Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kořenová zelenina: Levná surovina, kterou připravíte na desítky lahodných způsobů

Kořenová zelenina: Levná surovina, kterou připravíte na desítky lahodných způsobů
ZDROJ: ImageProfessionals

Tajemství a kouzlo kořenové zeleniny spočívá v tom, že ji koupíte čerstvou po celý rok a její chuť se nebude významně měnit. I v měsících, kdy zahrádky odpočívají, se tak na ni můžeme spolehnout a připravovat z ní nejrůznější dobroty. Od salátů přes polévky až po dušené pokrmy a omáčky. Mrkev, celer, petržel, pastinák sluší hovězímu, králíkovi i kuřeti. Společně s bramborami pak tvoří dokonalou harmonii třeba v polévce. Co teprv dušená mrkev či mrkvový salát nebo celerová pomazánka! Pojďte s námi objevit kouzlo kořenů, bulv a hlíz!

Nejčastěji si pod kořenovou zeleninou představíme mrkev, pastinák a celer. Tuhle klasickou trojici s oblibou dáváme do omáčkových základů a vývarů. Pokud se ovšem rozhodneme nahlédnout do škatulky kořenové zeleniny trochu více, rychle zjistíme, že je tahle skupina daleko obsáhlejší. 

  • Kořenová zelenina je, jak už název napovídá, pěstována pro své kořeny, hlízy a bulvy, které rostou pod povrchem. U některých druhů se spotřebovává i nať – například u petržele a celeru, ale není to pravidlem.
  • Kromě oblíbené trojkombinace sem patří také křen, ředkvičky, tuřín, řepa, batáty a také čím dál tím více populární hadí mord španělský známý pod pojmem černý kořen. Dokonce sem spadají také léčivé kořeny zázvor a kurkuma
  • V české kuchyni se objevují hojně a patří mezi nejdéle pěstované druhy zeleniny u nás. Obsahují minerály, vitaminy, vlákninu, éterické oleje a spousty dalších prospěšných látek. Pbecně mají velmi dobré výživové hodnoty a dají se připravovat na stovky způsobů. 

1. Dejte ji do pekáče

Ne úplně nejoriginálnější ale rozhodně jedno z velmi oblíbených využití kořenové zeleniny. Důvod je jasný – za málo úsilí hodně muziky.

  • Stačí zeleninu nakrájet (případně oloupat), přidat trochu olivového oleje, koření, dát péct a do hodiny je hotovo.
  • Navíc se k ní dá přidat kousek masa nebo oblíbený sýr. Chutě se krásně prohloubí a vznikne lehké, jednoduché jídlo z jednoho pekáče, které oceníte především v hektickém týdnu.
  • Skvělé je si procvičit základní recept na pečenou zeleninu nebo k ní přidejte kuře

Pečení nasucho nebo s malým množstvím olivového oleje krásně prohloubí a rozvine zemitou chuť v podstatě veškeré kořenové zeleniny, celer nevyjímaje. Osolte ji, opepřete či jinak okořeňte podle chuti. Pečte v jedné vrstvě v pekáčku či na plechu při 180 °C zhruba 45–50 minut. A dále už se zeleninou můžete naložit podle libosti: podávat ji jako přílohu k masu i samostatně s různými zálivkami a dipy, zakomponovat do salátu, rozmixovat na luxusní přílohové pyré anebo z ní udělat krémovou polévku.

2. Polévka pro každého

Miska poctivé polévky vylepší snad jakýkoli pochmurný den. Zasytí, zahřeje, vydrží na další dny v lednici, a navíc si na ní náramně pochutnáte. Polévky jsou vděčným jídlem, při jehož přípravě můžete využít různé zbytky z lednice. A každý si navíc snadno najde svou oblíbenou.

3. Oživí každý salát

Způsobů, jak zpestřit salát, jsou stovky. Můžete přidat maso, sýr, vajíčka, luštěniny, a dokonce i kořenovou zeleninu hned v několika podobách. S jarním detoxem pomůže například červená řepa, kterou si do salátu můžete přidat nakládanou nebo syrovou. Také se dá lehce využít přebytek pečené zeleniny ze včerejší večeře. 

  • Do salátů se výborně jakákoli čerstvá kořenová zelenina. Nemějte strach, že by byla tvrdá, když ji nastrouháte na nudličky, poradí si s jejím kousáním všichni.

4. Všestranné krémy

Nejrůznější pyré jsou v posledních letech vidět nejen na menu ve vyhlášených restauracích, ale pomalu dobývají i naše domácí tabule. Působí velmi efektně a pohladí na jazyku. Základ je jednoduchý – povařit, rozmixovat, přepasírovat a dochutit.

5. Osladí život

Ač by se to na první pohled nemuselo zdát jako dobrý nápad, tak například řepu či mrkev hravě využijete do nejrůznějších dezertů.

  • V posledních letech se stal velmi oblíbeným mrkvový dort, který je právě díky mrkvi krásně vláčný. Z mrkve připravíte také lahodné mrkvové sušenky.
  • Oranžové brambory neboli batáty zase krásně osladí bábovku s lískovými oříšky a pastinákový dort potěší i ty nejmlsnější jazýčky. 
  • Mrkvové zákusky nejsou nic nového (dort najdete už v prvorepublikových kuchařkách), ale v poslední době jsme se setkali s mrkví i v dalších sladkých souvislostech: v omáčce ke zmrzlině (a mrkvovému dortíku) a také v limitované edici nejmenované čokolády původně české značky. 

Zdroj: Apetit

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč