Kaštany jsou sušší, proto vyloženě uvítají spojení se slaninou. Je výhodné použít vařené vakuované plody, protože vám ušetří práci s pečením nebo vařením. Anebo jednoduše zpracujte ty pečené od pouličního prodejce!
Postup
Dýni oloupejte, rozčtvrťte, semínka vydlabejte a nechte stranou.
Čtvrtky dýně narovnejte do pekáčku a v troubě předehřáté na 180/160 stupňů pečte, dokud nezměknou; trvá to asi půl hodiny.
Pak ji nakrájejte na kousky nebo kostičky a promíchejte se slaninou. Při přípravě vegetariánské verze slaninu vynechejte.
V misce smíchejte koriandr, slaninu, sůl, pepř, šalvěj, dýňová semínka a pokrájené kaštany. Směsí posypte kousky dýně a ještě krátce zapečte v troubě, aby se slanina vypekla. Pak už jenom promíchejte s uvařenou rýží.
Jděte na to jinak
Tahle úprava počítá s už uvařenou dlouhozrnnou rýží, ale stejně můžete ochutit i klasické italské rizoto z kulatozrnné rýže (typ arborio, carnaroli nebo vialone nano). V tom případě vmíchejte opečenou dýni a ostatní přísady do rýže chvíli před dokončením.