První tři kroky lze udělat už ráno. Připravené polotovary nechte přikryté v lednici.
Suroviny
Na maso
2
ks
filety z mořského okouna lze nahradit jinou bělomasou rybou, bez šupin a kostí (každý asi 200 g)
olivový olej
na potření
nejlépe gratinované se smetanou
Na omáčku
víno červené
300
ml
nejlépe Jacobs Creek Cabernet Shiraz
třtinový cukr
4
PL
typ muscovado
bujon zeleninový
½
kostky
2
špetky
čínské koření pěti vůní
máslo
25
g
vychlazené
Na pórek
máslo
140
g
pórek
2
ks
jemně nakrájené, propláchnuté
pepř
Postup
1
Připravte si omáčku: víno, cukr, bujonovou kostku, čínské koření a špetku soli přiveďte do varu v nerezovém nebo kameninovém rendlíku. Nechte asi deset minut lehce probublávat. Až se svaří asi na čtvrtinu původního objemu, sejměte z plamene.
2
Rybu usaďte kůží nahoru na prkénko a velmi ostrým nožem v půlcentimetrových rozestupech nařezávejte kůži asi pět milimetrů hluboko. Pak rybu pootočte o devadesát stupňů a kůži nařízněte stejným způsobem.
3
Na přílohu rozpusťte máslo, až začne pěnit. Vsypte pórek, osolte, opepřete a pět minut vařte. Dejte stranou na cedník na misce, aby máslo odkapalo.
4
Rozpalte gril nebo troubu na nejvyšší teplotu. Rybu potřete olejem a důkladně osolte a opepřete. Kůží nahoru ji dejte asi na pět minut péct do zlatohněda, pak okouna vyjměte a zakryjte alobalem. Vypněte zdroj tepla a vraťte rybu na pět minut pod gril nebo do trouby.
5
Mírně prohřejte omáčku a vmíchejte do ní kostičky másla. Jemně prošlehávejte, až omáčka zhoustne a bude se pěkně lesknout. Podle potřeby dochuťte; udržujte v teple.
6
Ohřejte okapaný pórek s kouskem másla. Rozdělte na dva talíře, přikryjte rybou a okolo nalijte trochu omáčky - ale nepřežeňte to!
Zelený pórek Aby si pórek zachoval šťávu a nádhernou barvu, je dobré ho připravit na velkém množství másla a přebytečné máslo nechat okapat. Těsně před podáváním ale přece jen trošku okapaného másla přidejte zpátky a pórek ohřejte.
Zelený pórek Aby si pórek zachoval šťávu a nádhernou barvu, je dobré ho připravit na velkém množství másla a přebytečné máslo nechat okapat. Těsně před podáváním ale přece jen trošku okapaného másla přidejte zpátky a pórek ohřejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 30 receptů s mořskými i sladkovodními rybami(30 receptů )
- Ryba na rožni: Odlehčete letní grilovačku(15 receptů )