Grilovaný mořský okoun s pórkem a červeným vínem

Grilovaný mořský okoun s pórkem a červeným vínem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Do 30 minut 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1797 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 79 g
Tuky 138 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

První tři kroky lze udělat už ráno. Připravené polotovary nechte přikryté v lednici.

Suroviny

Na maso
2 ks
filety z mořského okouna lze nahradit jinou bělomasou rybou, bez šupin a kostí (každý asi 200 g)
olivový olej
na potření
brambory
nejlépe gratinované se smetanou
Na omáčku
víno červené 300 ml
nejlépe Jacobs Creek Cabernet Shiraz
třtinový cukr 4 PL
typ muscovado
bujon zeleninový 0.5 kostky
2 špetky
čínské koření pěti vůní
máslo 25 g
vychlazené
Na pórek
máslo 140 g
pórek 2 ks
jemně nakrájené, propláchnuté
pepř
1.  Připravte si omáčku: víno, cukr, bujonovou kostku, čínské koření a špetku soli přiveďte do varu v nerezovém nebo kameninovém rendlíku. Nechte asi deset minut lehce probublávat. Až se svaří asi na čtvrtinu původního objemu, sejměte z plamene.

2.  Rybu usaďte kůží nahoru na prkénko a velmi ostrým nožem v půlcentimetrových rozestupech nařezávejte kůži asi pět milimetrů hluboko. Pak rybu pootočte o devadesát stupňů a kůži nařízněte stejným způsobem.

3.  Na přílohu rozpusťte máslo, až začne pěnit. Vsypte pórek, osolte, opepřete a pět minut vařte. Dejte stranou na cedník na misce, aby máslo odkapalo.

4.  Rozpalte gril nebo troubu na nejvyšší teplotu. Rybu potřete olejem a důklad­ně osolte a opepřete. Kůží nahoru ji dejte asi na pět minut péct do zlatohněda, pak okouna vyjměte a zakryjte alobalem. Vypněte zdroj tepla a vraťte rybu na pět minut pod gril nebo do trouby.

5.  Mírně prohřejte omáčku a vmíchejte do ní kostičky másla. Jemně prošlehávejte, až omáčka zhoustne a bude se pěkně lesknout. Podle potřeby dochuťte; udržujte v teple.

6.  Ohřejte okapaný pórek s kouskem másla. Rozdělte na dva talíře, přikryjte rybou a okolo nalijte trochu omáčky – ale nepřežeňte to!

Zelený pórek Aby si pórek zachoval šťávu a nádhernou barvu, je dobré ho připravit na velkém množství másla a přebytečné máslo nechat okapat. Těsně před podáváním ale přece jen trošku okapaného másla přidejte zpátky a pórek ohřejte.

Apetit magazín

4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...
Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu
  • Zdraví a výživa

Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu

Proč by pokrmy měly zářit barvami co nejvíce ? Mluvíme o přírodních barvách a barvivech, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, luštěninách, semenech, bylinách. Pojďme se podívat, jak barevné spektrum ovlivňuje nejen náš...
Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne
  • Koktejl

Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne

Francouzské město Saint-Tropez je u nás proslulé především díky partě pomatených četníků a jako součást proslulého Azurového pobřeží. Jenže ještě dřív než filmová komedie a jachty milionářů proslavil přímořské městečko dezert Tarte...

Obchod Apetit