Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mořský ďas s grilovanou zeleninou a pěnou ze slaniny

Mořský ďas s grilovanou zeleninou a pěnou ze slaniny

3.3/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2050 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 134 g
Tuky 95 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinaci bazalkou vonícího rizota s křupavou rybou a vláčnou zeleninou korunuje nevšední našlehaná omáčka. Jednotlivé položky jsou časově náročnější, ale můžete si je rozfázovat a kromě ryby připravit předem. Dokončení je už velmi rychlé – a výsledek je přímo geniálně chuťově vyladěný!

Suroviny

ryba 4 filety
mořského ďasa
česnek 8 stroužků
olivový olej
tymián
rýže arborio 150 g
vývar kuřecí
bazalkové pesto 1 PL
sušená rajčata
pepř bílý
sůl
rozmarýn

Postup

1

8 stroužků česneku (neloupaných) se snítkou tymiánu nechte ve 100 ml olivového oleje hodinu táhnout na velmi mírném plameni.

2

Na 30 ml olivového oleje zpěňte kostičky z 1 šalotky s několika lístky tymiánu. Přidejte 150 g kulatozrnné rýže arborio, nepropláchnuté, zalijte 100 ml bílého vína, nechte vyvařit a postupně přidávejte 300 ml drůbežího vývaru. Stále míchejte; další vývar vždy přidávejte až poté, co se vsákne předchozí dávka. Asi po osmnácti minutách přidejte kostičky z 40 g másla a 50 g parmazánu. Odstavte a vmíchejte lžíci bazalkového pesta se sušenými rajčaty.

3

Po 100 g nakrájené cukety, lilku a různobarevných paprik osolte, opepřete, posypte nasekaným tymiánem, rozmarýnem a dobromyslí. Osmažte je buď na 100 ml olivového oleje na grilovací pánvi, nebo je opečte na grilu. Vsypte do kastrůlku, zakápněte olivovým olejem a nechte na teple marinovat. 8 malých rajčat vložte na osm minut do trouby předehřáté na 160 stupňů, pak je přidejte k ostatní zelenině.

4

Na 20 g másla osmažte 30 g pokrájené cibule a 30 g pancetty či anglické slaniny, nakrájené na kostičky, zalijte 100 ml drůbežího vývaru a dvacet minut vařte. Rozmixujte se 100 ml 12% smetany, dochuťte solí a bílým pepřem a dejte stranou.

5

4 filátka z mořského ďasa po straně s kůží několikrát nařízněte a pomoučněte. Osolte, poprašte bílým pepřem a osmažte na olivovém oleji. Podávejte na rýži se zeleninou a stroužky česneku, přelité vyšlehanou pěnou a zakápnuté octem balsamico a bylinkovým olejem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/3

Komentáře

14.09.2007 08:57
Recept se nachází v č.3/07, str.89

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
AD
Šetřete čas i peníze. Wolt+ Weeks „uvaří“ za vás
  • Zajímavosti

Šetřete čas i peníze. Wolt+ Weeks „uvaří“ za vás

Venku je konečně krásně a nás čeká nesnadné rozhodování. Půjdeme na výlet, do bazénu nebo se jen tak natáhneme na lehátko na terase nebo zahradě? A co budeme vlastně jíst? Jenže komu by se v horku chtělo stát u sporáku. Objednejte si přesně...