Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Co připravit z černých jeřabin? Seznamte se s aronií

aronia-bobule-listy-jídlo-rostlin-4371081
ZDROJ: GoranH
sdílet:

Obohaťte svůj jídelníček specifickou chutí aronie neboli černé jeřabiny. Posílí váš imunitní systém a pomůže v boji proti nejrůznějším neduhům. Můžete ji přidávat do jogurtů, tvarohů, kaší či jako ozdobu do dezertů, při výrobě želé a tinktur. Navíc skvěle barví!

Temnoplodec (Aronia melanocarpa) je opadavý keř s malými černými plody, který má široký záběr využití, a to především v kuchyni.

Aronie v kuchyni

  • Plodem keře je malá malvice s trpkou chutí způsobenou vysokým obsahem tříslovin.
  • Za její temně modrou barvou stojí obsažené antokyany, což je pigment, který má zároveň antioxidační účinky. 
  • Právě díky obsaženému barvivu je aronie často využívanou plodinou k barvení jiných potravin - například sirupů, džemů či cukrovinek.
  • Pokud se sklizní aronie vyčkáte do prvních mrazů, bude jejich chuť méně svíravá.

Trpká a svíravá chuť plodů k přímému požívání nesvádí. Aronii je lepší upravit tepelně, případně usušit a použít například do čaje.

Sirup z černých jeřabin

  1. Bobule vložte do hrnce a pomačkejte, aby popraskaly.
  2. Na mírném plameni přiveďte k varu. Vařte tak dlouho, dokud se z plodů neuvolní šťáva, v případě potřeby přidejte trochu vody.
  3. Rozvar přeceďte přes sítko nebo plátýnko a přidejte stejné množství cukru. Znovu zahřejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  4. Sirup přelijte do lahví a uchovejte v chladu. 
  5. Skvělý drink namícháte z aroniového sirupu, vody a trochy pomerančového džusu.

Džem z aronie

  1. Bobule pomačkejte, vložte do hrnce, zalijte vodou, aby byly ponořené, a přiveďte k varu.
  2. Až se bobule rozvaří, přidejte stejné množství cukru a želírovací prostředek (pektin). Bobule můžete rozmixovat ponorným mixérem a přidat například zázvor, pomeranč nebo citron - zvýrazní se tím její chuť.
  3. Hotový džem plňte do sklenic, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout do druhého dne.

Snadno si z aronie můžete připravit také černojeřabinový likér nebo pečený čaj

Pečený čaj – provoní dům a potěší chuťové buňky

Pečený čaj – provoní dům a potěší chuťové buňky

Více

Odkud aronie pochází

Aronie se do Evropy dostala až z východu Severní Ameriky. Okrasný keř s jedlými plody se v Evropě začal pěstovat v roce 1700.

Aronie u nás roste v zahradách, parcích i jako podrost na okrajích lesa. Tmavě modré plody má v oblibě ptactvo a keře jsou jím v období dozrávání plodů doslova obsypány.

  • Plody můžete sklízet od září až do prvních mrazů. Je vhodné je uskladnit na chladném a suchém místě. Takto vám vydrží i několik týdnů.
  • Nejsou náchylné na plísně a hniloby. Uchovat je můžete také v chladničce.
  • Plody aronie jsou vysoce odolné vůči nemocem.

Zdraví prospěšná aronie

  • Aronie obsahuje antioxidanty, které účinně bojují s oxidačním stresem.
  • Látky obsažené v aronii pomáhají tělu zbavit se toxinů.
  • Aronie má pozitivní vliv na krevní oběh, LDL cholesterol a regulují krevní tlak. i tlak. Plody aronie jsou vhodné pro diabetiky díky obsahu přírodního sladidla sorbitu. Přítomný jód, draslík a hořčík pomáhají správnému fungování štítné žlázy. Bioflavonoidy, vitamín C a rutin obnovují poškozené cévy. Obsažené antokyany (flavonoidy) jsou účinné v onkologické léčbě pro některé druhy rakoviny, a to nejen jako prevence.

Zasaďte si aronii

Opadavý keř miluje vlhkou půdu a slunné až mírně stinné stanoviště. Výhodou jeho pěstování je, že roste ve všech typech půdy v jakékoliv nadmořské výšce. 

Související články

Jak mrazit bobulovité ovoce
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rozhodli jste se zamrazit letní úrodu rybízu, malin, ostružin a dalších bobulí? Možná jste zjistili, že váš mrazák není dostatečně prostorný. Pokud máte dost velký byt, zvažte nákup samostatného mrazícího boxu. Nemusí běžet po celý rok,...
Švestky – ovoce plné chuti i zdraví
  • Suroviny

Švestky – ovoce plné chuti i zdraví

Je tady babí léto a společně s ním přichází i sezóna švestek – chutných, šťavnatých modrofialových plodů stromu jménem slivoň švestka neboli švestka domácí.  ...
Autor: Stanislava Sedlák Chytilová

Obchod Apetit