Čokoládový koláč se sušenými švestkami

Čokoládový koláč se sušenými švestkami

4.3 / 5. Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2945 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 465 g
Tuky 73 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnatý díky ,opilým švestkám‘ a podávaný ještě vlažný, s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany – to je koláč pro opravdové milovníky (čokolády).

Suroviny

sušené švestky 250 g
bez pecek, namočené na půl hodiny do koňaku nebo rumu
kakao holandského typu 20 g
čokoláda na vaření 100 g
s vysokým obsahem kakaové hmoty (70%)
máslo 50 g
+ ještě trochu na vymazání formy
krupicový cukr 170 g
bílek 4 ks
z velkých vajec
mouka pšeničná hladká 80 g
skořice 1 ČL
mletá
smetana ke šlehání
na ozdobení, lze nahradit zakysanou smetanou

Postup

1

Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 °C. Otevírací formu o průměru 23 cm vymastěte nebo vyložte pečicím papírem.

2

Kakao, kousky čokolády, máslo a 140 g cukru dejte do kastrůlku, přidejte 100 ml horké vody a pomalu zahřívejte, až se směs začne spojovat a bude hladká. Nechte ji trochu vychladnout.

3

Bílky ušlehejte do polotuha (když vyndáte metly, špičky sněhu se budou lehce ohýbat dolů) a po částech do nich zašlehejte zbylý cukr.

4

Navrch prosijte mouku a skořici a kovovou lžící je opatrně vetřete do sněhu. Přidejte čokoládovou směs a také ji opatrně zatřete, až je všechno stejnoměrně promíchané.

5

Těsto vlijte do formy a navrch posázejte švestky; během pečení se do těsta zaboří. Pokud vám zbylo trochu alkoholu, v němž se namáčely švestky,  pokapejte jím povrch těsta.

6

Vložte do trouby a pečte tak půl hodiny, až koláč hezky ztuhne. Podávejte s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/4

Komentáře

Anonym

Mooc dobry kolac! Dvojce brownies, rekla bych:) Vlacny a diky svestkam zajimavy. Urcite vyzkousejte:-)

Anonym

O vikendu jsem pekla tenhle kolac a byl naprosto skvely, moc dlouho nam ale nevydrzel :-) Je krasne vlacny, cokoladovy a svestky tomu daji smrnc (pouzila jsem jich ale jen polovinu a uplne to stacilo). Podavala jsem ho s kysanou smetanou proslehanou lzici medu. Vrele doporucuji - a neni vubec slozity

Anonym

O vikendu jsem pekla tenhle kolac a byl naprosto skvely, moc dlouho nam ale nevydrzel :-) Je krasne vlacny, cokoladovy a svestky tomu daji smrnc (pouzila jsem jich ale jen polovinu a uplne to stacilo). Podavala jsem ho s kysanou smetanou proslehanou lzici medu. Vrele doporucuji - a neni vubec slozity

Anonym

Pekla jsem jako dezert ke slavnostnímu obědu. Přidala jsem ještě čerstvé borůvky. Naprosto snové. Děkuji APETITU. :o)

Anonym

Pokud máte rádi čokoládu, zmizí vám tenhle koláč během jediného večera. Chuť švestek je vážně zajímavá, ale taky si myslím, že jich stačí menší množství

Anonym

Je opravdu uzasny, poradne cokoladovy a svestky s rumem mu dodaji zajimavou prichut...s tou kyselou smetanou je to vyborne

Anonym

Je opravdu uzasny, poradne cokoladovy a svestky s rumem mu dodaji zajimavou prichut...s tou kyselou smetanou je to vyborne

Anonym

Tento kolac je opravdu moc dobry a jednoduchy. Svestky s rumem mu dodaji smrc a se zakysanou smetanou je to delikatesa.

Anonym

Chystám se na něj, ale nevím, kolik je těsta - zda stačí koláčová forma nebo musí být dortová (kterou ale ještě nemám)?

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit