Možná ho stejně jako my milujete pro jeho variabilitu a výraznou chuť v každém malém kousku. Věděli jste, že suši můžete jíst rukama a místo saké ho zapíjet pivem?
Řasa nori, kterou dnes považujeme za jednu z nejlevnějších součástí suši, bývala v době vzniku této lahůdky nejdražší ingrediencí. Japoncům dlouho trvalo, než přišli na způsob, jak ji pěstovat.
Japonský křen wasabi, který suši dochucuje, je ve většině případů pouze pastou vyrobenou z náhražky wasabi. Nejčastěji se setkáte s klasickým křenem obarveným nazeleno. Pravý wasabi křen je totiž velmi drahý a vzácný. Ochutnáte ho pouze v nejlepších suši barech.
California roll, tedy obrácené maki, kdy je rýže zvnějšku, vymyslel japonský suši mistr, když se přestěhoval do Kalifornie a chtěl místní obyvatele naučit jíst suši. Ty děsila černá řasa a odmítali ho jíst. V obrácené podobě jim však rolky zachutnaly.
- Suši by se správně mělo jíst rukama, ne hůlkami. Důvod? Neporušit kompaktní skladbu kousků. To je důležité především u nigiri, kdy se na rýžový noček pokládá ryba.
- Japonci k suši nejčastěji pijí pivo nebo zelený čaj, zřídka si k němu dávají rýžové víno saké.
Kde se vzalo suši?
- Suši vzniklo před 3000 lety v oblasti jihovýchodní Asie.
- Suši v sobě spojilo svět chudých a bohatých Asijců. Prostou kuchyni zastupuje rýže, vyšší třídu pak čerstvé ryby.
- Suši vymysleli chudí vesničané pro konzervování ryb, které uzavřeli do vrstev rýže s octem. Díky fermentaci, ke které docházelo v rýži, zůstaly ryby v poživatelném stavu. Postupně začali využívat také rýži, ze které vznikal rýžový ocet.
- Ještě 200 let zpátky se suši servírovalo v miskách. Každý host si sám skládal jednotlivé ingredience. Úhledná sousta, jak je známe dnes, prý vznikla díky poptávce herců tradičního japonského divadla, kteří potřebovali v pauzách něco malého k snědku, ale v opulentních kostýmech se jim s miskami obtížně manipulovalo.
- Ačkoli v Evropě patří k nejoblíbenější rybě do suši losos, Japonci se mu vyhýbají. Nejraději si dávají tuňáka, nakládanou makrelu a různé bílé ryby, například mořského vlka.
Comments
V 9. bodě píše autorka o "rýžovém nočku", na který se pokládá ryba. Tomu se ovšem říká nigiri, nikoliv sašimi.
Poznámka k bodu 9. Onen rýžový "noček", na který se klade kousek ryby, se nejmenuje sashimi, ale nigiri :-).
V textu jsem opravila sašimi na nigiri. Děkuji pozornému čtenáři a čtenářce, kteří mě na chybu upozornili. :)