Po takhle krásně upravených mrkvičkách se jenom zapráší. Proto jich klidně připravte o něco víc. Jejich kouzlo tkví i v netradičním tvaru – zapomeňte na stará nudná kolečka!
Suroviny
Postup
Položte mrkev na prkénko užším koncem doprava (jste-li praváci) a tak čtyři centimetry od špičky řízněte ve 45stupňovém úhlu.
Pak mrkev otočte asi o čtvrt otáčky směrem k sobě a krájejte ve stejném úhlu. Takhle pokračujte až do konce.
Do hluboké pánve nalijte 300 ml vody a do ní vložte mrkev, máslo a cukr. Mrkev by měla být v jedné vrstvě.
Nádobu pak přikryjte, zvyšte plamen a přiveďte vše k varu.
Pak pokličku sejměte a vařte mrkev přibližně deset minut, dokud se asi dvě třetiny tekutiny neodpaří (glazura bude nejdřív měkce bublat, ale brzy začne být zvuk ostřejší).
V tu chvíli hrnec odstavte, přidejte kopr i citronovou šťávu a pěkně mrkev obalte v glazuře. Měla by se blýskat jako lakovky! Podávejte ihned.
Komentáře