0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Grilovaný mořský okoun s pórkem a červeným vínem

Grilovaný mořský okoun s pórkem a červeným vínem

4.5/5 Počet hodnocení: 15
Do 30 minut 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1797 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 79 g
Tuky 138 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

První tři kroky lze udělat už ráno. Připravené polotovary nechte přikryté v lednici.

Suroviny

Na maso
2 ks
filety z mořského okouna lze nahradit jinou bělomasou rybou, bez šupin a kostí (každý asi 200 g)
olivový olej
na potření
brambory
nejlépe gratinované se smetanou
Na omáčku
nejlépe Jacobs Creek Cabernet Shiraz
třtinový cukr 4 PL
typ muscovado
bujon zeleninový ½ kostky
2 špetky
čínské koření pěti vůní
máslo 25 g
vychlazené
Na pórek
máslo 140 g
pórek 2 ks
jemně nakrájené, propláchnuté
pepř
1.  Připravte si omáčku: víno, cukr, bujonovou kostku, čínské koření a špetku soli přiveďte do varu v nerezovém nebo kameninovém rendlíku. Nechte asi deset minut lehce probublávat. Až se svaří asi na čtvrtinu původního objemu, sejměte z plamene.

2.  Rybu usaďte kůží nahoru na prkénko a velmi ostrým nožem v půlcentimetrových rozestupech nařezávejte kůži asi pět milimetrů hluboko. Pak rybu pootočte o devadesát stupňů a kůži nařízněte stejným způsobem.

3.  Na přílohu rozpusťte máslo, až začne pěnit. Vsypte pórek, osolte, opepřete a pět minut vařte. Dejte stranou na cedník na misce, aby máslo odkapalo.

4.  Rozpalte gril nebo troubu na nejvyšší teplotu. Rybu potřete olejem a důklad­ně osolte a opepřete. Kůží nahoru ji dejte asi na pět minut péct do zlatohněda, pak okouna vyjměte a zakryjte alobalem. Vypněte zdroj tepla a vraťte rybu na pět minut pod gril nebo do trouby.

5.  Mírně prohřejte omáčku a vmíchejte do ní kostičky másla. Jemně prošlehávejte, až omáčka zhoustne a bude se pěkně lesknout. Podle potřeby dochuťte; udržujte v teple.

6.  Ohřejte okapaný pórek s kouskem másla. Rozdělte na dva talíře, přikryjte rybou a okolo nalijte trochu omáčky – ale nepřežeňte to!

Zelený pórek Aby si pórek zachoval šťávu a nádhernou barvu, je dobré ho připravit na velkém množství másla a přebytečné máslo nechat okapat. Těsně před podáváním ale přece jen trošku okapaného másla přidejte zpátky a pórek ohřejte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč