Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jak na domácí zavařování?

Na začátku jara jsme šťastní, když na stromech vidíme pupeny a květy. Na začátku léta se pak radujeme z drobných zelených plodů a těšíme se na velkou úrodu. V půlce léta sklízíme o sto šest a začínáme přemítat, co s další bednou meruněk nebo třešní budeme dělat. Pokud je vám podobný scénář povědomý, nevěšte hlavu. Existuje totiž ideální způsob, jak zužitkovat veškerou úrodu. Ano, řeč je o zavařování.
20. 7. 2020 | Autor: Alžběta Dytrychová

Zavařování není žádná velká věda, přesto vyžaduje určité postupy a pravidla, které musíme dodržovat. V první řadě je důležité, abyste si rozmysleli, jaký způsob zavařování vyzkoušíte. Mezi zavařovací techniky patří zavařování v troubě, v mikrovlnné troubě, v zavařovacím hrnci, v klasickém hrnci nebo dokonce v myčce. 

Hygiena nade vše

Dejte si záležet, aby všechny pomůcky, které se chystáte použít byly dokonale čisté. Než se pustíte do zavařování, vždy perfektně umyjte sklenice i víčka. Nikdy džem neochutnávejte rovnou z vařečky! Vždy pouze čistou lžičkou. Na další ochutnání si případně vezměte jinou, opět čistou. 

Zavařování v troubě 

Tento způsob zavařování se na první pohled jeví velmi jednoduše. Pokud ale nejste zavařovací nováček, pak asi tušíte, že udržet v troubě rovnoměrnou teplotu, je velký oříšek. V případě, že nemáte jinou možnost, můžete zavařování v troubě vyzkoušet, avšak pozorně hlídejte teplotu i délku zavařování. Velkým pomocníkem vám bude teploměr do trouby. Do spodní části vyhřáté trouby vložte plech, na který naskládejte sklenice. Následně na plech nalijte 3 až 4 cm vody a vodu průběžně dolívejte. Myslete na to, aby se sklenice nedotýkaly. Teplota i délka zavařování závisí na tom, jaký typ trouby máte, a jakou surovinu zavařujete. 

Zavařování v zavařovacím hrnci

Zdá se vám, že zavařování je jedna velká loterie? Pak si k ruce vezměte pomocníka jménem zavařovací hrnec. Tato pomůcka vám zavařování velmi usnadní, a především vám zaručí kvalitní výsledek. Velkou výhodou zavařovacího hrnce je fakt, že obsahuje teploměr. Klasické zavařovací hrnce navíc pojmou až 14 litrových sklenic, díky čemuž se z nich stávají zavařovací superhrdinové. Ostatně i samotná manipulace s hrncem je jednoduchá. Postačí, když do něj vložíte sklenice, nalijete vodu a budete bedlivě sledovat teploměr. Vše ostatní už zvládne hrnec sám.

Zavařování v klasickém hrnci

Další způsob zavařování je v klasickém hrnci. Při tomto zavařování hrozí, že se sklenice dotknou, a následně prasknou. Je tedy lepší hrnec vyložit utěrkou, aby sklenice neklapaly o dno či o sebe. Pokud ale máte malý počet sklenic a velký hrnec, pak můžete vyzkoušet i tento způsob. Postup je poměrně jednoduchý, do hrnce vložte sklenice a přilijte teplou vodu tak, aby sahala do poloviny výšky sklenic, a zvolna ji přiveďte pod bod varu. Opravdu dobře hlídejte, aby se sklenice nedotkly. 

Zavařování v myčce na nádobí 

Na první pohled oxymóron, na ten druhý poměrně pohodlný způsob zavařování. Naplněné lahve totiž stačí vložit do myčky víčkem nahoru a následně zapnout teplotu na 70 - 80 stupňů Celsia (tedy nejvyšší možnou teplotu). Poté sklenice vyjměte z myčky a položte na suchou utěrku víčkem dolů. Při zavařování v myčce si dejte pozor, abyste v ní neměli jiné nádobí nebo mycí kapsli. Jedině tak proběhne zavařování bez problému. 

Šroubovací uzávěr vs. omnia víčko 

Ať už zvolíte jakoukoliv metodu, vždy budete potřebovat zavařovací sklenice s víčkem. Klasika, která nikdy nevyjde z módy, je zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem z hliníkového plechu. Výhodou je snadné použití i zdravotní nezávadnost. 

  • Postup zavařování s víčkem z hliníkového plechu: V horké vodě nahřejte víčko, které následně položte na hrdlo sklenice. Víčko zašroubujte, a případně přitlačte zavařovací hlavou. Posléze sklenici otočte.
     

Při zavařování můžete použít také sklenice s omnia víčky, která jsou rovněž vyráběna z nezávadného hliníku. Jedinou nevýhodou oproti šroubovacímu uzávěru je fakt, že k zavařování s omnia víčky budete vždy potřebovat zavařovací hlavu. 

  • Postup pro zavařování s omnia víčkem: Opět si nahřejte víčko v horké vodě, položte ho na hrdlo sklenice a následně na víčko nasaďte zavařovací hlavu. Tlakem rukou se snažte dotlačit hlavu až na doraz. Poté hlavu sejměte a sklenici otočte.

Jak připravit sklenice a víčka na zavařování

Zavařujete plody letní sezony? Nezapomeňte, že sklenice a víčka musejí být čisté.
 

Chystáte se zavařovat? Vhod by vám mohla přijít kuchařka Zavařování z edice Apetit. 

Zavařování

Domácí je nejlepší! Jahodový džem, švestková povidla, sladkokyselé okurky, ale třeba i nakládaný hermelín nebo utopence...

Související

Zavařování: houby a zelenina nakyselo

Tradiční české chuťovky – houby, okurky, květák a plněné paprikové lusky – vám v zimě připomenou teplejší roční období...
Jak na to: citronová marmeláda

Jak na to: citronová marmeláda

Je skvělá na tousty, palačinky i do dezertů. Příprava téhle marmelády není nic komplikovaného – celé tajemství je v tom...

Nakládané okurky babičky Jiřinky

Recept na tyhle nejlepší okurky na světě získala od své tchyně naše editorka Jana. Můžete si je udělat ve...
Pětkrát podzimní zavařování

Pětkrát podzimní zavařování

Přestože hlavní sezonou zavařování je bezesporu léto, i na podzim dozrávají plody, které stojí za to uchovat ve...

Nakládané šalotky

Perfektní k sýrům nebo jako jedna z mnoha složek tapas!

Domácí kečup

Když si kečup uvaříte sami, víte, co jste do něj dali, což je dobrý důvod, proč se do něj pouštět. A také s dochucením...

Rajčatové sugo

Nepostradatelná základní omáčka na pizzu.

Chilli džem

Pikantní pochoutka, výborná především k sýrům. Hodí se i k masu či k jednohubkám nebo sendvičům.

Broskvová marmeláda s vanilkovou příchutí

Příprava dá trochu práce, ale výsledek opravdu stojí za to!

Cuketová čalamáda

Hitovka, která se podle nás hodí skoro ke všemu – od doprovodu ke grilovanému či pečenému masu až po...

10x letní džem

Schovejte si léto do skleniček.

Meruňkový džem s levandulí

Jednoduchá, poctivá, domácí, voňavá. Tak přesně taková je tahle meruňková marmeláda. Udělejte jí...

Broskvový džem s levandulí

Tento džem byl na 6. Apetit pikniku nejprodávanějším produktem na stánku Josefíny Růžičkové (Džemy a marmelády...

Jahodový džem s vanilkou a limetou

Tenhle jahodový džem voní létem. Až ho v zimě otevřete, okamžitě vám připomene slunné teplé dny plné...
REKLAMA

Přidat komentář