Neláká vás s přibývajícím slunečními paprsky teplá večeře? Připravte si z několika přísad jednoduchý salát. S opečenými tousty ho můžete podávat jako samostatný chod, zastoupí však také přílohu k opékané rybě, pečenému kuřeti či hovězímu steaku.
Barevné variace
Při přípravě jarních salátů vyzkoušejte i jiné odrůdy listové zeleniny, než jste zvyklí. Využijte chuťových variant salátů, které se nabízejí – lehce oříškového polníčku, příjemně nahořklé červené čekanky radicchio, výrazně ostré rukoly, svěžích salátů lollo biondo a lollo rosso.
Jak nakoupit
Salát kupujte co nejčerstvější, s tuhými, nepovadlými listy. Uchovávejte ho ve spodní přihrádce lednice. Pokud jste koupili salát v plastovém obalu, před uložením v lednici ho vybalte. Nejlepší je, když koupený salát hned spotřebujete – jen tak máte jistotu, že bude křehký a křupavý.
Jak připravit
Salát před přípravou důkladně omyjte a osušte. Nejlépe to jde v odstředivce, pomoci si můžete i utěrkou. Proč je odstranění vody tak důležité? Jen tak zajistíte, aby vám přebytečná voda nerozředila zálivku, která také k listům lépe přilne. Zálivku přidávejte do salátu až jako poslední, jinak budete místo křehkých lístků servírovat povadlé kousky.
4 recepty na jarní salát:
- Salát s restovanou zeleninou a parmazánem
- Salát s uzeným lososem a hráškem
- Salát laděný dočervena
- Salát se steakem v asijském stylu