Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

10 věcí, které jste (ne)věděli o suši

sushi
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Možná ho stejně jako my milujete pro jeho variabilitu a výraznou chuť v každém malém kousku. Věděli jste, že suši můžete jíst rukama a místo saké ho zapíjet pivem?

Řasa nori, kterou dnes považujeme za jednu z nejlevnějších součástí suši, bývala v době vzniku této lahůdky nejdražší ingrediencí. Japoncům dlouho trvalo, než přišli na způsob, jak ji pěstovat.

Japonský křen wasabi, který suši dochucuje, je ve většině případů pouze pastou vyrobenou z náhražky wasabi. Nejčastěji se setkáte s klasickým křenem obarveným nazeleno. Pravý wasabi křen je totiž velmi drahý a vzácný. Ochutnáte ho pouze v nejlepších suši barech.

California roll, tedy obrácené maki, kdy je rýže zvnějšku, vymyslel japonský suši mistr, když se přestěhoval do Kalifornie a chtěl místní obyvatele naučit jíst suši. Ty děsila černá řasa a odmítali ho jíst. V obrácené podobě jim však rolky zachutnaly.

  • Suši by se správně mělo jíst rukama, ne hůlkami. Důvod? Neporušit kompaktní skladbu kousků. To je důležité především u nigiri, kdy se na rýžový noček pokládá ryba.
  • Japonci k suši nejčastěji pijí pivo nebo zelený čaj, zřídka si k němu dávají rýžové víno saké.

Kde se vzalo suši?

  • Suši vzniklo před 3000 lety v oblasti jihovýchodní Asie.
  • Suši v sobě spojilo svět chudých a bohatých Asijců. Prostou kuchyni zastupuje rýže, vyšší třídu pak čerstvé ryby.
  • Suši vymysleli chudí vesničané pro konzervování ryb, které uzavřeli do vrstev rýže s octem. Díky fermentaci, ke které docházelo v rýži, zůstaly ryby v poživatelném stavu. Postupně začali využívat také rýži, ze které vznikal rýžový ocet. 
  • Ještě 200 let zpátky se suši servírovalo v miskách. Každý host si sám skládal jednotlivé ingredience. Úhledná sousta, jak je známe dnes, prý vznikla díky poptávce herců tradičního japonského divadla, kteří potřebovali v pauzách něco malého k snědku, ale v opulentních kostýmech se jim s miskami obtížně manipulovalo. 
  • Ačkoli v Evropě patří k nejoblíbenější rybě do suši losos, Japonci se mu vyhýbají. Nejraději si dávají tuňáka, nakládanou makrelu a různé bílé ryby, například mořského vlka.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Comments

16.09.2014 13:03

V 9. bodě píše autorka o "rýžovém nočku", na který se pokládá ryba. Tomu se ovšem říká nigiri, nikoliv sašimi.

21.09.2014 18:56

Poznámka k bodu 9. Onen rýžový "noček", na který se klade kousek ryby, se nejmenuje sashimi, ale nigiri :-).

29.09.2015 15:04

V textu jsem opravila sašimi na nigiri. Děkuji pozornému čtenáři a čtenářce, kteří mě na chybu upozornili. :)

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...