Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená kořeněná mrkev
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 20
Do 50 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 519 kcal
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 55 g
Tuky 29 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečená mrkev patří mezi výrazné přílohy, které oživí jednoduché úpravy kuřecího či krůtího masa. Hodí se i do arabských pilafů a dalších dušených masových pochoutek. Pečená zelenina se dobře doplňuje s rýží, kuskusem nebo bulgurem.

Suroviny

olivový olej panenský 2 PL
česnek 1 stroužek
drcený
třtinový cukr 2 ČL
sůl mořská
římský kmín ½ ČL
mletý
skořice 1 špetka
mletá
harissa 1 ČL
mrkev 500 g
oloupané a šikmo nakrájené na 2,5cm špalíky
koriandr čerstvý 1 hrst
čerstvý nebo hladkolisté petrželky

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C.

2

Promíchejte olej, česnek, cukr, sůl, římský kmín, skořici, harissu a mrkev v zapékací formě.

3

Zeleninu pečte zhruba 20 minut, až bude mrkev tak měkká, že do ní zajede vidlička. Vyjměte z trouby, přidejte citronovou šťávu, bylinky a opatrně promíchejte.

NĚCO NAVÍC
Lze připravit den předem a zakryté uchovat v chladničce. Pro orientální nádech přidejte společně s bylinkami lžíci zlatých rozinek.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/6

Apetit magazín