Čokoládový koláč se sušenými švestkami

Čokoládový koláč se sušenými švestkami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do hodiny 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2279 kcal
Bílkoviny 66 g
Cukr 302 g
Tuky 73 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnatý díky ,opilým švestkám‘ a podávaný ještě vlažný, s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany – to je koláč pro opravdové milovníky (čokolády)

Suroviny

švestky 250 g
sušené, bez pecek, namočené na půl hodiny do koňaku nebo rumu
kakao 20 g
holandského typu
čokoláda na vaření 100 g
s vysokým obsahem kakové hnoty (70%)
máslo 50 g
krupicový cukr 170 g
bílek 4 ks
z velkých vajec
mouka pšeničná hladká 80 g
skořice 1 ČL
smetana ke šlehání
na ozdobení, lze nahradit zakysanou smetanou
1. Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 °C. Otevírací formu o průměru 23 cm vymastěte nebo vyložte pečicím papírem. Kakao, kousky čokolády, máslo a 140 g cukru dejte do kastrůlku, přidejte 100 ml horké vody a pomalu zahřívejte, až se směs začne spojovat a bude hladká. Nechte ji trochu vychladnout.

2. Bílky ušlehejte do polotuha (když vyndáte metly, špičky sněhu se budou lehce ohýbat dolů) a po částech do nich zašlehejte zbylý cukr. Navrch prosijte mouku a skořici a kovovou lžící je opatrně vetřete do sněhu. Přidejte čokoládovou směs a také ji opatrně zatřete, až je všechno stejnoměrně promíchané.

3. Těsto vlijte do formy a navrch posázejte švestky; během pečení se do těsta zaboří. Pokud vám zbylo trochu alkoholu, v němž se namáčely švestky,  pokapejte jím povrch těsta. Vložte do trouby a pečte tak půl hodiny, až koláč hezky ztuhne. Podávejte s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany

Komentáře

Anonym

Mooc dobry kolac! Dvojce brownies, rekla bych:) Vlacny a diky svestkam zajimavy. Urcite vyzkousejte:-)

Anonym

O vikendu jsem pekla tenhle kolac a byl naprosto skvely, moc dlouho nam ale nevydrzel :-) Je krasne vlacny, cokoladovy a svestky tomu daji smrnc (pouzila jsem jich ale jen polovinu a uplne to stacilo). Podavala jsem ho s kysanou smetanou proslehanou lzici medu. Vrele doporucuji - a neni vubec slozity

Anonym

O vikendu jsem pekla tenhle kolac a byl naprosto skvely, moc dlouho nam ale nevydrzel :-) Je krasne vlacny, cokoladovy a svestky tomu daji smrnc (pouzila jsem jich ale jen polovinu a uplne to stacilo). Podavala jsem ho s kysanou smetanou proslehanou lzici medu. Vrele doporucuji - a neni vubec slozity

Anonym

Pekla jsem jako dezert ke slavnostnímu obědu. Přidala jsem ještě čerstvé borůvky. Naprosto snové. Děkuji APETITU. :o)

Anonym

Pokud máte rádi čokoládu, zmizí vám tenhle koláč během jediného večera. Chuť švestek je vážně zajímavá, ale taky si myslím, že jich stačí menší množství

Anonym

Je opravdu uzasny, poradne cokoladovy a svestky s rumem mu dodaji zajimavou prichut...s tou kyselou smetanou je to vyborne

Anonym

Je opravdu uzasny, poradne cokoladovy a svestky s rumem mu dodaji zajimavou prichut...s tou kyselou smetanou je to vyborne

Anonym

Tento kolac je opravdu moc dobry a jednoduchy. Svestky s rumem mu dodaji smrc a se zakysanou smetanou je to delikatesa.

Anonym

Chystám se na něj, ale nevím, kolik je těsta - zda stačí koláčová forma nebo musí být dortová (kterou ale ještě nemám)?

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit