Čokoládový koláč se sušenými švestkami

Čokoládový koláč se sušenými švestkami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do hodiny 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2279 kcal
Bílkoviny 66 g
Cukr 302 g
Tuky 73 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Šťavnatý díky ,opilým švestkám‘ a podávaný ještě vlažný, s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany – to je koláč pro opravdové milovníky (čokolády)

Suroviny

švestky 250 g
sušené, bez pecek, namočené na půl hodiny do koňaku nebo rumu
kakao 20 g
holandského typu
čokoláda na vaření 100 g
s vysokým obsahem kakové hnoty (70%)
máslo 50 g
krupicový cukr 170 g
bílek 4 ks
z velkých vajec
mouka pšeničná hladká 80 g
skořice 1 ČL
smetana ke šlehání
na ozdobení, lze nahradit zakysanou smetanou
1. Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 °C. Otevírací formu o průměru 23 cm vymastěte nebo vyložte pečicím papírem. Kakao, kousky čokolády, máslo a 140 g cukru dejte do kastrůlku, přidejte 100 ml horké vody a pomalu zahřívejte, až se směs začne spojovat a bude hladká. Nechte ji trochu vychladnout.

2. Bílky ušlehejte do polotuha (když vyndáte metly, špičky sněhu se budou lehce ohýbat dolů) a po částech do nich zašlehejte zbylý cukr. Navrch prosijte mouku a skořici a kovovou lžící je opatrně vetřete do sněhu. Přidejte čokoládovou směs a také ji opatrně zatřete, až je všechno stejnoměrně promíchané.

3. Těsto vlijte do formy a navrch posázejte švestky; během pečení se do těsta zaboří. Pokud vám zbylo trochu alkoholu, v němž se namáčely švestky,  pokapejte jím povrch těsta. Vložte do trouby a pečte tak půl hodiny, až koláč hezky ztuhne. Podávejte s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany

Komentáře

Mooc dobry kolac! Dvojce brownies, rekla bych:) Vlacny a diky svestkam zajimavy. Urcite vyzkousejte:-)

O vikendu jsem pekla tenhle kolac a byl naprosto skvely, moc dlouho nam ale nevydrzel :-) Je krasne vlacny, cokoladovy a svestky tomu daji smrnc (pouzila jsem jich ale jen polovinu a uplne to stacilo). Podavala jsem ho s kysanou smetanou proslehanou lzici medu. Vrele doporucuji - a neni vubec slozity

O vikendu jsem pekla tenhle kolac a byl naprosto skvely, moc dlouho nam ale nevydrzel :-) Je krasne vlacny, cokoladovy a svestky tomu daji smrnc (pouzila jsem jich ale jen polovinu a uplne to stacilo). Podavala jsem ho s kysanou smetanou proslehanou lzici medu. Vrele doporucuji - a neni vubec slozity

Pekla jsem jako dezert ke slavnostnímu obědu. Přidala jsem ještě čerstvé borůvky. Naprosto snové. Děkuji APETITU. :o)

Pokud máte rádi čokoládu, zmizí vám tenhle koláč během jediného večera. Chuť švestek je vážně zajímavá, ale taky si myslím, že jich stačí menší množství

Je opravdu uzasny, poradne cokoladovy a svestky s rumem mu dodaji zajimavou prichut...s tou kyselou smetanou je to vyborne

Je opravdu uzasny, poradne cokoladovy a svestky s rumem mu dodaji zajimavou prichut...s tou kyselou smetanou je to vyborne

Tento kolac je opravdu moc dobry a jednoduchy. Svestky s rumem mu dodaji smrc a se zakysanou smetanou je to delikatesa.

Chystám se na něj, ale nevím, kolik je těsta - zda stačí koláčová forma nebo musí být dortová (kterou ale ještě nemám)?

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit