Poke bowl: zdravá a efektní miska barev a chutí

Poke bowl: zdravá a efektní miska barev a chutí
sdílet:

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma.

Kolébkou oblíbených poke misek se stala Havaj, kde zažily velkou oblibu už v 70. letech minulého století. Využívaly se do nich místní dary moře, vykostěné filetované syrové ryby ochucené havajskou solí s mořskou řasou a pečeným mletým masem. Tato forma poke bowl je i dnes na Havaji běžná.

Největší slávy se poke bowl dostalo počínaje rokem 2012, kdy se věhlas poke rozšířil do Severní Ameriky. Mezi rokem 2014 a 2016 se zdvojnásobil počet havajských restaurací, které nabízely především poke bowl.

  • Svůj název získala poke bowl (havajsky bychom měli vyslovovat poke-ay) podle způsobu přípravy. V havajštině znamená poke krájet nebo porcovat.
  • Úpravu jídla i jeho pojmenování nevymysleli kuchaři v tradičních havajských restaurací, ale rybáři. Během rybaření se chtěli na svých člunech něčím nasytit, a tak část úlovku vykostili, nakrájeli na tenké plátky, ty pak okořenili a jedli studené i syrové.
  • Můžete také setkat s Budha bowl (vegetariánská verze) či steak bowl (rybu nahradily plátky hovězího steaku), ale také smoothie bowl (snídaňová verze bez masa).
  • Poke bowl se servíruje do dřevěných, keramických či kokosových misek a jí se hůlkami. 

Miska s lososem a nudlemi soba

Miska s lososem a nudlemi soba

Více

Z čeho si poke bowl připravit

Ačkoli základ tvoří tradiční havajské suroviny, dochucení je silně ovlivněno japonskou kuchyní. O poke bowl se často říká, že je vlastně rozložené sushi. Podobnost i inspiraci s japonským sushi určitě nacházíme. Poke bowl se ochucuje sójovou omáčkou a sezamem. Základ jídla tvoří syrová či marinovaná ryba, sushi rýže a zelenina spolu s ovocem, často je doplňuje i salát z mořských řas.

  • Rýže. Tvoří základ jídla. Do připravené misky se servíruje jako první a bývá vlažná, skvěle tak vynikne kontrast se studenou rybou. Běžně se používá rýže na sushi, uvařit však můžete také jasmínovou. Ochuťte ji rýžovým octem, sezamovým olejem a sójovou omáčkou.

  • Ryba. Hlavní hvězdou poke bowl jsou plátky čerstvé či marinované ryby. Na Havaji se nejčastěji podává tuňák žlutoploutvý, kvůli velikému rybolovu je však ohroženým druhem. Použít můžete vaši oblíbenou rybu (losos, úhoř), krevety, či kraba. Ryba by měla být čerstvá. Pro intenzivnější chuť nakrájenou rybu zalijte sójovou omáčkou, sezamovým olejem, citronovou šťávou, přidejte česnek, špetku mořské soli a nechte alespoň 3 hodiny marinovat v chladu lednice, nejlépe však přes noc.

  • Pro bezmasé verze využijte marinované tofu, cizrnový hummus či houby.

Bleskově marinovaný losos

Bleskově marinovaný losos

Více

  • Zelenina. Do poke bowl využít přebytky zeleniny z lednice či si připravit vaši oblíbenou kombinaci. V restauracích se často setkáte se strouhanou mrkví, plátky ředkviček, kousky salátové okurky, červeného zelí, dušené brokolice, kapusty či špenátu. Důležitou složkou bývá avokádo nakrájené na tenké plátky, které dodává jídlu krémovost. Zelenina se podává většinou syrová, v pokojové teplotě. Pro zlepšení chuti se nebojte zeleninu předem nakvasit, fermentací získá další rozměr chuti i prospěšné složky. Chybět by nemělo ani něco říznějšího, přidejte třeba červenou cibuli či jarní cibulku, čerstvý zázvor nebo chilli papričku.
  • Ovoce. Pro exotický nádech se nebojte využít i netradičního ovoce, chuť ryb skvěle doplňuje mango, ale také ananas, či kousky dužiny čerstvého kokosu.

Miska s uzeným lososem

Miska s uzeným lososem

Více

Další suroviny

Minerály a prospěšné látky dodáte misce použitím salátu z mořských řas, které koupíte sušené ve zdravé výživě či specializovaných asijských potravinách. Řasy nechte 20 minut předem namočit, aby získaly objem. Pokud se vám nepodaří sehnat salát, využít můžete také plátů mořských řas na přípravu sushi, stačí je nakrájet na menší proužky.

  • Oblíbenou přísadou jsou také nezralé sójové boby edamame, které se před podáváním krátce povaří či osmahnou.  
  • Misku mlžete dochutit mořskou solí, černým i světlým sezamem, čerstvou šťávou z citronu, tamari omáčkou, medem, wasabi, sladkokyselou omáčkou, majonézovou zálivkou, kokosovým cukrem, čerstvým koriandrem či petrželkou či nori lupínky. 

Související články

Za vůní dálek: Kuchyně Zanzibaru
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: Kuchyně Zanzibaru

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Zanzibar. Trochu exotiky můžete díky tradičním pokrmům dostat i do vaší kuchyně. A až...
Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...
Autor: Hana Kovaříková

Obchod Apetit