0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co připravit z černých jeřabin? Seznamte se s aronií

aronia-bobule-listy-jídlo-rostlin-4371081
ZDROJ: GoranH
sdílet:

Obohaťte svůj jídelníček specifickou chutí aronie neboli černé jeřabiny. Posílí váš imunitní systém a pomůže v boji proti nejrůznějším neduhům. Můžete ji přidávat do jogurtů, tvarohů, kaší či jako ozdobu do dezertů, při výrobě želé a tinktur. Navíc skvěle barví!

Temnoplodec (Aronia melanocarpa) je opadavý keř s malými černými plody, který má široký záběr využití, a to především v kuchyni.

Aronie v kuchyni

  • Plodem keře je malá malvice s trpkou chutí způsobenou vysokým obsahem tříslovin.
  • Za její temně modrou barvou stojí obsažené antokyany, což je pigment, který má zároveň antioxidační účinky. 
  • Právě díky obsaženému barvivu je aronie často využívanou plodinou k barvení jiných potravin - například sirupů, džemů či cukrovinek.
  • Pokud se sklizní aronie vyčkáte do prvních mrazů, bude jejich chuť méně svíravá.

Trpká a svíravá chuť plodů k přímému požívání nesvádí. Aronii je lepší upravit tepelně, případně usušit a použít například do čaje.

Sirup z černých jeřabin

  1. Bobule vložte do hrnce a pomačkejte, aby popraskaly.
  2. Na mírném plameni přiveďte k varu. Vařte tak dlouho, dokud se z plodů neuvolní šťáva, v případě potřeby přidejte trochu vody.
  3. Rozvar přeceďte přes sítko nebo plátýnko a přidejte stejné množství cukru. Znovu zahřejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  4. Sirup přelijte do lahví a uchovejte v chladu. 
  5. Skvělý drink namícháte z aroniového sirupu, vody a trochy pomerančového džusu.

Džem z aronie

  1. Bobule pomačkejte, vložte do hrnce, zalijte vodou, aby byly ponořené, a přiveďte k varu.
  2. Až se bobule rozvaří, přidejte stejné množství cukru a želírovací prostředek (pektin). Bobule můžete rozmixovat ponorným mixérem a přidat například zázvor, pomeranč nebo citron - zvýrazní se tím její chuť.
  3. Hotový džem plňte do sklenic, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout do druhého dne.

Snadno si z aronie můžete připravit také černojeřabinový likér nebo pečený čaj

Odkud aronie pochází

Aronie se do Evropy dostala až z východu Severní Ameriky. Okrasný keř s jedlými plody se v Evropě začal pěstovat v roce 1700.

Aronie u nás roste v zahradách, parcích i jako podrost na okrajích lesa. Tmavě modré plody má v oblibě ptactvo a keře jsou jím v období dozrávání plodů doslova obsypány.

  • Plody můžete sklízet od září až do prvních mrazů. Je vhodné je uskladnit na chladném a suchém místě. Takto vám vydrží i několik týdnů.
  • Nejsou náchylné na plísně a hniloby. Uchovat je můžete také v chladničce.
  • Plody aronie jsou vysoce odolné vůči nemocem.

Zdraví prospěšná aronie

  • Aronie obsahuje antioxidanty, které účinně bojují s oxidačním stresem.
  • Látky obsažené v aronii pomáhají tělu zbavit se toxinů.
  • Aronie má pozitivní vliv na krevní oběh, LDL cholesterol a regulují krevní tlak. i tlak. Plody aronie jsou vhodné pro diabetiky díky obsahu přírodního sladidla sorbitu. Přítomný jód, draslík a hořčík pomáhají správnému fungování štítné žlázy. Bioflavonoidy, vitamín C a rutin obnovují poškozené cévy. Obsažené antokyany (flavonoidy) jsou účinné v onkologické léčbě pro některé druhy rakoviny, a to nejen jako prevence.

Zasaďte si aronii

Opadavý keř miluje vlhkou půdu a slunné až mírně stinné stanoviště. Výhodou jeho pěstování je, že roste ve všech typech půdy v jakékoliv nadmořské výšce. 

Související články

Jak mrazit bobulovité ovoce
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rozhodli jste se zamrazit letní úrodu rybízu, malin, ostružin a dalších bobulí? Možná jste zjistili, že váš mrazák není dostatečně prostorný. Pokud máte dost velký byt, zvažte nákup samostatného mrazícího boxu. Nemusí běžet po celý rok,...
Švestky – ovoce plné chuti i zdraví
  • Suroviny

Švestky – ovoce plné chuti i zdraví

Je tady babí léto a společně s ním přichází i sezóna švestek – chutných, šťavnatých modrofialových plodů stromu jménem slivoň švestka neboli švestka domácí.  ...
Autor: Stanislava Sedlák Chytilová

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit