0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mrkev s máslovou glazurou

Mrkev s máslovou glazurou
ZDROJ: pixabay.com
sdílet:

Mrkev s máslovou glazurou

4.4 / 5. Počet hodnocení: 13
Do 30 minut Velmi snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1193 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 93 g
Tuky 83 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Po takhle krásně upravených mrkvičkách se jenom zapráší. Proto jich klidně připravte o něco víc. Jejich kouzlo tkví i v netradičním tvaru – zapomeňte na stará nudná kolečka!

Suroviny

mrkev 900 g
středně velké, oškrábané
máslo 100 g
moučkový cukr 2 PL
kopr 2 PL
čerstvý a nasekaný, nebo estragon
citronová štáva
z půlky citronu

Postup

1

Položte mrkev na prkénko užším koncem doprava (jste-li praváci) a tak čtyři centimetry od špičky řízněte ve 45stupňovém úhlu.

2

Pak mrkev otočte asi o čtvrt otáčky směrem k sobě a krájejte ve stejném úhlu. Takhle pokračujte až do konce.

3

Do hluboké pánve nalijte 300 ml vody a do ní vložte mrkev, máslo a cukr. Mrkev by měla být v jedné vrstvě.

4

Nádobu pak přikryjte, zvyšte plamen a přiveďte vše k varu.

5

Pak pokličku sejměte a vařte mrkev přibližně deset minut, dokud se asi dvě třetiny tekutiny neodpaří (glazura bude nejdřív měkce bublat, ale brzy začne být zvuk ostřejší).

6

V tu chvíli hrnec odstavte, přidejte kopr i citronovou šťávu a pěkně mrkev obalte v glazuře. Měla by se blýskat jako lakovky! Podávejte ihned.

Související články

Krásná uvnitř i navenek: mrkev
  • Zajímavosti

Krásná uvnitř i navenek: mrkev

Je známo, že mrkev je bohatým zdrojem beta-karotenu, ale už méně se ví, že je zdravější vařená než syrová. Syrová mrkev má totiž tuhé buněčné stěny, ze kterých organismus dokáže přeměnit na vitamin A jen 25 procent beta-karotenu. Při...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/12

Komentáře

Anonym

Táňo, nechybí. Mrkev je takto naprosto vynikající a nebpotřebuje žádná další vylepšení.

Daniela Šupková

Opravdu parádní obměna tradiční dušené mrkve, super zpestření. Sůl opravdu potřeba není.

Obchod Apetit