Křenové bramboráky s křenovou smetanou

Křenové bramboráky s křenovou smetanou

2.5 / 5. Počet hodnocení: 8
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1013 kcal
Bílkoviny 28 g
Sacharidy 104 g
Tuky 52 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křenu není nikdy dost, proto jsme nakládaný smetanový zahrnuli do bramborákového těsta a čerstvě strouhaný nechali k podávání. 

Suroviny

brambory 2 ks
cca 600 g
mouka pšeničná hladká 2 PL
podle potřeby
sůl 1 ČL
pepř
čerstvě mletý
křenová pasta 2 PL
smetanový křen
vejce 1 ks
sádlo
nebo olej na smažení
cibule 1 ks
rozčtvrcená a nakrájená na velmi tenká kolečka, k podávání
Na reliš
jablko 1 ks
zbavené jádřince a nakrájené na drobné kostičky
jablečný ocet
troška, podle chuti
med 1 ČL
zázvor (mletý) 1 špetka
Na smetanu
zakysaná smetana 120 ml
smetana ke šlehání 60 ml
ušlehaná dotuha
křen 2 PL
najemno nastrouhaný, podle chuti

1 Brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo (nebo 1 najemno a 1 nahrubo). V sítu je propláchněte studenou vodou, tak aby vytékala čirá. Pak z nich v utěrce vymačkejte veškerou možnou tekutinu. V míse prošlehejte mouku se solí, pepřem, smetanovým křenem a vejcem. Promíchejte s bramborami.

2 V misce smíchejte suroviny na reliš a odložte do chladničky. Na troše tuku opečte cibuli dozlatova.

3 Ve velké pánvi na pár lžících sádla nebo oleje postupně opékejte menší bramboráky dozlatova – nejdřív 4 minuty z jedné strany, pak z druhé. Nechte je vždy osušit na papírových utěrkách.

4 Mezitím zakysanou smetanu smíchejte se šlehačkou a křenem, podle chuti lze osolit. Jezte k bramborákům spolu s relišem a opečenou cibulí. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Komentáře

Hana Parčová

Dobrý den, doposavad jsem s recepty z vaší stránky jen pozitivní zkušenosti. Ale tohle se nepovedlo. Na první pohled nevypadá kombinace brambor, smetany a křenu špatně. Bohužel výsledek zklamal. Jedním slovem nedobré.

Martina Kojzarová

Dobrý den, paní Parčová,
moc nás mrzí, že jste si na těchto bramborácích nepochutnali :-(. Tady asi opět platí - tisíc lidí, tisíc chutí... Kolegyně si je během testování moc pochvalovaly, ale to samozřejmě neznamená, že tato kombinace bude sedět všem. Hodně taky asi bude záležet na použitém křenu. Doufáme, že při dalším receptu už se nepříjemné překvapení konat nebude.

Přejeme krásný den, redakce Apetitu

Hana Parčová

Dobrý den, děkuji za odpověď. To chápu. Jinak jsem s recepty od vás moc spokojena a všude jsem za jídla z nich chválena. Část těch díků rozhodně patří vám. :)

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit