Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tento trik na loupání vajec opravdu funguje: Vejce budou hladce oloupaná během deseti sekund

Jak uvařit vejce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Oloupat vejce může být někdy oříšek. Záleží na tom, jak jsou stará, starší vejce se loupají lépe, ale i tak úkon zabere spoustu času. Naštěstí existuje trik, který opravdu funguje a vejce díky němu budete mít oloupaná během pár vteřin.

Vejce uvařte natvrdo (vejce pokojové teploty vložte do vařící vody a vařte 12 minut). Po uvaření vejce zchlaďte ledovou vodou a nechte ho v ní ještě pět minut odpočívat. Vezměte zavařovací sklenici, naplňte ji z jedné třetiny studenou vodou, vhoďte do ní vejce, zavřete víkem a několikrát se sklenicí zatřeste.

Skryt pre seznam

Vejce budou během chvilky hladce oloupaná a skořápka bude plavat ve vodě. Má to ale pár háčků! 

  • Tímto způsobem můžete loupat pouze vejce, která jsou uvařená natvrdo. Vejce s tekutým středem jsou příliš měkká a nárazy o sklo se rozpadnou.  
  • Trik nemusí fungovat v případě, že máte vejce příliš čerstvá, jejichž skořápka pevně ulpívá na bílku. Vždy je lepší vařit natvrdo vejce starší.
  • Třes nemusí vydržet ani vejce, které při vaření prasklo. Dbejte tedy na to, aby mělo při vkládání do horské vody vejce opravdu pokojovou teplotu nebo vejce vložte rovnou do studené vody. V takovém případě se čas varu prodlouží zhruba na 16 minut.  

Tip: Důležitým bodem pro snadné loupání je rychlé zchlazení vejce. Studená tekoucí voda bude stačit, ale ještě lepší bude miska s vodou a ledem do které vejce rovnou vložíte.

Takto loupaná vajíčka můžete rovnou využít třeba do vajíčkové pomazánky, ale pokud se chcete pochlubit, jak jsou hladká, připravte z nich například plněná vejce.

Existují ale i další triky, díky kterým si loupání vajec usnadníte. Nutno dodat, že ne vždy ale fungují stoprocentně.

  • Přijdete do vařící vody lžíci octu. Ocet lehce pozmění pH skořápky a zjemní ji, což může loupání usnadnit. Podobnou službu by měla zaručit lžíce jedlé sody.
  • Použijte lžíci. S vajíčkem klepněte o pracovní desku, odloupejte kus skořápky a vložte pod skořápku vejce lžičku. Tou pak pomalu otáčejte podél celého vejce.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...
Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...