0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fenomenální sekaná podle řezníka Kšány: Kombinace citronu a zázvoru vás dostane do kolen

Sekaná Franty Kšány
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sekaná neodmyslitelně patří do tradiční české kuchyně, ale každý ji připravuje trochu jinak. Někdo přidává pivo, houby anebo třeba zázvor a citron, právě jako František Kšána, bývalý majitel vyhlášeného pražského řeznictví Kšána & syn, který nám na svou sekanou dal recept!  

Tento snadný pokrm zvládne i úplný začátečník. V supermarketu můžeme narazit na sekanou různých kvalit, proto platí, že se nic nevyrovná domácí přípravě. Při ní budete mít přehled, co do ní dáváte a v jakém stavu. 

  • Základem skvělé sekané je směs mletého masa obohacená o bylinky. Nejčastěji se používá hovězí a vepřové maso v poměru 1:1. 

  • Sekanou však hravě zvládnete i pouze z vepřového – v takovém případě bude lepší smísit části libovějšího a tučnějšího masa. 

Tip: Maso měli nejlépe dva dny předem nakrájet na větší kusy a nasolit. Sekaná bude za prvé držet lépe pohoromadě a za druhé bude šťavnatější.

Aby sekaná nepopraskala

Předejít popraskání sekané není složité. Po důkladném promíchání masové směsi rukama z ní vytvarujte bochánek a jím několikrát po sobě udeřte o pracovní desku stolu. Masovou směs tím zbavíte vzduchových bublin, které by během pečení unikaly a způsobily popraskání.  

  • Opečené krustičky docílíte u sekané tak, že ji před pečením potřete bílkem.

  • Během pečení sekanou podlévejte a polévejte výpekem.

Tipy Františka Kšány:

  • Pokud je maso málo prorostlé, nahraďte část tlustým od šunky nebo špekem. Pro šťavnatější sekanou vmíchejte do základu trochu špeku nakrájeného na kostičky. 

  • Při každém mletí musí být maso pořádně vychlazené, jinak hrozí, že se sekaná bude rozpadat. Pokud máte mlýnek s jemnými dírkami (1 mm) stačí maso umlet 2x, pokud jsou velké, melte raději 3x, aby byla sekaná jemná. 

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč