Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Založte si bylinkovou zahrádku

Založte si bylinkovou zahrádku
sdílet:

Aromatické byliny můžete pěstovat, i když máte po ruce jen pár květináčů či truhlíků a okenní parapet. Má to dokonce řadu výhod – je to šikovné, nenáročné, estetické... a navíc neuvěřitelně praktické (tedy pokud nemáte zahradu a neudělali jste si bylinkový záhon hned u dveří do kuchyně).

Dáte-li bylinkám, co jejich jest, tedy odpovídající umístění a správný substrát (zeminu), odvděčí se vám krásným vzrůstem. Obě podmínky jsou při pěstování v květináčích snadno splnitelné. Navíc nemusíte mít žádné obavy z postřiků – a bylinky vypěstované vlastnoručně a ,bez chemie‘ vám budou chutnat daleko víc.

Jaké druhy si vybrat
Nejjednodušší je zrekapitulovat si, která jídla vaříte nejčastěji – hned vám bude jasné, jaké bylinky užijete nejvíc (petržel, pažitka, máta…). Samozřejmě je rozumné začít opatrněji a případně repertoár postupně rozšiřovat. Ze začátku by vám mělo stačit pět šest druhů; ty bohatě pokryjí většinu vašich kulinářských výbojů.

Touha rozsévače
Na výsev je ideální duben. Všechno, co potřebujete k zahájení bylinkářské kariéry, koupíte v zahradnických centrech (a možná najdete i někde v kůlně). Novinkou jsou výsevové truhlíky (uplatní se také kartony od vajíček, papírové i plastové) – každá rostlinka v nich má dostatek prostoru ke zdárnému vývoji a při přesazování semenáčky neponičíte.

Co budete potřebovat

  • Semínka: Než si sáček přihodíte do košíku, podívejte se na datum expirace. Dobrý výsledek vám zaručí jedině čerstvá semínka.
  • Vysévací truhlíky: Plastová plata jsou velmi levná, ale klidně recyklujte obaly od vajec (ty papírové můžete navíc zkompostovat – žížaly je milují).
  • Substrát: Příslušně upravená zemina je základem úspěchu, takže na substrátu pro výsevy nešetřete. Pokud vám zbyla jiná zemina, odolejte pokušení. Každá směs má totiž poněkud jiný obsah živin apod. – například substrát pro pokojové rostliny je určen pro zdárný vývoj už vzrostlých květin, a tudíž má úplně jinou skladbu. Když do takové zeminy vysejete semínka, sice rychle vyklíčí i porostou, ale budou vytáhlá, slabá a snadno podlehnou chorobám a škůdcům. Je to podobné, jako když do buchty nebo koláče dáte moc prášku do pečiva – v troubě krásně vyběhne, ale brzy splaskne a chuti to vůbec neprospěje. Potřebujete výsevový substrát, který je určen právě pro semínka; je běžně k mání v zahradnických centrech.
  • Vodu: Nejlepší je odstátá, pokojové teploty. Příliš studená může křehkým rostlinkám, právě vzešlým ze semínek, způsobit šok.
  • Perlit: Bílé kuličky vulkanického původu, prodávají se v sáčcích. Perlit je skvělý na zakrytí výsevů, protože nezadržuje vodu a semínka pod ním nehnijí; zároveň ale zabrání vysušení substrátu.
  • Jmenovky: Praktická věc. Začínající zahradníci na semenáčku těžko poznají, o jakou bylinku jde.

Hlídejte, čekejte a občas zalijte
Buďte lakomí. Dokud semínka nezačnou klíčit (mezi zrnky perlitu se objeví zelené chomáčky), nezalévejte. Dočkáte se za pět až sedm dní; jen petržel si dává na čas a někdy klíčí celých šest týdnů. Truhlík občas zvlhčete, jenom pokud máte v bytě opravdu teplo a topení běží dnem i nocí (to se bude týkat hlavně těch, kdo bydlí v paneláku). Že je substrát příliš suchý, poznáte podle toho, že se jakoby odtahuje od stěn truhlíku podobně jako vychladlý koláč od formy.

A určitě použijte rozprašovač – i později na křehké semenáče –; proud vody, jakkoli jemný, by je polámal nebo i vyplavil. Po vyklíčení přemístěte semenáče ze slunce na chladnější místo s rozptýleným světlem. Pořád je však zalévejte střídmě, ráno a pomocí rozprašovače. Vzešlé rostlinky pak rozsaďte do květináčů či truhlíků.

Praktický návod k vysévání

  1. Nahrňte substrát do plata a pak jím několikrát zatřeste, aby se substrát usadil. Nepěchujte jej – vytěsnili byste vzduch a semínkům by se špatně klíčilo.
  2. Na naplněné plato položte prázdné a jím pak substrát srovnejte. Do každé hromádky vytlačte důlek a vše jemně přestříkejte vodou.
  3. Vysypte si trochu semínek do dlaně a špičkou jmenovky jich vždycky pár sesuňte do důlku. Nejvýš pět až osm semínek, aby se při klíčení neutlačovala.
  4. Pokryjte substrát tenkou vrstvou perlitu a jednotlivé řady označte jmenovkami. Semínka dejte klíčit na slunné, teplé místo; na okenní parapet, případně do skleníku.

Pár základních termínů

  • Jednoletky – název říká všechno. Vysejete, sklidíte, příští rok zopakujete.
  • Dvouletky – druhé jaro vyrazí znovu, ale další rok už musíte obvykle znovu vysévat.
  • Trvalky – z těch se budete těšit mnoho let. Každý rok vesele vyrážejí znovu.
  • Opadavé – trvalky, které na zimu ztrácejí listy.
  • Stálezelené – zelenají se nejen v létě, ale i v zimě.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč