Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak na to: domácí BBQ omáčka

Hustá, lehce pikantní, s typickou kouřovou vůní, která ideálně doplní grilované maso i zeleninu. Připravte si domácí barbecue omáčku. Prozradíme, jak na ni i kde ji nejlépe využijete.
14. 8. 2013 | Autor: redakce Apetitu

Mít ve spíži lahev barbecue omáčky se vyplatí – hodí se k marinování masa před grilováním i jako omáčka k hotovému steaku nebo žebírkům. Sluší také burgerům a pečenému masu.

Co najdete v lahvi

O složení i výsledné chuti BBQ omáčky můžete hodiny debatovat, protože nejsou přesně dané. Typická je pouze lehce kouřová chuť. Omáčka sama může být sladká i pálivá, kořeněná i jemná… Chuť i složení se liší podle místa původu i kuchaře, který ji dělá.

Většina kupovaných BBQ omáček vychází z kombinace kečupu nebo rajčatové pasty a octa. K dalším ingrediencím patří tekutý kouř, koření, třeba hořčice, pepř, bylinky, papričky… a sladidlo, například melasa, cukr nebo kukuřičný sirup. Pro ozvláštnění do ní můžete dát asijské koření, sójovou omáčku, worchester, limetovou šťávu, pálivé papričky a další přísady, které máte pro grilování rádi. Barbecue omáčka by měla být chuťově vyvážená, žádná z ingrediencí by neměla být dominantní.

Recept na domácí BBQ omáčku

Barbecue omáčka se dá běžně koupit, ale domácí se nic nevyrovná. V rendlíku na lžíci olivového oleje opékejte 1 cibuli a 2 stroužky česneku nakrájené nadrobno spolu se špetkou drcené chilli papričky asi 3 minuty dosklovita. Přidejte 400g konzervu krájených rajčat, 80 g tmavého třtinového cukru, 2 lžíce jablečného octa, 2 lžíce worcesterské omáčky a 1 lžíci hustého rajského protlaku a nechte na nízkém plameni bublat asi půl hodiny do zhoustnutí. Rozmixujte, případně dosolte a nechte vychladnout.

Související

Žebra s BBQ omáčkou

BBQ omáčku můžete v uzavřené skleničce skladovat v chladničce až tři měsíce.

BBQ nachos

Ostré chutě zmírní pivo.

BBQ omáčka s portským vínem a rozmarýnem

V husté BBQ omáčce s logem Watch Burger je kromě portského vína (z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v...

Hovězí žebro BBQ s celerovým salátem

Američané hovězí žebra milují a připravují na grilu v létě i v zimě. Je načase objevit jejich báječnou chuť.

Vepřová kotleta s kukuřicí à la Mexiko a zlatou BBQ omáčkou

Kukuřice připravená podle tohoto receptu je tak dobrá, že ji nemusíte nutně podávat jenom s vepřovou kotletou...

Tajemství worcestrové omáčky z Worcestershiru

Sytě černá omáčka, kterou v kuchyni používáme přes 180 let, a přesto neznáme její přesné složení. Ovšem můžeme vám...

Přidat komentář