0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kořenová zelenina 5x jinak

Kořenová zelenina 5x jinak
sdílet:
Na jaře si užíváme čerstvý chřest a špenát, na podzim zase cukety a dýně. Často přehlížená kořenová zelenina je skvělá po celý rok a nemusí se používat jen do základů omáček. Jak si ji vychutnat trochu jinak prozradíme v našem článku.

Nejčastěji si pod kořenovou zeleninou představíme mrkev, pastinák a celer. Tuhle klasickou trojici s oblibou dáváme do omáčkových základů a vývarů. Pokud se ovšem rozhodneme nahlédnout do škatulky kořenové zeleniny trochu více, rychle zjistíme, že je tahle skupina daleko obsáhlejší. 

Kořenová zelenina je, jak už název napovídá, pěstována pro své kořeny, hlízy a bulvy, které rostou pod povrchem. U některých druhů se spotřebovává i nať – například u petržele a celeru, ale není to pravidlem. Kromě oblíbené trojkombinace sem patří také křen, ředkvičky, tuřín, řepa, batáty a také čím dál tím více populární hadí mord španělský známý pod pojmem černý kořen. Dokonce sem spadají také léčivé kořeny zázvor a kurkuma. 

V české kuchyni se objevují již velmi dlouhou dobu a patří mezi nejdéle pěstované druhy zeleniny u nás. Pod zemí jsou totiž chráněné a jejich pěstování není žádná věda. Obsahují minerály, vitaminy, vlákninu, éterické oleje a spousty dalších prospěšných látek. Pbecně mají velmi dobré výživové hodnoty a dají se připravovat na stovky způsobů. 

1. Dejte ji do pekáče

Ne úplně nejoriginálnější ale rozhodně jedno z velmi oblíbených využití kořenové zeleniny. Důvod je jasný – málo práce pro velkou parádu. Stačí zeleninu jen nakrájet (případně oloupat), přidat trochu olivového oleje, koření, dát péct a do hodiny je hotovo. Navíc se k ní dá přidat kousek masa nebo oblíbený sýr. Chutě se krásně prohloubí a vznikne lehké, jednoduché jídlo z jednoho pekáče, které oceníte především v hektickém týdnu. Skvělé je si procvičit základní recept na pečenou zeleninu nebo k ní přidejte kuře

2. Polévka pro každého

Miska poctivé polévky vylepší snad jakýkoli pochmurný den. Zasytí, zahřeje, vydrží na další dny v lednici, a navíc si na ní náramně pochutnáte. Polévky jsou vděčným jídlem, při jehož přípravě můžete využít různé zbytky z lednice. A každý si navíc snadno najde svou oblíbenou. Kořenová zelenina je pro přípravu polévky doslova jako stvořená. Doma si můžete připravit třeba polévku námi přezdívanou ala svíčková nebo tu z červené řepy s cizrnou

3. Oživí každý salát

Způsobů, jak zpestřit salát, jsou stovky. Můžete přidat maso, sýr, vajíčka, luštěniny, a dokonce i kořenovou zeleninu hned v několika podobách. S jarním detoxem pomůže například červená řepa, kterou si do salátu můžete přidat nakládanou nebo syrovou. Také se dá lehce využít přebytek pečené zeleniny ze včerejší večeře. 

4. Všestranné krémy

Nejrůznější pyré jsou v posledních letech vidět nejen na menu ve vyhlášených restauracích, ale pomalu dobývají i naše domácí tabule. Působí velmi efektně a pohladí na jazyku. Základ je jednoduchý – povařit, rozmixovat, přepasírovat a dochutit. Vyzkoušejte naše pastinákové, které je skvělou přílohou ke steakům nebo štiplavější pyré z řepy a křenu k víkendové pečeni. 

5. Osladí život

Ač by se to na první pohled nemuselo zdát jako dobrý nápad, tak například řepu či mrkev hravě využijete do nejrůznějších dezertů. V posledních letech se stal velmi oblíbený mrkvový dort, který je právě díky mrkvi krásně vláčný. Oranžové brambory neboli batáty zase krásně osladí bábovku s lískovými oříšky a pastinákový dort potěší i ty nejmlsnější jazýčky. 

Apetit magazín

Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit