
Koláč italské babičky (La torta della nonna)
Více než hodinu
Velmi snadné
Italská kuchyně je prostě neodolatelná. Zahrunuje nekomplikovaná, avšak vynikající jídla. Poznejte i vy pravou chuť Itálie! Připravily jsme pro vás 30 receptů, které nepotřebují složitou přípravu, ale vždy s nimi uděláte dojem. Ať už jde o cacciatore, lasagne nebo pravé italské rizoto.
Severní a jižní Itálie – jsou dva rozdílné světy. Vliv Rakouska-Uherska na severu země například zapříčinil, že v oblasti Alto Adige si místo těstovin můžete pochutnat na špeclích. Cestou k jihu se pak již můžete připravit na to nejlepší z kulinářských pokladů Apeninského poloostrova.
Pojďme ale ochutnat celou Itálii. Procházíte-li Veronou, po návštěvě Juliina domu se zastavte na náměstí u Arény na zmrzlinu, případně dolce, které vám má zajistit nehynoucí lásku. Jsou ve tvaru srdíčka, z listového těsta, v krystalickém cukru, svou chutí připomínají francouzský palmier a ke kávě se hodí dokonale.
V Miláně nevynechte kolem 18. hodiny s přáteli schůzku v baru. Vychutnejte si aperitivo a následně se vydejte na večeři do některé z blízkých restaurací. Také se může stát, že se ocitnete na apericena. Tedy spojení aperitiva a večeře. Skvělé mají v Il Santa Bistró. Nebude se vám chtít odejít.
Právě zde je čas na to ochutnat těstoviny. Kromě toho, že máte na výběr z mnoha druhů, vždy budou připraveny al dente.
V mondénním Miláně si nenechte ujít příležitost ochutnat ossobuco, nebo pravé italské risotto, záleží na tom, jestli budete mít chuť na klasický pokrm z telecí kližky s morkovou kostí, nebo na něco lehčího.
Risotto s tím českým má podobný snad jen název. Může se stát, že v severní Itálii narazíte na řízky. Najdete je pod názvem cotaletta alla milanese a dělají se z telecího masa (velmi oblíbené je mléčné telecí maso – tedy maso telat dosud krmených výhradně mlékem). Traduje se, že jsou předobrazem řízků vídeňských.
Vzhledem k tomu, že je Itálie prakticky ze všech stran omývána mořem, jsou mořské plody a ryby pochoutkou, kterou milují nejen místní, ale také turisté.
V neposlední řadě – nevynechte při gurmánských toulkách polévky. Jsou hřejivé, plné slunce a chutí.
Itálie v ryzí podobě je totiž neopakovatelně úchvatná. Šumivá, perlivá i okouzlující – stejně jako lehká vína, vhodná k posezení s přáteli, u bazénu, během večerního rodinného setkání.