Jednoduché a dokonalé. Chuť celého jídla ale stojí a padá s kvalitou surovin. V případě receptu pocházejícího z Normandie je to i smetana, která patří k tamním chloubám a po níž se mi stýská…
Suroviny
mořský jazyk
4
ks
filé, lze nahradit platýsem
citronová šťáva
2
PL
na obalení masa
žampiony
200
g
očištěné, oloupané, pokrájené na kousky
krevety
100
g
vařené, vyloupané
máslo
50
g
smetana ke šlehání
200
g
čerstvá
žloutek
1
ks
sůl
pepř
Postup
1
Filátka omyjte a pečlivě osušte. Osolte je, opepřete, zakapejte citronovou šťávou a obalte v mouce. Na pánvi rozehřejte polovinu másla a rybí maso z obou stran osmažte.
2
Ve zbytku másla na mírném ohni opékejte žampiony, až změknou; trvá to tak deset minut. Přidejte větší část smetany, sůl i pepř a nechte směs zhoustnout. Přihoďte krevety a jen je v omáčce trochu prohřejte.
3
Žloutek rozmíchejte ve zbytku smetany, vlijte do omáčky a promíchejte, ale už nevařte. Podávejte s rýží, ideálně ve směsi s divokou.
Komentáře