0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Meruňkový koláč s cukrovou krustičkou à la crème brûlée

Meruňkový koláč s cukrovou krustičkou à la crème brûlée
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Meruňkový koláč s cukrovou krustičkou à la crème brûlée

4.8 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Pro zkušené 10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5565 kcal
Bílkoviny 123 g
Sacharidy 570 g
Tuky 295 g
Vláknina 82 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehké těsto s mandlemi, jemná náplň se šťavnatými meruňkami a navrch korunka ze zkaramelizovaného cukru – variace na ‚zapečený krém‘ je skutečným dezertem snů!

Suroviny

máslo 140 g
krupicový cukr 100 g
přírodní
mouka pšeničná hladká 250 g
mandle 25 g
mleté
vejce 1 ks
lehce ušlehané
Na náplň
sušené meruňky 250 g
ve vakuovém balení jsou vláčnější, opláchnuté
víno dezertní 170 ml
sladké
krupicový cukr 100 g
+ 4 lžíce navíc na krustu
vanilkový lusk 1 ks
vyškrábaná semínka nebo špetka mleté vanilky
smetana ke šlehání 300 ml
vejce 4 ks

1 Máslo a cukr utřete takzvaně do pěny a vytvořte světlou směs. Přidejte mouku, mandle a poté i vejce. Těsto rychle prohněťte, aby se náležitě spojilo. Vyválejte ho do koule, zabalte do fólie a dejte aspoň na půl hodiny chladit. 

2 Mezitím připravte náplň. Meruňky dejte do mísy; prudce svařte víno s cukrem a směsí zalijte sušené ovoce. Ve tomtéž rendlíku (nemusíte ho mýt) přiveďte k varu smetanu s vanilkou. Stáhněte plamen a nechte smetanu natáhnout aroma.

3 Rozehřejte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Vyválejte těsto tak, aby se vešlo do vroubkované koláčové formy o průměru 23 cm, a pak ho dejte i s formou na deset minut do mrazáku. Dno korpusu vyložte fólií nebo pečicím papírem a posypte suchými fazolemi, které papír zatíží, aby se při předpékání nenadnášel. Pečte dvacet minut, poté fazole s papírem opatrně sejměte (fazole můžete použít ke stejnému účelu klidně víckrát) a ještě pár minut pečte, aby dno korpusu trochu zezlátlo. Korpus vyjměte a snižte teplotu v troubě o šedesát stupňů.

4 Zatímco se peče korpus, rozšlehejte v míse vejce. Přes cedník do nich nalijte vanilkovou smetanu a opět šlehejte. Poté přidejte tekutinu z meruněk a ze vzniklé směsi našlehejte krém. Rozpulte meruňky a řeznou stranou dolů je přichyťte na dno korpusu. Na ovoce nalijte krém (možná se vám zdá příliš řídký, ale pečením ztuhne) a vraťte na dvacet až třicet minut do trouby, dokud nebude náplň téměř hotová.

5 Vyjměte koláč a nechte ho zchladnout. Před podáváním ho posypte zbylým cukrem a ten roztavte horkovzdušnou pistolí nebo pod rozehřátým grilem. Krustu nechte ještě minutku ztvrdnout, pak koláč rozkrájejte a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/1

Komentáře

Anonym

mi nechutnal. Náplň mi připomínala chutí převřené mléko.

Anonym

koláč měl dobré těsto, krém z vína také výborný, jen nevím jestlisušené meruňky byly to pravé...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč