Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Grilovaný mořský okoun s pórkem a červeným vínem

Grilovaný mořský okoun s pórkem a červeným vínem

4.4/5 Počet hodnocení: 19
Do 30 minut 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1797 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 79 g
Tuky 138 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

První tři kroky lze udělat už ráno. Připravené polotovary nechte přikryté v lednici.

Suroviny

Na maso
2 ks
filety z mořského okouna lze nahradit jinou bělomasou rybou, bez šupin a kostí (každý asi 200 g)
olivový olej
na potření
nejlépe gratinované se smetanou
Na omáčku
nejlépe Jacobs Creek Cabernet Shiraz
třtinový cukr 4 PL
typ muscovado
2 špetky
čínské koření pěti vůní
vychlazené
Na pórek
máslo 140 g
pórek 2 ks
jemně nakrájené, propláchnuté
pepř

Postup

1
Připravte si omáčku: víno, cukr, bujonovou kostku, čínské koření a špetku soli přiveďte do varu v nerezovém nebo kameninovém rendlíku. Nechte asi deset minut lehce probublávat. Až se svaří asi na čtvrtinu původního objemu, sejměte z plamene.

2
Rybu usaďte kůží nahoru na prkénko a velmi ostrým nožem v půlcentimetrových rozestupech nařezávejte kůži asi pět milimetrů hluboko. Pak rybu pootočte o devadesát stupňů a kůži nařízněte stejným způsobem.

3
Na přílohu rozpusťte máslo, až začne pěnit. Vsypte pórek, osolte, opepřete a pět minut vařte. Dejte stranou na cedník na misce, aby máslo odkapalo.

4
Rozpalte gril nebo troubu na nejvyšší teplotu. Rybu potřete olejem a důkladně osolte a opepřete. Kůží nahoru ji dejte asi na pět minut péct do zlatohněda, pak okouna vyjměte a zakryjte alobalem. Vypněte zdroj tepla a vraťte rybu na pět minut pod gril nebo do trouby.

5
Mírně prohřejte omáčku a vmíchejte do ní kostičky másla. Jemně prošlehávejte, až omáčka zhoustne a bude se pěkně lesknout. Podle potřeby dochuťte; udržujte v teple.

6
Ohřejte okapaný pórek s kouskem másla. Rozdělte na dva talíře, přikryjte rybou a okolo nalijte trochu omáčky - ale nepřežeňte to!

Zelený pórek Aby si pórek zachoval šťávu a nádhernou barvu, je dobré ho připravit na velkém množství másla a přebytečné máslo nechat okapat. Těsně před podáváním ale přece jen trošku okapaného másla přidejte zpátky a pórek ohřejte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Apetit magazín