Co s nedopitou lahví? Jak víno uchovávat, aby vydrželo dobré?
Mladým vínům, například značky Cabernet Sauvignon nebo Merlot, delší pobyt na vzduchu neuškodí, naopak může pomoci rozvinutí vůně a zjemnění chutí. Takové víno je ale lepší vypít nejpozději druhý den. Většina vín ale při kontaktu s kyslíkem zvětrá a ztratí aroma a chuť. Nejdůležitější je tedy lahev pečlivě uzavřít.
Použít můžete původní zátku nebo speciální uzávěr. Existují klasické mechanické uzávěry mající po obvodu gumový kroužek, který přilne k hrdlu, a znemožní tak přístup vzduchu. Odborníci používají sací pumpičku se zátkou, která z lahve vysaje kyslík a zároveň uzavře hrdlo.
Poněkud dražší variantou jsou pak spreje s inertním plynem, který se zavede do lahve a zabrání oxidaci a znehodnocení vína. Pokud se vám stane, že otevřenou lahev objevíte na stole až ráno, nezoufejte. Víno ještě můžete využít v kuchyni. Červeným ochuťte omáčku nebo podlijte pečeni a bílé použijte třeba k přípravě italského rizota.