Mrkev s máslovou glazurou

Mrkev s máslovou glazurou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 30 minut 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1193 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 93 g
Tuky 83 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Po takhle krásně upravených mrkvičkách se jenom zapráší. Proto jich klidně připravte o něco víc. Jejich kouzlo tkví i v netradičním tvaru – zapomeňte na stará nudná kolečka!

Suroviny

mrkev 900 g
středně velké, oškrábané
máslo 100 g
moučkový cukr 2 PL
kopr 2 PL
čerstvá a nasekaný, nebo estragon
citronová štáva
z půlky citronu
1. Položte mrkev na prkénko užším koncem doprava (jste-li praváci) a tak čtyři centimetry od špičky řízněte ve 45stupňovém úhlu. Pak mrkev otočte asi o čtvrt otáčky směrem k sobě a krájejte ve stejném úhlu. Takhle pokračujte až do konce.

2. Do hluboké pánve nalijte 300 ml vody a do ní vložte mrkev, máslo a cukr. Mrkev by měla být v jedné vrstvě. Nádobu pak přikryjte, zvyšte plamen a přiveďte vše k varu. Pak pokličku sejměte a vařte mrkev přibližně deset minut, dokud se asi dvě třetiny tekutiny neodpaří (glazura bude nejdřív měkce bublat, ale brzy začne být zvuk ostřejší). V tu chvíli hrnec odstavte, přidejte kopr i citronovou šťávu a pěkně mrkev obalte v glazuře. Měla by se blýskat jako lakovky! Podávejte ihned.

Komentáře

Anonym

Táňo, nechybí. Mrkev je takto naprosto vynikající a nebpotřebuje žádná další vylepšení.

Daniela Šupková

Opravdu parádní obměna tradiční dušené mrkve, super zpestření. Sůl opravdu potřeba není.

Obchod Apetit