Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládový koláč se sušenými švestkami

Čokoládový koláč se sušenými švestkami

4.4/5 Počet hodnocení: 37
Více než hodinu Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2945 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 465 g
Tuky 73 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnatý díky ,opilým švestkám‘ a podávaný ještě vlažný, s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany – to je koláč pro opravdové milovníky (čokolády).

Suroviny

sušené švestky 250 g
bez pecek, namočené na půl hodiny do koňaku nebo rumu
čokoláda na vaření 100 g
s vysokým obsahem kakaové hmoty (70%)
+ ještě trochu na vymazání formy
z velkých vajec
mletá
na ozdobení, lze nahradit zakysanou smetanou

Postup

1

Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 °C. Otevírací formu o průměru 23 cm vymastěte nebo vyložte pečicím papírem.

2

Kakao, kousky čokolády, máslo a 140 g cukru dejte do kastrůlku, přidejte 100 ml horké vody a pomalu zahřívejte, až se směs začne spojovat a bude hladká. Nechte ji trochu vychladnout.

3

Bílky ušlehejte do polotuha (když vyndáte metly, špičky sněhu se budou lehce ohýbat dolů) a po částech do nich zašlehejte zbylý cukr.

4

Navrch prosijte mouku a skořici a kovovou lžící je opatrně vetřete do sněhu. Přidejte čokoládovou směs a také ji opatrně zatřete, až je všechno stejnoměrně promíchané.

5

Těsto vlijte do formy a navrch posázejte švestky; během pečení se do těsta zaboří. Pokud vám zbylo trochu alkoholu, v němž se namáčely švestky,  pokapejte jím povrch těsta.

6

Vložte do trouby a pečte tak půl hodiny, až koláč hezky ztuhne. Podávejte s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/4

Komentáře

20.04.2017 19:40

Vyzkoušen mnohokrát, cukru dávám 140 g a švestek 150 g, se zakysanou smetanou je vynikající. Z nějakého důvodu ale chutná snad všem ženám a mužům příliš ne. :-)

14.05.2010 21:42
V podstatě je celkem chutný, ale asi nejsme na "mokré" čokoládové koláče zvyklí. Máme moc rádi sušené švestky, tak jsem je dala podle receptu, ale bylo jich tam opravdu příliš.
19.10.2008 19:14
Souhlas, tohle je vynikající a vcelku snadný dezert z rodu "mokrých" čokoládových koláčů. Sušené švetsky moc nemusím, tak jsem jich dala jenom polovinu a myslím, že to stačilo... Tip - čokoládu s cukrem, máslem, kakaem a horkou vodou rozpustíte ve větším hrnku nebo misce za pár desítek vteřin v mikrovlnce...
18.09.2008 14:06
koláč je famózny. strašne nám chutil. moja polovička sa domáhala nákupu väčšej formy. :)
19.02.2008 20:55
Koláč peču často a je velmi oblíbený i u přátel. Dávám cca o 30g méně cukru a ubírám i švestek. Můžu vřele doporučit:-)
31.08.2007 13:57
Recept se nachází v č.4/05, str.24
11.06.2007 16:05
Chystám se na něj, ale nevím, kolik je těsta - zda stačí koláčová forma nebo musí být dortová (kterou ale ještě nemám)?
21.05.2007 12:15
Tento kolac je opravdu moc dobry a jednoduchy. Svestky s rumem mu dodaji smrc a se zakysanou smetanou je to delikatesa.
05.08.2006 20:48
Je opravdu uzasny, poradne cokoladovy a svestky s rumem mu dodaji zajimavou prichut...s tou kyselou smetanou je to vyborne
05.08.2006 20:48
Je opravdu uzasny, poradne cokoladovy a svestky s rumem mu dodaji zajimavou prichut...s tou kyselou smetanou je to vyborne

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč