Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Lanýžový dort: připravte si ten nejčokoládovější dort ze všech

Dostali jste chuť na opravdu čokoládový dezert, ale žádný vás nenapadá? Vsaďte na lanýžový dort. Nic čokoládovějšího a jemnějšího snad není. A vězte, že vás za tuhle čokoládovou dobrotu budou všichni milovat.
7. 4. 2021 | Autor: Sabina Jarošová

Lahodně čokoládový, jemný, krémový dort zasypaný kvalitním kakaem, které čokoládovou chuť ještě více podtrhne. Kromě toho, že je lanýžový dort skutečnou slastí pro chuťové buňky, dalším plusem tohoto dezertu je jednoduchost jeho přípravy. Dort se nepeče, pouze chladí, takže vám nezabere tolik času v kuchyni. Pojďme se pustit do jeho přípravy.

Základem jsou kvalitní ingredience

Pokud chcete připravit skutečně dobrý lanýžový dort, neobejdete se bez kvalitní čokolády a kvalitního kakaa. Tuhle dobrotu opravdu nepřipravíte z obyčejné čokolády na vaření a nejlevnějšího práškového kakaa. Používejte vždy vysokoprocentní (min 70 %) hořkou čokoládu. Pro jemnější chuť je možné namíchat hořkou čokoládou s kvalitní mléčnou čokoládou. Co se týče kakaa, opět se vám vyplatí použít to kvalitní. Ideální je raw kakao, které má plnější chuť než to běžné, a navíc je zdravější, protože v sobě díky šetrné přípravě zachovává všechny cenné látky. Třetí důležitou složkou je smetana ke šlehání, kterou můžete nahradit smetanovým krémem mascarpone. Dort pak bude ještě krémovější.

Použijte místo klasického kakaa to s označením raw

Kakaový prášek pravděpodobně nechybí v kuchyni žádné domácnosti. Nejen, že děti milují horký kakaový nápoj, ale...

Příprava lanýžového dortu

Receptů na lanýžový dort je hned několik. V některých se připravuje korpus ze sušenek, některé korpus zcela vynechají. My vám představíme náš osvědčený recept ovoněný kávou a skořicí.

Na dortovou formu o průměru 18 cm si připravte: 250 g kvalitní čokolády, 2 lžíce medu, 600 ml smetany ke šlehání, ztužovač, 4 lžičky instantní kávy, 1 lžičku mleté skořice a kakaový prášek na posypání.

  1. V míse smíchejte nalámané kousky čokolády, 1/3 smetany a med. Směs rozpusťte nad vodní lázní.
  2. Zatímco se čokoládová směs chladí na tělesnou teplotu, zbytek smetany společně se lžičkou ztužovače, kávou a skořicí vyšlehejte. Šlehejte tak dlouho, dokud směs nebude hustá, ale měla by ještě stékat z metličky. Pozor, ať směs nepřešleháte, proto raději dejte přednost ruční metličce před elektrickým šlehačem. Pokud budete používat místo smetany mascarpone, nic nešlehejte, pouze mascarpone s ostatními ingrediencemi utřete dohladka.
  3. Do mísy s ušlehanou šlehačkou přidejte zchladlou čokoládovou směs a opatrně promíchejte. Nechvátejte, pomalu a trpělivě hmotu zapracovávejte, dokud nezískáte jemný, hladký a nadýchaný krém.
  4. Připravte formu. Ze silné plastové fólie vystřihněte pás i kulatý tvar velikosti dna vaší formy a pečlivě vyložte dno i okraje formy. Používejte rozevírací formu, u které lze sundat okraj. Připravenou hmotu nalijte do formy a uhlaďte povrch. Formu překryjte potravinářskou fólií nebo talířem a dejte chladit do lednice ideálně přes noc.
  5. Z formy odstraňte okraj, na dort položte talíř dnem dolů a dezert na něj překlopte. Odstraňte dno formy i fólii, poprašte kvalitním kakaem a máte hotovo. Lanýžový dort krájejte vždy předem namočeným ostrým nožem na menší kousky.
     

Tip na závěr: K čokoládě se skvěle hodí nakyslost čerstvého ovoce. Nebojte se tak dort ozdobit třeba borůvkami, malinami nebo jahodami. Skvělá bude i ušlehaná smetana.

Čokoládový lanýžový dort

Kromě chuti vás lahodný dezert překvapí a přesvědčí přípravou: je to velmi jednoduché a hlavně – nic se nepeče,...

Související

7x nebeské krémové řezy

Co si takhle udělat hezčí den a upéct si naprosto božské, nadýchané, krémové řezy? Bábovka je také dobrá, ale co si...

Millefeuille

Cukrářka Petra Stahlová vás tentokrát zasvětí do výroby superkřupavého listového těsta a hříšně...

5 lahodných krémů do dortů i dezertů

Vhodný krém je polovinou úspěchu v celkové chuti dortu a dezertu, jehož základem je nadýchaný korpus. Vyberte si z...

Čokoládový dort

Fantastický čokoládový dort, jehož příprava vám zabere jen pětačtyřicet minut času.

Čokoládový cheesecake

Tenhle cheesecake je tak dokonalý, že u jednoho kousku rozhodně nezůstanete...

Čokoládový fondán

Čokoládová bomba! Dávkujte po malých kouscích, ale i tak vám doma dlouho ležet nebude!

Základní čokoládová zmrzlina

Tenhle recept pochází od americké zmrzlinářky Jeni Britton Bauer. Jeho výhodou je, že se obejde bez vajec, a...

Přidat komentář