Obohaťte svůj jídelníček specifickou chutí aronie neboli černé jeřabiny. Posílí váš imunitní systém a pomůže v boji proti nejrůznějším neduhům. Můžete ji přidávat do jogurtů, tvarohů, kaší či jako ozdobu do dezertů, při výrobě želé a tinktur. Navíc skvěle barví!
Temnoplodec (Aronia melanocarpa) je opadavý keř s malými černými plody, který má široký záběr využití, a to především v kuchyni.
Aronie v kuchyni
- Plodem keře je malá malvice s trpkou chutí způsobenou vysokým obsahem tříslovin.
- Za její temně modrou barvou stojí obsažené antokyany, což je pigment, který má zároveň antioxidační účinky.
- Právě díky obsaženému barvivu je aronie často využívanou plodinou k barvení jiných potravin - například sirupů, džemů či cukrovinek.
- Pokud se sklizní aronie vyčkáte do prvních mrazů, bude jejich chuť méně svíravá.
Trpká a svíravá chuť plodů k přímému požívání nesvádí. Aronii je lepší upravit tepelně, případně usušit a použít například do čaje.
Sirup z černých jeřabin
- Bobule vložte do hrnce a pomačkejte, aby popraskaly.
- Na mírném plameni přiveďte k varu. Vařte tak dlouho, dokud se z plodů neuvolní šťáva, v případě potřeby přidejte trochu vody.
- Rozvar přeceďte přes sítko nebo plátýnko a přidejte stejné množství cukru. Znovu zahřejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Sirup přelijte do lahví a uchovejte v chladu.
- Skvělý drink namícháte z aroniového sirupu, vody a trochy pomerančového džusu.
Džem z aronie
- Bobule pomačkejte, vložte do hrnce, zalijte vodou, aby byly ponořené, a přiveďte k varu.
- Až se bobule rozvaří, přidejte stejné množství cukru a želírovací prostředek (pektin). Bobule můžete rozmixovat ponorným mixérem a přidat například zázvor, pomeranč nebo citron - zvýrazní se tím její chuť.
- Hotový džem plňte do sklenic, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout do druhého dne.
Snadno si z aronie můžete připravit také černojeřabinový likér nebo pečený čaj.
Odkud aronie pochází
Aronie se do Evropy dostala až z východu Severní Ameriky. Okrasný keř s jedlými plody se v Evropě začal pěstovat v roce 1700.
Aronie u nás roste v zahradách, parcích i jako podrost na okrajích lesa. Tmavě modré plody má v oblibě ptactvo a keře jsou jím v období dozrávání plodů doslova obsypány.
- Plody můžete sklízet od září až do prvních mrazů. Je vhodné je uskladnit na chladném a suchém místě. Takto vám vydrží i několik týdnů.
- Nejsou náchylné na plísně a hniloby. Uchovat je můžete také v chladničce.
- Plody aronie jsou vysoce odolné vůči nemocem.
Zdraví prospěšná aronie
- Aronie obsahuje antioxidanty, které účinně bojují s oxidačním stresem.
- Látky obsažené v aronii pomáhají tělu zbavit se toxinů.
- Aronie má pozitivní vliv na krevní oběh, LDL cholesterol a regulují krevní tlak. i tlak. Plody aronie jsou vhodné pro diabetiky díky obsahu přírodního sladidla sorbitu. Přítomný jód, draslík a hořčík pomáhají správnému fungování štítné žlázy. Bioflavonoidy, vitamín C a rutin obnovují poškozené cévy. Obsažené antokyany (flavonoidy) jsou účinné v onkologické léčbě pro některé druhy rakoviny, a to nejen jako prevence.
Zasaďte si aronii
Opadavý keř miluje vlhkou půdu a slunné až mírně stinné stanoviště. Výhodou jeho pěstování je, že roste ve všech typech půdy v jakékoliv nadmořské výšce.