Pastinák si rozhodně zaslouží, aby získal v české kuchyni víc prostoru. Tenhle kořen podobný petrželi totiž vyniká báječně jemnou chutí, a navíc je zdravý. Pokud pastinák nemáte, nahraďte ho celerem nebo mrkví.
Suroviny
Postup
Nahrubo nastrouhejte brambory a pastinák. Rukama z nich vymačkejte co nejvíc vody.
K bramborám a zelenině přidejte cibuli, česnek, vajíčka, sůl a pepř. Ze směsi vytvarujte šest placiček.
Na každou dávku rozehřejte ve velké pánvi dvě lžíce oleje a bramboráčky opékejte z každé strany čtyři až pět minut, dozlatova a dokřupava. Odkládejte je na vrstvu savého papíru.
Slaninu a rajčátka krátce ogrilujte a pak uvařte ztracená vejce: nechte je z naběračky sklouznout do vroucí vody s trochou octa a bílek opatrně přehrňte přes žloutek. Ten by měl zůstat trochu tekutý. Podávejte společně.
Při přípravě vegetariánské verze můžete slaninu vynechat, nebo ji nahradit opečenou cuketou či lilkem podle své chuti.
Jak zmrazit
Vychladlé bramboráčky proložte alobalem a v mrazicím sáčku až na měsíc zamrazte. Před podáváním předehřejte troubu na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Bramboráčky rozložte na plech lehce potřený olejem. Olejem pokapejte i placičky a čtvrt hodiny je prohřívejte.
Komentáře