Grilovaný mořský okoun s pórkem a červeným vínem

Grilovaný mořský okoun s pórkem a červeným vínem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Do 30 minut 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1797 kcal
Bílkoviny 4 g
Cukr 79 g
Tuky 138 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

První tři kroky lze udělat už ráno. Připravené polotovary nechte přikryté v lednici.

Suroviny

Na maso
2 ks
filety z mořského okouna lze nahradit jinou bělomasou rybou, bez šupin a kostí (každý asi 200 g)
olivový olej
na potření
brambory
nejlépe gratinované se smetanou
Na omáčku
víno červené 300 ml
nejlépe Jacobs Creek Cabernet Shiraz
třtinový cukr 4 PL
typ muscovado
bujon zeleninový 0.5 kostky
2 špetky
čínské koření pěti vůní
máslo 25 g
vychlazené
Na pórek
máslo 140 g
pórek 2 ks
jemně nakrájené, propláchnuté
pepř
1.  Připravte si omáčku: víno, cukr, bujonovou kostku, čínské koření a špetku soli přiveďte do varu v nerezovém nebo kameninovém rendlíku. Nechte asi deset minut lehce probublávat. Až se svaří asi na čtvrtinu původního objemu, sejměte z plamene.

2.  Rybu usaďte kůží nahoru na prkénko a velmi ostrým nožem v půlcentimetrových rozestupech nařezávejte kůži asi pět milimetrů hluboko. Pak rybu pootočte o devadesát stupňů a kůži nařízněte stejným způsobem.

3.  Na přílohu rozpusťte máslo, až začne pěnit. Vsypte pórek, osolte, opepřete a pět minut vařte. Dejte stranou na cedník na misce, aby máslo odkapalo.

4.  Rozpalte gril nebo troubu na nejvyšší teplotu. Rybu potřete olejem a důklad­ně osolte a opepřete. Kůží nahoru ji dejte asi na pět minut péct do zlatohněda, pak okouna vyjměte a zakryjte alobalem. Vypněte zdroj tepla a vraťte rybu na pět minut pod gril nebo do trouby.

5.  Mírně prohřejte omáčku a vmíchejte do ní kostičky másla. Jemně prošlehávejte, až omáčka zhoustne a bude se pěkně lesknout. Podle potřeby dochuťte; udržujte v teple.

6.  Ohřejte okapaný pórek s kouskem másla. Rozdělte na dva talíře, přikryjte rybou a okolo nalijte trochu omáčky – ale nepřežeňte to!

Zelený pórek Aby si pórek zachoval šťávu a nádhernou barvu, je dobré ho připravit na velkém množství másla a přebytečné máslo nechat okapat. Těsně před podáváním ale přece jen trošku okapaného másla přidejte zpátky a pórek ohřejte.

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit