Jsou skvělé jako pohoštění, ale poslouží i jako snídaně, vhodná na vyproštění.
Suroviny
nebo olej, na vymazání formiček
brambory
500
g
typ C, oloupaných a nastrouhaných najemno
sůl
pepř
čerstvě drcený
anglická slanina
150
g
snídaňové, nakrájené na drobné kostičky
zakysaná smetana
100
g
pažitka
nasekané + na ozdobení
křepelčí vejce
12
ks
Postup
1
Muffinové formy vymažte máslem nebo olejem. Z brambor vymačkejte přebytečnou vodu, osolte a opepřete je, rozdělte do formiček (nejlépe plechových) a pomocí zadní strany lžíce je vmáčkněte na dno a strany formy tak, aby utvořily košíček. Dejte je do trouby a pečte 15–20 minut dozlatova.
2
Slaninu zlehka opečte na pánvi dokřupava. Zakysanou smetanu promíchejte s pažitkou.
3
Do každého košíčku rozdělte trochu zakysané smetany a část slaniny a nakonec rozklepněte vejce, posypte zbylou slaninou, osolte, opepřete a dejte ještě na 10 minut péct. Podávejte ozdobené nasekanou pažitkou a čerstvě mletým pepřem.