Kuchařek není nikdy dost a blížící se Vánoce mohou pomoct doplnit sbírku nebo vytrhnout trn z paty, když nevíte, co pod stromeček. Sepsali jsme pro vás novinky roku 2023 a přidali jeden tip na loňskou knihu, neboť je sváteční!
1. Iveta Fabešová: Vše sváteční
Když se skvělá cukrářka nechá inspirovat tradičními recepty od Marie Sandtnerové, vzniknou přímo pohádkové výtvory: desítky ověřených receptů na cukroví v lákavém moderním podání. 469 Kč, XYZ
2. Gordon Ramsay: Do neznáma
Známý kuchař popisuje 21 míst celého světa, která navštívil při natáčení pořadu Do neznáma. Cesty jsou to dobrodružné – Gordon se potápí pro mořské plody, připravuje jídlo v zemní peci, ochutnává červy nebo pálivé nakládané ovoce. 599 Kč, Slovart
3. Víc než kuchařka: Velká polévková bichle
Na 190 perfektních receptů, žádné složité vaření, vše z dostupných surovin a seřazené podle sezon. S polévkovou kuchařkou si připomenete klasické recepty a objevíte i ty zapomenuté. 699 Kč.
4. Radek Příhonský & Lenny Trčková: Pankáč z pětihvězdy
To nejlepší ze street foodu! Šéfkuchař Radek Příhonský, osobní kuchař Karla Schwarzenberga, vydává ve spolupráci s Lenny Trčkovou knihu praktických tipů a receptů ze street foodu. Radek si plní sen a jezdí po světě se svým foodtruckem. Co ho na cestách potkalo, co uvařil a ochutnal. 399 Kč, XYZ
5. Josef Maršálek: Čokoláda
Na 450 stran receptů rozepsané krok po kroku a stovky doprovodných fotografií vám umožní upéct luxusní čokoládová díla s lehkostí a vášní. Čeká vás čokoládová vánočka i nádherně nadýchané mléčné housky, nechybějí eklérky nebo makronky, dorty ani čokoládové pomazánky. 1550 Kč, marsalkovo.cz
6. Zdeněk Pohlreich: Zlatá klasika
Recepty Zdeňka Pohlreicha na jídla, která se u nás těší největší oblibě. Je zde to nejlepší z české klasiky, ale i pokrmy, které jsme přijali za vlastní po cestách do Řecka, Chorvatska, Itálie, Asie i Ameriky. 499 Kč, Sevruga.
7. Edice Apetit: Mrkev, dýně, cuketa
Co spojuje mrkev, dýni a cuketu? Jsou to dostupné druhy zeleniny, ze kterých připravíte všechny typy pokrmů od polévky po skvělý dezert. Koupíte ji na našem eshopu za 399 Kč,
8. Edice Apetit: Líná kuchařka
Línou kuchařku ušil Apetit na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni hodiny. Tato jídla uvaříte s minimem úsilí. Koupíte ji na našem eshopu za 399 Kč.
9. Petra Tóthová: Cukráreň Petry Tóthové
Retro recepty v moderním pojetí vás zanechají v němém úžasu, jaké umělecké dílo může vzniknout například z punčových řezů. 650 Kč, Ikar.
10. Hanka Zemanová: Kalendář Rytmus roku
Nástěnný průvodce s přehledem sezonních léčivých darů přírody – kdy co sbírat a jak to připravovat v kuchyni. 339 Kč, Smart Press.
11. Vlad Ryasnyy: Macarons
Vše o makronkách: jak připravit těsto, jak je péct, ochutit i skladovat. Zjistíte, jak mohou různé konzistence těsta a zpracování sypkých ingrediencí ovlivnit výsledek. Nechybí historie ani řešení, co dělat s nepovedenými skořápkami.1490 Kč, sugarlife.cz
12. Besky: Pečeme nebesky
Druhá kniha od Besky se věnuje sladkému a ukáže vám, že péct může každý. Obsahuje snadné dezerty i složitější cukrářské výzvy. 559 Kč, Sevruga.
13. Martin Pecina: Jazyk, srdce, mozek, krev
Vítěz soutěže MasterChef vaří z typicky českých produktů: prorostlého masa, vnitřností, krup, kopřiv nebo hovězí oháňky. Exkluzivní suroviny nemá rád, stejně jako supermoderní techniky. 799 Kč, Euromedia.
14. Miluše Makó: Rok v Green Table
Vegetariánská kuchyně, jak ji neznáte – hravá, kreativní a svěží. Přesně takovou vaří v pražském bistru Green Table by Veolia se svým týmem šéfkuchařka Miluše Makó. 449 Kč, Gatyer.