0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená kořeněná mrkev

Kořeněná mrkev
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečená kořeněná mrkev

4.8/5 Počet hodnocení: 15
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 527 kcal
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 52 g
Tuky 29 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Patří mezi výrazné přílohy, které oživí jednoduché úpravy kuřecího či krůtího masa. Hodí se i do arabských pilafů a dalších dušených masových pochoutek. Dobře se doplňuje s rýží, kuskusem nebo bulgurem.

Suroviny

olivový olej 2 PL
panenský
česnek 1 stroužek
drcený
třtinový cukr 1 ČL
sůl mořská
římský kmín ½ ČL
mletý
skořice špetka
harissa 1 ČL
mrkev 500 g
oloupané a šikmo nakrájené na 2,5cm špalíky
koriandr čerstvý hrst
čerstvý nebo hladkolisté petrželky
citronová šťáva 1 ks

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C.

2

Promíchejte olej, česnek, cukr, sůl, římský kmín, skořici, harissu a mrkev v zapékací formě.

3

Zeleninu pečte zhruba 20 minut, až bude mrkev tak měkká, že do ní zajede vidlička. Vyjměte z trouby, přidejte citronovou šťávu, bylinky a opatrně promíchejte.

NĚCO NAVÍC
Lze připravit den předem a zakryté uchovat v chladničce. Pro orientální nádech přidejte společně s bylinkami lžíci zlatých rozinek.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/6

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč