Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sekaná podle řezníka Kšány: Kombinací citronu a zázvoru dodáte masu další chuť

Sekana Franty Kšány
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sekaná neodmyslitelně patří do tradiční české kuchyně, ale každý ji připravuje trochu jinak. Někdo přidává pivo, houby anebo třeba zázvor a citron, právě jako František Kšána, bývalý majitel vyhlášeného pražského řeznictví Kšána & syn, který nám na svou sekanou dal recept!  

Snadný pokrm z mletého masa zvládne i úplný začátečník. V supermarketu můžeme narazit syrovou (i hotovou) na sekanou různé kvality, proto platí, že se nic nevyrovná domácí přípravě. Při ní budete mít přehled, co do ní dáváte a v jakém stavu. 

  • Základem skvělé sekané je směs mletého masa obohacená o bylinky.

  • Nejčastěji se používá hovězí a vepřové maso v poměru 1:1. 

  • Sekanou však hravě zvládnete i pouze z vepřového – v takovém případě bude lepší smísit části libovějšího a tučnějšího masa. 

Tip: Maso měli nejlépe dva dny předem nakrájet na větší kusy a nasolit. Sekaná bude za prvé držet lépe pohoromadě a za druhé bude šťavnatější.

Aby sekaná nepopraskala

Předejít popraskání sekané není složité. Po důkladném promíchání masové směsi rukama z ní vytvarujte bochánek a jím několikrát po sobě udeřte o pracovní desku stolu. Masovou směs tím zbavíte vzduchových bublin, které by během pečení unikaly a způsobily popraskání.  

  • Opečené krustičky docílíte u sekané tak, že ji před pečením potřete bílkem.

  • Během pečení sekanou podlévejte a polévejte výpekem.

  • Více chuti sekané dodají také plátky anglické slaniny nebo špeku.

Tipy Františka Kšány:

  • Pokud je maso málo prorostlé, nahraďte část tlustým od šunky nebo špekem. Pro šťavnatější sekanou vmíchejte do základu trochu špeku nakrájeného na kostičky. 

  • Při každém mletí musí být maso pořádně vychlazené, jinak hrozí, že se sekaná bude rozpadat. Pokud máte mlýnek s jemnými dírkami (1 mm) stačí maso umlet 2 x, pokud jsou velké, melte raději 3 x, aby byla sekaná jemná. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...