Rizoto s kaštany, dýní a dýňovými semínky

Rizoto s kaštany, dýní a dýňovými semínky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do hodiny Velmi snadné 3

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3138 kcal
Bílkoviny 280 g
Sacharidy 290 g
Tuky 96 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kaštany jsou sušší, proto vyloženě uvítají spojení se slaninou. Je výhodné použít vařené vakuované plody, protože vám ušetří práci s pečením nebo vařením. Anebo jednoduše zpracujte ty pečené od pouličního prodejce!

Suroviny

rýže 300 g
vařená, dlouhozrnná nebo ve směsi s divokou
dýně 1 ks
malá, cca 250 g
koriandr 1 ČL
sušený, mletý
jedlé kaštany 100 g
vařené nebo vakuované
slanina 6 plátků
jemně nakrájené
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
šalvěj
nesekané na jemno

1 Dýni oloupejte, rozčtvrťte, semínka vydlabejte a nechte stranou. Čtvrtky dýně narovnejte do pekáčku a v troubě předehřáté na 180/160 stupňů pečte, dokud nezměknou; trvá to asi půl hodiny. Pak ji nakrájejte na kousky nebo kostičky a promíchejte se slaninou. 

2 V misce smíchejte koriandr, slaninu, sůl, pepř, šalvěj, dýňová semínka a pokrájené kaštany. Směsí posypte kousky dýně a ještě krátce zapečte v troubě, aby se slanina vypekla. Pak už jenom promíchejte s uvařenou rýží.

Jděte na to jinak
Tahle úprava počítá s už uvařenou dlouhozrnnou rýží, ale stejně můžete ochutit i klasické italské rizoto z kulatozrnné rýže (typ arborio, carnaroli nebo vialone nano). V tom případě vmíchejte opečenou dýni a ostatní přísady do rýže chvíli před dokončením.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/10

Komentáře

Obchod Apetit