Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Zbylo vám víno?

Zbylo vám víno?

Co s nedopitou lahví? Jak víno uchovávat, aby vydrželo dobré?
9. 8. 2010 | Autor: redakce Apetitu

Mladým vínům, například značky Cabernet Sauvignon nebo Merlot, delší pobyt na vzduchu neuškodí, naopak může pomoci rozvinutí vůně a zjemnění chutí. Takové víno je ale lepší vypít nejpozději druhý den. Většina vín ale při kontaktu s kyslíkem zvětrá a ztratí aroma a chuť. Nejdůležitější je tedy lahev pečlivě uzavřít.

Použít můžete původní zátku nebo speciální uzávěr. Existují klasické mechanické uzávěry mající po obvodu gumový kroužek, který přilne k hrdlu, a znemožní tak přístup vzduchu. Odborníci používají sací pumpičku se zátkou, která z lahve vysaje kyslík a zároveň uzavře hrdlo.

Poněkud dražší variantou jsou pak spreje s inertním plynem, který se zavede do lahve a zabrání oxidaci a znehodnocení vína.

Pokud se vám stane, že otevřenou lahev objevíte na stole až ráno, nezoufejte. Víno ještě můžete využít v kuchyni. Červeným ochuťte omáčku nebo podlijte pečeni a bílé použijte třeba k přípravě italského rizota.

REKLAMA

Přidat komentář