Do hodiny
Velmi snadné
Tajemství a kouzlo kořenové zeleniny spočívá v tom, že ji koupíte čerstvou po celý rok a její chuť se nebude významně měnit. I v měsících, kdy zahrádky odpočívají, se tak na ni můžeme spolehnout a připravovat z ní nejrůznější dobroty. Od salátů přes polévky až po dušené pokrmy a omáčky. Mrkev, celer, petržel, pastinák sluší hovězímu, králíkovi i kuřeti. Společně s bramborami pak tvoří dokonalou harmonii třeba v polévce. Co teprv dušená mrkev či mrkvový salát nebo celerová pomazánka! Pojďte s námi objevit kouzlo kořenů, bulv a hlíz!
Nejčastěji si pod kořenovou zeleninou představíme mrkev, pastinák a celer. Tuhle klasickou trojici s oblibou dáváme do omáčkových základů a vývarů. Pokud se ovšem rozhodneme nahlédnout do škatulky kořenové zeleniny trochu více, rychle zjistíme, že je tahle skupina daleko obsáhlejší.
Ne úplně nejoriginálnější ale rozhodně jedno z velmi oblíbených využití kořenové zeleniny. Důvod je jasný – za málo úsilí hodně muziky.
Pečení nasucho nebo s malým množstvím olivového oleje krásně prohloubí a rozvine zemitou chuť v podstatě veškeré kořenové zeleniny, celer nevyjímaje. Osolte ji, opepřete či jinak okořeňte podle chuti. Pečte v jedné vrstvě v pekáčku či na plechu při 180 °C zhruba 45–50 minut. A dále už se zeleninou můžete naložit podle libosti: podávat ji jako přílohu k masu i samostatně s různými zálivkami a dipy, zakomponovat do salátu, rozmixovat na luxusní přílohové pyré anebo z ní udělat krémovou polévku.
Miska poctivé polévky vylepší snad jakýkoli pochmurný den. Zasytí, zahřeje, vydrží na další dny v lednici, a navíc si na ní náramně pochutnáte. Polévky jsou vděčným jídlem, při jehož přípravě můžete využít různé zbytky z lednice. A každý si navíc snadno najde svou oblíbenou.
Způsobů, jak zpestřit salát, jsou stovky. Můžete přidat maso, sýr, vajíčka, luštěniny, a dokonce i kořenovou zeleninu hned v několika podobách. S jarním detoxem pomůže například červená řepa, kterou si do salátu můžete přidat nakládanou nebo syrovou. Také se dá lehce využít přebytek pečené zeleniny ze včerejší večeře.
Nejrůznější pyré jsou v posledních letech vidět nejen na menu ve vyhlášených restauracích, ale pomalu dobývají i naše domácí tabule. Působí velmi efektně a pohladí na jazyku. Základ je jednoduchý – povařit, rozmixovat, přepasírovat a dochutit.
Ač by se to na první pohled nemuselo zdát jako dobrý nápad, tak například řepu či mrkev hravě využijete do nejrůznějších dezertů.
Zdroj: Apetit