Čaje patří neodmyslitelně k zimnímu období, příjemně nás totiž zahřejí. Na výběr dnes máme z několika chutí i podob. Bylinkové, ovocné, zelené, černé, ale i čaje sáčkové, granulované nebo sypané. V některých čajích ale mohou být barviva či umělá ochucovadla. Mnohem zdravější i chutnější variantou je pečený čaj. Ukrývá v sobě spoustu chutí a vitamínů, obsahuje jen to, co do něj dáte, a váš domov provoní vánočními vůněmi. Pojďte se s námi podívat jak a z čeho si pečený čaj připravit.
Jak si připravit pečený čaj?
Jak název napovídá, pečený čaj je čaj připravovaný z pečeného ovoce. Můžete si ho samozřejmě koupit v obchodě nebo si jej objednat v kavárně či čajovně, ale domácí příprava přináší mnohé výhody.
- Za prvé vás určitě vyjde levněji, můžete si ho připravit z ovoce, které máte nejraději, je to také ideální způsob, jak zužitkovat úrodu a v neposlední řadě vám nádherně provoní dům.
Postup je velmi jednoduchý:
- Různé druhy ovoce společně s kořením vsypte na pekáč, zasypte cukrem a pečte zhruba 30 minut na 200 stupňů. Ovoce krásně změkne, pustí šťávu a společně s cukrem vytvoří lahodnou tekutou směs plnou chutí i vůní. Dejte si pozor, abyste směs nepekli příliš dlouho. Vypařilo by se moc vody a směs by se mohla připálit nebo mít kašovitou konzistenci, což není žádoucí.
- Hotovou směs rozdělte do skleniček a zavařte. Skladujte ji stejně jako zavařeniny. Na chladném a tmavém místě, vydrží až do jara. Trvanlivost můžete případně prodloužit tím, že před zavařením směs ve sklenici zakápnete rumem.
- Jakmile dostanete chuť na horký nápoj a budete si chtít zpříjemnit podzimní atmosféru, stačí vyndat skleničku ze spíže, dát si pár lžiček do hrnku (čím víc, tím intenzivnější chuť) a zalít horkou vodou. Pro ještě větší zahřátí přidejte do čaje trochu rumu nebo griotky.
Z čeho připravit pečený čaj?
Ovoce a koření
A jaké ovoce se nejvíce hodí pro přípravu pečeného čaje?
- Základ by mělo tvořit kyselejší ovoce jako jsou jablka a citrusové plody (mandarinky a pomeranče), dále například rybíz, angrešt či rakytník.
- V případě citronů pozor na množství, aby směs nebyla hořká. Dále se do směsi přidávají sladší plody jako švestky, třešně, hrušky, višně, jahody, broskve a lesní ovoce.
- Naopak nevhodným ovocem je banán, který v troubě zčerná a nepřidá tak na chuti ani barvě. Můžete použít jak čerstvé, tak i mražené ovoce.
- Větší plody nakrájejte na kostičky a malé nechte jen tak. Směs nejlépe dochutíte typicky vánočním kořením jako je skořice, badyán a hřebíček.
Cukr
- Cukr je nezbytnou součástí pečeného čaje nejen kvůli chuti, slouží ale také jako konzervant.
- Pravidlem je, že by hmotnost cukru měla odpovídat polovině hmotnosti ovoce. Záleží ale také na ovoci, které používáte.
- Pokud směs děláte spíše z kyselých plodů, cukru dejte více, a naopak. Čaj si můžete případně vždy dosladit. Můžete použít klasický bílý cukr nebo cukr třtinový, který směsi dodá hnědší barvu.