0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

10 věcí, které jste (ne)věděli o suši

sushi
ZDROJ: Archiv
sdílet:
Možná ho stejně jako my milujete pro jeho variabilitu a výraznou chuť v každém malém kousku. Věděli jste, že suši můžete jíst rukama a místo saké ho zapíjet pivem?
  • Suši vzniklo před 3000 lety v oblasti jihovýchodní Asie.
  • Suši v sobě spojilo svět chudých a bohatých Asijců. Prostou kuchyni zastupuje rýže, vyšší třídu pak čerstvé ryby.
  • Suši vymysleli chudí vesničané pro konzervování ryb, které uzavřeli do vrstev rýže s octem. Díky fermentaci, ke které docházelo v rýži, zůstaly ryby v poživatelném stavu. Postupně začali využívat také rýži, ze které vznikal rýžový ocet. 
  • Ještě 200 let zpátky se suši servírovalo v miskách. Každý host si sám skládal jednotlivé ingredience. Úhledná sousta, jak je známe dnes, prý vznikla díky poptávce herců tradičního japonského divadla, kteří potřebovali v pauzách něco malého k snědku, ale v opulentních kostýmech se jim s miskami obtížně manipulovalo. 
  • Ačkoli v Evropě patří k nejoblíbenější rybě do suši losos, Japonci se mu vyhýbají. Nejraději si dávají tuňáka, nakládanou makrelu a různé bílé ryby, například mořského vlka.
sushi rolky
ZDROJ: Archiv

 

  • Řasa nori, kterou dnes považujeme za jednu z nejlevnějších součástí suši, bývala v době vzniku této lahůdky nejdražší ingrediencí. Japoncům dlouho trvalo, než přišli na způsob, jak ji pěstovat uměle.
  • Japonský křen wasabi, který suši dochucuje, je ve většině případů pouhou náhražkou. Nejčastěji se setkáte s klasickým křenem obarveným nazeleno. Pravý wasabi křen je totiž velmi drahý a vzácný. Ochutnáte ho pouze v nejlepších suši barech.
  • California roll, tedy obrácené maki, kdy je rýže zvnějšku, vymyslel jeden japonský suši mistr, když se přestěhoval do Kalifornie a chtěl místní obyvatele naučit jíst suši. Ty děsila černá řasa a odmítali ho jíst. V obrácené podobě jim však rolky zachutnaly.
  • Suši by se správně mělo jíst rukama, ne hůlkami. Důvod? Neporušit kompaktní skladbu kousků. To je důležité především u nigiri, kdy se na rýžový noček pokládá ryba.
  • Japonci k suši nejčastěji pijí pivo nebo zelený čaj, zřídka si k němu dávají rýžové víno saké.

Související články

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?
  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
Autor: Jana Kopřivová

Comments

Jakub Jančík

V 9. bodě píše autorka o "rýžovém nočku", na který se pokládá ryba. Tomu se ovšem říká nigiri, nikoliv sašimi.

Eva Kolarova

Poznámka k bodu 9. Onen rýžový "noček", na který se klade kousek ryby, se nejmenuje sashimi, ale nigiri :-).

Jana Kopřivová

V textu jsem opravila sašimi na nigiri. Děkuji pozornému čtenáři a čtenářce, kteří mě na chybu upozornili. :)

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit