, opláchnuté
víno dezertní 170 ml
sladké
krupicový cukr 100 g
+ 4 lžíce navíc na krustu
vanilkový lusk 1 ks
vyškrábaná semínka nebo špetka mleté vanilky
smetana ke šlehání 300 ml
vejce 4 ks

1 Máslo a cukr utřete takzvaně do pěny a vytvořte světlou směs. Přidejte mouku, mandle a poté i vejce. Těsto rychle prohněťte, aby se náležitě spojilo. Vyválejte ho do koule, zabalte do fólie a dejte aspoň na půl hodiny chladit. 

2 Mezitím připravte náplň. Meruňky dejte do mísy; prudce svařte víno s cukrem a směsí zalijte sušené ovoce. Ve tomtéž rendlíku (nemusíte ho mýt) přiveďte k varu smetanu s vanilkou. Stáhněte plamen a nechte smetanu natáhnout aroma.

3 Rozehřejte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Vyválejte těsto tak, aby se vešlo do vroubkované koláčové formy o průměru 23 cm, a pak ho dejte i s formou na deset minut do mrazáku. Dno korpusu vyložte fólií nebo pečicím papírem a posypte suchými fazolemi, které papír zatíží, aby se při předpékání nenadnášel. Pečte dvacet minut, poté fazole s papírem opatrně sejměte (fazole můžete použít ke stejnému účelu klidně víckrát) a ještě pár minut pečte, aby dno korpusu trochu zezlátlo. Korpus vyjměte a snižte teplotu v troubě o šedesát stupňů.

4 Zatímco se peče korpus, rozšlehejte v míse vejce. Přes cedník do nich nalijte vanilkovou smetanu a opět šlehejte. Poté přidejte tekutinu z meruněk a ze vzniklé směsi našlehejte krém. Rozpulte meruňky a řeznou stranou dolů je přichyťte na dno korpusu. Na ovoce nalijte krém (možná se vám zdá příliš řídký, ale pečením ztuhne) a vraťte na dvacet až třicet minut do trouby, dokud nebude náplň téměř hotová.

5 Vyjměte koláč a nechte ho zchladnout. Před podáváním ho posypte zbylým cukrem a ten roztavte horkovzdušnou pistolí nebo pod rozehřátým grilem. Krustu nechte ještě minutku ztvrdnout, pak koláč rozkrájejte a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/1

Komentáře

Anonym

mi nechutnal. Náplň mi připomínala chutí převřené mléko.

Anonym

koláč měl dobré těsto, krém z vína také výborný, jen nevím jestlisušené meruňky byly to pravé...

Obchod Apetit