0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečený čaj – provoní dům a potěší chuťové buňky

Pečený čaj – provoní dům a potěší chuťové buňky
sdílet:

Čaje patří neodmyslitelně k zimnímu období, příjemně nás totiž zahřejí. Na výběr dnes máme z několika chutí i podob. Bylinkové, ovocné, zelené, černé, ale i čaje sáčkové, granulované nebo sypané. V některých čajích ale mohou být barviva či umělá ochucovadla. Mnohem zdravější i chutnější variantou je pečený čaj. Ukrývá v sobě spoustu chutí a vitamínů, obsahuje jen to, co do něj dáte, a váš domov provoní vánočními vůněmi. Pojďte se s námi podívat jak a z čeho si pečený čaj připravit.

Jak si připravit pečený čaj?

Jak název napovídá, pečený čaj je čaj připravovaný z pečeného ovoce. Můžete si ho samozřejmě koupit v obchodě nebo si jej objednat v kavárně či čajovně, ale domácí příprava přináší mnohé výhody.

  • Za prvé vás určitě vyjde levněji, můžete si ho připravit z ovoce, které máte nejraději, je to také ideální způsob, jak zužitkovat úrodu a v neposlední řadě vám nádherně provoní dům.

Postup je velmi jednoduchý:

  1. Různé druhy ovoce společně s kořením vsypte na pekáč, zasypte cukrem a pečte zhruba 30 minut na 200 stupňů. Ovoce krásně změkne, pustí šťávu a společně s cukrem vytvoří lahodnou tekutou směs plnou chutí i vůní. Dejte si pozor, abyste směs nepekli příliš dlouho. Vypařilo by se moc vody a směs by se mohla připálit nebo mít kašovitou konzistenci, což není žádoucí.
  2. Hotovou směs rozdělte do skleniček a zavařte. Skladujte ji stejně jako zavařeniny. Na chladném a tmavém místě, vydrží až do jara. Trvanlivost můžete případně prodloužit tím, že před zavařením směs ve sklenici zakápnete rumem.
  3. Jakmile dostanete chuť na horký nápoj a budete si chtít zpříjemnit podzimní atmosféru, stačí vyndat skleničku ze spíže, dát si pár lžiček do hrnku (čím víc, tím intenzivnější chuť) a zalít horkou vodou. Pro ještě větší zahřátí přidejte do čaje trochu rumu nebo griotky.

Z čeho připravit pečený čaj?

Ovoce a koření

A jaké ovoce se nejvíce hodí pro přípravu pečeného čaje?

  • Základ by mělo tvořit kyselejší ovoce jako jsou jablka a citrusové plody (mandarinky a pomeranče), dále například rybíz, angrešt či rakytník.
  • V případě citronů pozor na množství, aby směs nebyla hořká. Dále se do směsi přidávají sladší plody jako švestkytřešně, hrušky, višně, jahodybroskve a lesní ovoce.
  • Naopak nevhodným ovocem je banán, který v troubě zčerná a nepřidá tak na chuti ani barvě. Můžete použít jak čerstvé, tak i mražené ovoce.
  • Větší plody nakrájejte na kostičky a malé nechte jen tak. Směs nejlépe dochutíte typicky vánočním kořením jako je skořice, badyán a hřebíček.

Cukr

  • Cukr je nezbytnou součástí pečeného čaje nejen kvůli chuti, slouží ale také jako konzervant.
  • Pravidlem je, že by hmotnost cukru měla odpovídat polovině hmotnosti ovoce. Záleží ale také na ovoci, které používáte.
  • Pokud směs děláte spíše z kyselých plodů, cukru dejte více, a naopak. Čaj si můžete případně vždy dosladit. Můžete použít klasický bílý cukr nebo cukr třtinový, který směsi dodá hnědší barvu.

Související články

11 horkých nápojů z celého světa
  • Zajímavosti

11 horkých nápojů z celého světa

Vzato úplně jednoduše, k nejoblíbenějším nápojům patří po celém světě káva a čaj. My se ale dnes poohlédneme po zajímavějších receptech a nakoukneme do horkých šálků některých národů. Připoutejte se, vyrážíme na gurmánskou cestu kolem světa...
Masala chai: Voňavý čaj s jemností mléka
  • Tipy a triky

Masala chai: Voňavý čaj s jemností mléka

Legendy říkají, že se masala chai pil už před pěti tisíci lety. Každá země má dnes svůj osvědčený recept, někde se přidává pepř, jinde špetka soli. Jak si tento očistný nápoj – známý také jako indický bílý čaj nebo yogi – připravit doma a...

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit